BEBEKLERDE ODA AYIRMA
BEBEKLERDE ODA AYIRMA
Merhaba sevgili okurlarım, umuyorum hepiniz çok mutlu ve sağlıklısınızdır. Bu hafta bebeklerde oda ayırma konusuna değinmek istiyorum. Oda ayırma konusu tartışmalara çok açık bir konudur. Bu konuda bebeğin annenin yanında uyumasının anne bebek bağlılığını artıracağı konusunda kanılar varken, anne bebek bağımlılığını artıracağı kanılar da vardır.
Öncelikle bebeklik dönemlerinde anne ile bebeğin aynı odada bulunmaları hem anne açısından kolaylık oluşturacaktır hem de bebek her ihtiyaç duyduğunda anneye hızlıca ulaşabilecektir. Bebeklik döneminin ilk evreleri bebeğin anneden alacağı “Ben hep yanımdayım ve sen güvendesin.” mesajı huzur içinde büyümesi sağlayacaktır.
Bebeklik döneminin ilk altı ayı anne ile halen bütünlük içinde olunan aylardır. Altıncı ayından sonra bebek görme yetisinin gelişmesi ve hareket kabiliyetinin artmasıyla çevreye ilgi duyacak ve anneden ayrılmak isteyerek keşiflere çıkacaktır. Eğer süreç içerisinde bebek anneden “her ihtiyacın olduğunda ben senin yanındayım” mesajı alırsa ilgi alanlarına sağlıklı bir şekilde yoğunlaşacaktır.
Bu süreçleri göz önüne aldığımızda eğer bebeğiniz altıncı ayından sonra gece beslenmeleri azaldıysa, uyku aralıklarının süresi uzadıysa ve keşiflerini güvenli ortam içinde rahatça yapabiliyor, dilediğinde sizden ayrılarak ilgi alanlarına yoğunlaşabiliyorsa oda ayırma yapılabileceğini düşünmekteyim.
Bunun yanı sıra özel hayatın etkilenmemesi açısından, eşlerin sağlıklı ilişkilere devam etmesi açısından oda ayırmanın anne ve bebeğin hazır olması durumunda yapılmasından yanayım. Anne olmanın evliliğin yapılarında tamamiyle değişiklikler oluşturmamasını düşünmekteyim.
Ebeveynler, çocuklarının oda ayırmadan sonra bağlanma şekillerinde problem olacağı düşüncelerine kapıldıklarını biliyorum. Güvenli bağlanma çocuğun ebeveynin kalbinde, aklında olmasıdır. Bedenen varlık her daim “yanındayım.” mesajı vermeyebilir.
Sevgilerimle...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.