Mustafa ÇİMEN

Mustafa ÇİMEN

Bulduk Yeraltı Şehri

Bulduk Yeraltı Şehri

Antik dönemde hiç şüphesiz Konya sınırları içerisinde kalan birçok alanda irili ufaklı yerleşim yerleri bulunmaktadır. Özellikle Geç Roma Dönemi olarak bilinen Geç Antik Çağ’a tarihlenen dönemde bölgedeki yerleşim yerlerinin varlığı ve birbirleriyle olan etkileşimi yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır.

Bu haftaki yazımızda da yine Konya’nın bir başka bölgesinde pek bilinmeyen eski yerleşim alanlarından olan Bulduk Yeraltı Şehrini tanıtacağız. Kültürel mirasın korunması ve kültürel zenginliklerimiz için farkındalık oluşturması adına yaptığımız bu çalışmalarda bölge insanında tarihimize sahip çıkmasını istiyoruz.

Bulduk Yeraltı Şehri; Cihanbeyli’nin Bulduk Mahallesi’nde köyün hemen çıkışında yer almaktadır. İlçenin kuzeyinde 40 km. mesafede bulunan Bulduk yöredeki en eski yerleşimlerden biridir. Bölgede yapılan incelemeler sonrasında, buradaki yer altı şehrinin Bizans (Geç Antik Çağ) döneminden kalma olduğu tespit edilmiştir. İnsanların koruma ve güvenlik amacıyla yaptığı yeraltı şehirlerinde kayalar üstündeki işaretler, yazılar, çizimler ve tarihi kalıntılar Bizanslıların bölgede uzun süre yaşamış olduklarını göstermektedir. Yeraltı şehrinin girişleri kaya blokların üzerine oyulmuş bir vaziyette olup bazı girişlerin üzerinde nişler yer almaktadır. İçeriye girildiğinde ise iç içe geçmiş çok sayıda odanın bulunduğu görülmektedir. Çok katlı yapıların bulunduğu yeraltı şehrinde odaların duvarlara açılan küçük nişlerle ısıtıldığı ve aydınlatıldığı anlaşılmaktadır. Bulduk yeraltı şehrinin mimari özellikleri incelendiğinde Kapadokya, Derinkuyu, Kaymaklı bölgesinde bulunan yeraltı şehirleriyle benzerlikler taşıdığı bilinmektedir. Buradaki yeraltı şehri, düzenlenip turizme kazandırılırsa yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekip, bölgenin cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır. Bulduk’ta bulunan bu yeraltı şehrinin hemen yakınında yine o dönemde Lykaonia bölgesinde yer alan Pillitokome (günümüzdeki İnsuyu) yerleşmesi bulunmaktadır. Diğer bir komşu yerleşim birimi Pegella olarak bilinen Hodoğlu (Anzak) ve Gdanmaa (Çeşmelisebil) yerleşimleri antik dönemde o bölgede varlığı bilinen eski yerleşim alanlarıdır. Yakın konumda bulunan ve doğal oluşumlar sonucunda gerçekleşen Kuşca Peribacaları’da Kapadokya’dan sonra ülkemizde bulunan önemli peri bacasıdır. Dolayısıyla bölge kendine has doğal dokusu, kültürel zenginliği ve tarihi ihtişamı ile güzel bir çeşitlilik göstermektedir.

Bu bölge günümüzde olduğu gibi aynı zamanda Geç Roma Döneminde de Iconium (Konya) -Ancyra (Ankara) yol güzergahında bulunmaktadır. Turizm rotası oluşturulup, kültürel zenginliğimizi tanıtmak temennisiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa ÇİMEN Arşivi
SON YAZILAR