Kadir Melik Taşcı

Kadir Melik Taşcı

Muhsin Yazıcıoğlu hey gidi koca reis

Muhsin Yazıcıoğlu hey gidi koca reis

Yağmurlu bir İstanbul günüydü. Üniversiteden yurda dönmüş yorgunluk atma düşüncesiyle Tv'nin karşısına geçmiş haberlere bakıyordum. Haber kanalları birden son dakika girdi. Muhsin Yazıcıoğlu'nun bindiği helikopterin düştüğü bilgisi paylaşılıyordu. O an başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Hey gidi Koca Reis şehadetin mübarek olsun dediğimi hatırlıyorum.

Kocatepe Cami ana baba günüydü. Ankara'da şahit olduğum tarihi kalabalıklardan bir gün. Türkiye'nin her yerinden Muhsin Yazıcıoğlu'nu uğurlamaya gelenler. Koca Reis'e son görevimi yapmanın huzuru içindeyim. Taceddin Dergahı'ndan ebediyete uğurluyoruz.

Muhsin Yazıcıoğlu mahzundu.1980 askeri darbesinden sonra hapse atıldı. 5,5 yılını hücrede tek başına geçirdi. İşkenceler yapıldı. Yüzündeki çukurların sebebini soranlara sigara izmariti söndürdüklerini söylüyordu.

Adamdı, adam gibi adamdı. Haksız yere işkence dolu yıllar hapis yattığı halde devletine hiçbir zaman küskün değildi.

Sivas'ta çiftçilik yapan ailenin oğluydu. Kendi deyimiyle "hormonsuz Anadolu insanıydı"

Mütevazıydı, yaşamı da ölümü de öyle oldu. Babam, 1980 yılının Aralık ayında rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu ve eşi hanımefendiyi Mamak'tan Kızılay'a arabayla bıraktığını anlatır.

Muhsin Başkan'ın helikopterinin düşmesiyle alakalı yıllardır süren dava var. Dostlar alışverişte görsün. Adam akıllı bir karar çıkacağını da düşünmüyorum. Bu kadar zor değil ki failleri bulmak. Koca Reis'in helikopteri Kahramanmaraş semalarında iken helikoptere üç savaş uçağı yaklaşıyor. Sonra gizli eller Ankara'dan uçuş radarlarının kayıt almalarını engelliyor. O arada helikopter düşüyor. Köylüler o anlarda havada patlama sesi duyduklarını söylüyorlar. Savaş uçaklarının süpersonik patlama oluşturarak helikopteri düşürmesi ihtimal dahilinde. Hal böyle iken o savaş uçaklarını kullanan pilotların ve Ankara'da radarların başında kim varsa o görevlilerin şüpheli oldukları kesin. Helikopter enkazına ulaşıp kazanın aydınlatılmasını sağlayacak aletleri söken ekipte olan iki sözde asker, 15 Temmuz darbe gecesi Marmaris'te Sayın Cumhurbaşkanı'na suikast yapmaya giden ekipte de vardı. Bu kişiler konuşturulsa, ucu kime gidiyorsa sonuna kadar gidilse çok mu zor? Bu işin içinde çok işler var. Kimse bu faili meçhul kazanın aydınlatılmasını istemiyor sanki!

En nihayetinde Yaradan takdir buyurmuş, Muhsin Yazıcıoğlu Hakk'ın rahmetine kavuşmuş. Allah rahmet eylesin. Rahmetli Ulucanlar Cezaevi'nde yattığı sırada yazdığı şiirle ölümüne ithafta bulunmuş resmen.

Üşüyorum...

Ruhun şad olsun. Mekanın cennet olsun Koca Reis.

 

*******

 

MERKEZ BANKASI YAPBOZ TAHTASI OLDU

18 Mart'ta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun faiz artırma kararı sonrası dünyadaki yükselişlere rağmen dolarda sert düşüşler meydana geldi. Dolar 7.20 seviyelerine kadar geriledi. Tamam bu gazla yeni haftada 7'nin altını zorlar derken haftasonu Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevden alındı. Arkasından ekonomiye yine operasyon çekildi. Dolar oldu 8 lira. Söylenti çok. Yok Naci Ağbal birşeyleri sorgulamış ondan görevden alınmış. Yok Sayın Cumhurbaşkanı faiz artırılmasını istemediği için görevden almış falan filan. Tamam da ben vatandaşım, sonuca bakarım. İyimser hava yakalanmışken, enflasyonu frenleme anlamında alınan faiz artışı kararına piyasa olumlu tepkiler vermişken durduk yere Merkez Bankası Başkanı niye değiştirilir? Şimdi herşey sil baştan oldu. Pandemi sürecinde her şeyin fiyatı ekstra arttığından enflasyon da yukarı yönde ilerliyor. Merkez Bankası yerinde karar alarak enflasyonu dizginleme anlamında faiz arttırdı. Yazın pandeminin etkisi nispeten azalınca ekonominin çarkları hızlanmaya başlayınca raylar zaten kendiliğinden yerine oturacaktı. Enflasyon yazın daha kontrol edilebilir olduğu için faiz indirim kararları da daha rahat alınabilirdi. Şimdi olan yine esnafa oldu. Pandemiden sonra dolar da vurdu. Vatandaş parasını dolara çeviriyor, harcamaları kısıyor. Piyasada yine yaprak kıpırdamıyor.

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan geçtiğimiz hafta için Cuma gününe kadar kur eski haline döner bağlamında açıklama yapmıştı. Bugün Salı. Kur bırakın normale dönmeyi uçtu adeta. Dolar 8 lirayı aştı. Şimdi akbabalar da üşüştü! Moody's, Standart and Poor's ve diğerleri..

Yanlış yaptınız..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kadir Melik Taşcı Arşivi