Müjgan Şahin

Müjgan Şahin

Şiddetin ilişkilerdeki yıkıcı etkisi

Şiddetin ilişkilerdeki yıkıcı etkisi

İlişkilerde şiddet ne çok konuşulur oldu artık son dönemlerde . Öncelikle şiddete meyilli bireylerde ne gibi özellikler görüyoruz ona bakalım; En önemlisi şiddet uygulayan bir aileden gelmektedir, bencildir, eleştiriye gelemezler, empati yeteneğinden bihaberdirler, kıskançlık ve kaybetme korkusunu bir arada yaşarlar düşünceleri ve davranışları sürekli değişkenlik gösterirler...

Şiddet dendiğinde, ilk akla gelen fiziksel şiddettir. Oysa fiziksel olmayan şiddet biçimleri de son derece yaygındır. Kısaca söz etmek gerekirse psikolojik  şiddet başı çekmektedir. Psikolojik  şiddet; Öncelikle  kişinin bedeninden çok ruh sağlığını hedef alan şiddet türüdür. Sürekli olarak bağırmak, korkutmak, küfür veya hakaret etmek, aileyle, arkadaşlarla, komşularla görüştürmemek, giyim tarzıyla ilgili baskı yapmak, eve hapsetmek, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başkalarıyla kıyaslamak, tehdit etmek, şantaj yapmak, aynı şekilde düşünmeye zorlamak tamamen psikolojik şiddettir.

Arkasından ekonomik şiddet; Koşullar elverdiği halde evin masraflarını karşılamamak, para vermemek, kısıtlı para vermek, ailenin gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, aileyi ilgilendiren maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin mallarına ve gelirine el koymak, çalışmasına engel olmak, istemediği işte zorla çalıştırmak gibi davranışlar görüyoruz.

Son olarak da cinsel şiddet; bireyin rıza göstermediği herhangi bir cinsel davranışa zorlamak cinsel şiddettir.

Ülkemizde bu insan dışı davranışlara son zamanlarda haber bültenlerinden aşınalık kazanmış durumdayız.

Sonuç olarak eşler arasındaki çatışmaların bir sonucu olarak görünse de bu durumu kabullenmek son derece yanlıştır. Şiddetin her türlüsü cinsiyet ayırt etmeksizin kişinin onuruna yapılmış aciz ve zavallı  bir saldırıdır. Şiddet göstermek bir insan hakkı ihlalidir. Zira bu durumda  sözün bittiği yerdir. Ne üzücü ki şiddeti mahkemelerde boşanma sebebi olarak ilk sırada görüyoruz. Mühim olan evlilikleri bu aşamaya getirmemektir. Zira bir adım ötesi direkt boşanma sebebidir.

Bu gibi durumlarda tek çare işin ehlinden  yardım almak olacaktır.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Müjgan Şahin Arşivi