Müjgan Şahin

Müjgan Şahin

Narsist Anne Babaların Çocukları mısınız?

Narsist Anne Babaların Çocukları mısınız?

Dilerseniz önce Narsistik Kişilik Bozukluğu tanımıyla başlayalım. 

Narsistik kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, başkasının düşüncelerine ve isteklerine ilgisiz kalan kişilerdir. Kendini odaklı, başkalarının yaşattıklarına ve yaşadıklarına duyarsız kalan, sürekli olarak kendini ön plana çıkarmak isteyen kişiler narsistik olarak adlandırılır. 

Narsist ebeveynlerde en çok duygu sömürüsü vardır bu duygu ihtiyacını karşılamak için ilk adresleri çocuklarıdır. Narsist ebeveynler her ne kadar çocuklarına duygu sömürüsü yapsa da çocuklarının duygularının varlığından bihaberlerdir. Çocukların duyguları hiçe sayıp sadece kendi duygularına odaklı yaşarlar.

Narsist ebeveynler dünyanın kendi efradından dönmesinden haz duyar ve öyle olması için elinden geleni yaparlar. Örneğin çocukları ne zaman kendi sorunlarından, hislerinden, endişelerinden söz etseler onlar konuyu bir şekilde kendilerine getirirler. Çünkü narsist anne babalar manipülasyon konusunda oldukça başarılıdırlar. 

Çocukları adına kararlar verirler. Hangi okula gideceğini, hangi mesleği seçeceğini, hangi enstrümanı çalacağı konusunda kendileri karar vermek isterler çocuklarının ne hissettiğinin ne istediğinin çokta bir önemi yoktur zira onlar için çocukları gerçekleştirmek istedikleri bir projedir. 

Çocuklarının yetişkinlik dönemlerinde de bu şekil değiştirerek devam eder. En ufak bir sorunda, kötü duygularını çocuklarına aktarırlar. Verdikleri mesaj “sana ihtiyacım var senden başka tutunacak dalım yok, bu dünyada güvendiğim tek varlıksın”  diye uzar gider. Ve o çocukların ebeveynlerine karşı maddi ve manevi destekte bulunmaları sadece bir görev haline dönüşmüştür. Çocukların öyle bir ihtiyacı karşısında ise son derece kayıtsızdırlar. Bu ebeveynlerde alma -verme dengesi yoktur sadece almak isterler vermeye gelince de kör, sağır, dilsizlerdir. 

Hal böyle olunca Narsist bir ailenin çocuğu olarak yetişen bireyler hep birilerini sırtında taşımayı görev edinirler. İkili ilişkilerinde her şeyi veren taraf olurlar almak ise akıllarına gelmez çünkü öyle bir hakkı olduklarını düşünmezler. İlişkileri bu handikaplarla Arap saçına döner zira hayatlarına seçtikleri insanlar Narsist ebeveynlerine benzer insanlardır bu döngü kendini tekrar. Hatayı hep kendinde ararlar. 

Bu kısır döngüyü bozmaksa elinizdeki anahtarla mümkündür. Zehiri akıtıp iyileşmek ise terapi odalarında mümkün olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Müjgan Şahin Arşivi