Hüseyin Altay

Hüseyin Altay

Konya’da liste savaşları çok çetin geçecek

Konya’da liste savaşları çok çetin geçecek

Tarih boyunca her zaman önemini koruyan; devlet için, siyaset için, medeniyetler için hep kilit taşı olmayı başaran aziz şehir Konya yine tüm gözlerin üzerine çevrildiği şehir olacak.

Deprem felaketinin kolay kolay dinmeyecek acısının gölgesinde seçime gideceğiz. Kolay değil böyle ortamda siyaset konuşmak ama hayatın kendi yolunda ilerlediği bir gerçeği de söz konusu. İnşallah çok dozajı kaçmadan, kırmadan dökmeden, ülkenin büyük bölümünde yaraların sarılmakta olduğu gerçeği unutulmadan bir süreç yaşarız.

*****

Cumhuriyet’in 100. Yılında cumhuriyet tarihinin en önemli seçimlerinden birine hazırlanan Konya’da siyasi partiler tam bir satranç oynayacak.

Her ne kadar AK Parti’nin kalesi olsa da bir tarafta Milli Görüş cephesi ve Davutoğlu faktörü, diğer yandan günden güne Konya’daki gücü ve potansiyeli artan İYİ Parti ve ana muhalefet ile Konya belki de son çeyrek asrın en çekişmeli seçimlerinden birisini yaşayacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de bir kenara bırakırsak oy potansiyeli ve meclisteki sandalye dağılımına doğrudan etkisi olacak 15 milletvekilini seçeceğiz. 1,5 milyondan fazla oy kullanılacak.

Tüm siyasi partilerin gözü Konya’da. Konya’nın ve Konyalıların gözü ise şehri layıkıyla temsil edecek deyim yerindeyse “ses getirecek” vekillerin iş başı yapmasında.

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı için 15 vekilli listeyi hazırlamak hiç de kolay olmayacak. Liste savaşları, pazarlıklar, matematiksel hesaplar ne ararsanız olacak. AK Parti ve MHP Konya’dan ayrı ayrı liste çıkaracaktır. MHP geçen seçimde 2 vekil çıkarmış üçüncüyü kıl payı kaçırmıştı. Yine aynı mücadele içerisinde olacaklar.

AK Parti ise 10 olan vekil sayısın korumak isteyecek. MHP kanadında mevcut vekiller Mustafa Kalaycı ve Esin Kara’nın ilk iki sıradaki yeri garanti gibi. Üçüncü sıra için teşkilat içerisinde yapılacak hamleleri göreceğiz. AK Parti’de büyük değişimler bekliyorum. Leyla Şahin Usta Hanımefendi ve mevcut vekillerden 3-4 tanesinin seçilebilecek sıralamalarda olması kesin gibi. Cumhur İttifakı’nda özelde ise AK Parti’de dengeleri değiştirecek ise ittifak anlaşması yapılırsa Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan olacaktır. Fatih Bey’in merhum babasının yolundan giderek Konya milletvekili olacağı öngörülmekte. Böyle bir senaryoda AK Parti 1. Sıra Konya Milletvekili Adayı Sayın Fatih Erbakan olacak.

*****

Millet İttifakı’nda ise satranç tahtası önümüzdeki günlerde kurulacak. CHP ve İYİ Parti başta olmak üzere ittifak paydaşları Konya’da güç birliği yapıp AK Parti ve MHP’ye karşı tek çatı altında mı girecek yoksa ayrı ayrı mı seçim yarışı verecekler göreceğiz. Kulislerde “tek liste” ihtimali daha baskın görülüyor. CHP ve İYİ Parti ile iki partinin yarışa girmesi de Millet İttifakı’nın masadaki seçenekleri arasında olacaktır. Tabi burada Deva Partisi ve Gelecek Partisi’nin de seçilecek sıradan vekil listelerindeki yerini alma mücadelelerine tanık olacağız.

CHP’de ise geçen dönem çok iyi işler çıkarmasına ve olağanüstü çalışmalarına rağmen bir kesim tarafından ithal aday olarak gösterilen Abdüllatif Şener ve Saadet Partisi ile işbirliği neticesinde listeye giren Abdülkadir Karaduman faktörleri var. Ancak CHP teşkilatı Konya’dan yerli adaylarını özellikle de Barış Bektaş gibi camiada çok sevilen isimleri listede görmek istiyor. Bu yüzden CHP’nin atacağı her adım çok önemli ve kritik değere sahip olacak.

Tüm bunlar göz önüne alındığında Konya’yı çok hareketli, çekişmeli ve sürprizlere gebe bir seçim ve seçim hazırlığı bekliyor. Görelim Mevla’m neyler, neylerse güzel eyler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Altay Arşivi