Pissia Antik Yerleşimi
Akşehir’e 15 km uzaklıkta bulunan Çamlı mahallesi sınırlarında lokalizasyonu yapılan bu eski yerleşim yerinin ismi antik dönemde Pissia, Pisa ve Pise isimleriyle tarihi kaynaklarda geçmektedir. Sultandağları uzantısında yamaca yaslanmış konumda bulunmaktadır. Pissia Bizans Döneminde farklı kilise listelerinde bir piskoposluk merkezi olarak geçmektedir. Bazı araştırmacılar kaynaklarda bu yerleşim birimini Afyon’daki Aşağı Piribeyli ve Bayat gibi yerler ile eşleştirmişlerdir. Fakat yapılan son araştırmalarda yersel konumu netlik kazanmıştır. Bunun sebebi ise bu bölgede yapılan araştırmalarda bulunan bir yazıtta MS. 193 yılında muharipler tarafından Caesar unvanı verilen ve Mezopotamya’da Parth’lara karşı savaşan Lucius Semptimus Severus’a ait olabilecek bir heykelden bahsedilmektedir. Bununla ilgili olarak ise yazıtta Pissia ismi geçmektedir.
Antik Dönemde Pissia, Philomelion (Akşehir), Hadrianopolis (Doğanhisar) yol güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Seilinda (Uncular) ile birlikte Hadrianopolis’e bağlı bir köy yerleşimi (kome) olduğu bilinmektedir. Tarihi kaynaklarda Pissia yerleşimi ile ilgili kalıntıların varlığından bahsedilmekle birlikte, 19. yy. sonlarında bu eski kalıntılara ait yapı taşları ve mermerlerin kırılarak cami yapımında kullanıldığı bilgisi aktarılmaktadır.
Günümüzde ismi her ne kadar Çamlı olarak değiştirilmiş olsa da yakın zamana kadar burasının ismi Bisse idi. Dolayısıyla ad kökenleri açısından incelendiğinde de Pissia/Pisa/Pise ismi günümüze kadar değişerek halk tarafından Bisse olarak adlandırılmış ve kullanılagelmiştir.
Memleketimizin her köşesinde bulunan kültürel zenginliklerimize sahip çıkıp, geleceğe miras bırakmak temennisiyle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.