Günümüzün Teknoloi Trendleri - 2
Dünyamızın dijital çağa geçmesiyle birlikte işletmeler teknolojiye ayak uydurmak zorundalar. Yeni gelen teknolojik gelişmeler bizim hayatlarımızı ve çalışma disiplinimizi değiştirmeye devam edecek ve küresel çap da ki işletmeler için harika fırsatlar getirecektir. İlk seri de bahsettiğimiz teknoloji akımlarının günümüzde nasıl etkileri olacağını yazdık. Şimdi ikinci kısımda da diğer trendlere bakacağız.
Blok Zinciri
Blok zinciri kısaca şifrelenmiş işlemi takibi sağlayan bir sistemdir. Bir merkeze bağlı olmayan, zincirleme bir modelle oluşturulan ve takip edilen bir kırılamayan blok zinciridir. Blok zinciri bir modele güvenilmeyen çevrelere güven vermek ve şeffaf şekilde erişimlerini sağlamayı vaad etmektedir. Son dönemde finansal gelirleri hızlı artış gösteren bankalar güvenliklerini sağlamak için blok zincirini kullanmaya başladılar. Bu sayede 5 yıllık süreçte masraflarını yaklaşık 20 milyar dolar azaltabilecekleri öngörülmektedir. Teknolojik olarak şuan için alfa ve beta kullanılmakta ve alt yapı desteğiyle önümüzdeki dönemlerde daha çok gelişeceği düşünülmektedir.
Akıllı Nesneler
Akıllı nesneleri 3 kısma ayırabiliriz. Bunlar robotlar, dronelar ve insansız araçlar (İHA) bu kategorilerin her biri piyasa da söz sahibi olmakta ve önemli bir şekilde etkilemektedir. IoT cihazları da dahil olmak üzere ev, ofis, fabrika gibi nesneler de yapay zeka ile birlikte akıllı nesneler halini alacaklardır.
Dijital ikiz ile de bağlantılı olan akıllı nesneler sanal ortamda yapay zeka ile zenginleştirilerek kendi kendine sorunları çözebilme, iletişim kurabilme ve görevlerini yerine getirebilecekleri bir modele dönüşecektir. Yani bütün akıllı ev gereçlerinin yapay zeka ile kendi kendilerine hareket edebilmeleri hayatımızda da önemli bir yer edinecektir.
Edge Bilişim
Edge bilişim; azami gecikme süresi ve hızlı veri işleme sağlayan yeni bir teknolojidir. Hesaplamalar ile verileri depolama sistemlerine yakın yapılmasını sağlayarak uygulama performansını artırıyor. Teknoloji, bulut depolamada daha az işlem çalıştırmayı ve bunları kullanan kişinin bilgisayarı veya uç sunucu gibi yerlere aktarmayı hedeflemektedir.
Veri ve hesaplama arasındaki boşluğu kapatmak için sunucu ve istemci arasındaki uzun mesafeli iletişimi ortadan kaldırarak işlem hızının artmasına ve zamanın kısalmasına neden olur. Bu nedenle uç bilgi işlem, merkezi konuma minimum erişim sağlayarak uzak mesafe alanlarda depolanan süreye duyarlı verileri işlemek için kullanılır. Bulut bilişim ve IoT uygulamaları da bu teknolojiden faydalanmaktadır.
Siber Güvenlik
Siber güvenlik son teknolojik gelişme olarak görünmese de en az diğer teknolojiler kadar hızlı ilerliyor. Bu durum, kısmen yeni tehditlerin ortaya çıkmasının sürekliliğinden kaynaklanıyor.
Verilere yetkisiz erişim sağlamaya çalışan hacker gruplara karşı bir önlem alınması gerekmektedir. Bankalar, devlet kurumları, küresel çaplı şirketler vb. büyük tehdit altındadır. Artık devletler kendi siber ordularını kurmakta ve başka ülkelerin mahrem bilgilerine siber saldırılar gerçekleştirmektedir. Bu yüzden siber güvenlik son dönemde büyük önem arz etmektedir. Kişisel ve mahrem bilgilerin korunması için siber güvenlik önemini hiçbir zaman yitirmeyecektir.
5G Teknolojisi
5G, 2022 yılı ile beraber merkez akım mobil altyapı olmaya başlayacak. 4G ile kıyaslandığında daha fazla frekansa sahip ve 100 kata kadar hıza ulaşabilir. 5G hayatımızda yaygınlaştığı zaman çok düşük seviyede gecikme ve daha hızlı bir internet hızına kavuşacağız.
Yeni gelecek teknoloji trendleri de 5G altyapısından faydalanacaklar. 5G otonom teknolojilerinin, droneların, akıllı şehirler çalışmalarının, performanslarının ve verimliliklerini arttıracaktır. Ayrıca sanal gerçeklik teknolojisinin de bazı yenilikleri sağlamasına yardımcı olacaktır. Bu teknoloji için sağlam bir altyapı ve baz istasyonları oluşturulmalıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.