Mehmet MERTEK

Mehmet MERTEK

Türklerin Anadolu’ya İlk Mührü: Malazgirt

Türklerin Anadolu’ya İlk Mührü: Malazgirt

Tarihler 26 Ağustos 1071’i gösterdiği zaman tarihin seyrini değiştiren Malazgirt Meydan Muharebesi gerçekleşti. Anadolu’nun vatan olarak kapısının açıldığı önemli bir tarih.

Sultan Alparslan’ın beraberindeki ordu Bizans’a karşı unutulmayacak bir zafer kazandı. Bize bu toprakları kanlarıyla kazanan tüm şehitlerin ruhları şad olsun. Tarihin tozlu sayfalarına yeniden bir hareketlilik getiren Türkler 1000 yıllık serüvende nice zaferler kazanmıştı.

Anadolu dünya üzerinde önemli bir konumda olmuştur. Tarihte bildiğimiz büyük medeniyetler bu topraklarda hüküm sürmüştü. Hititler, Frigler, Lidyalılar, Sümerler, Roma, Bizans, Anadolu Selçukluları ve Osmanlı gibi tarihte inanılmaz izler bırakan devletler var olmuştur.

Tarihin akışında önemli olaylarda bu topraklarda olmuştur. Makedonya kralı Büyük İskender perslere karşı Anadolu’da savaşı kazanarak hüküm sürmüştü. Aşılmaz denilen İstanbul’un surları aşılmış ve yeni bir çağ açılmıştı. Büyük savaşlara meydan olmuş bu topraklarda kan, gözyaşı, gurur ve zafer hepsi bir arada olmuştur.

Tarihin sıfır noktası kabul edilen Göbeklitepe, ilk düzenli kent yerleşmesinin olduğu Çatalhöyük bu topraklardadır. Parayı ilk bulan Lidyalılar, yazıyı ilk kullanan Sümerler bu toprakların bir parçasıdır.

Tarihimize, geçmişimize, değerlerimize daha fazla sahip çıkmalıyız. Tarihi bilen, okuyan ve yorumlayanlar her zaman bir adım önde olmuşlardır. Bunu başaranlar her zaman sistemin önderi olurlar.

Üç kıtada hüküm sürmüş, her gittiği coğrafyada mührünü vurmuş, tarihin en zengin kültürüne ve geçmişine sahip bir medeniyetin bir ferdi olmak gurur verici. Malazgirt’i unutmamalı ve üzerine koyarak daha iyisini yapmak için çabalamalıyız.

İyiliği ve güzelliği bu topraklarda yaygınlaştırıp, kötülüğü nehyletmeliyiz. İnancımızı doğru ve düzgün yaşamalı, oluşabilecek tehditlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Cihad anlayışını özümsemeli bir hayat felsefesi yapmalıyız ki önümüzde oluşabilecek savaşlara karşı dirençli olabilelim. Allah bu topluma birlik ve beraberlik nasip etsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet MERTEK Arşivi