Selçuk Üniversitesi Kazıları
Türkiye’de son yıllarda pandemiye rağmen kültür ve sanat alanında ciddi bir gelişme söz konusu. Hiç şüphesiz bunlardan biri de medeniyetler beşiği Anadolu topraklarının dört bir tarafında sürdürülen arkeolojik kazılar. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkan tarihi buluntular, geçmişe ait yeni bulgular ve bilinmeyenler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi istatistiklerine göre Türkiye’de yabancı ve Türk heyeti tarafından yapılan kazı faaliyetleri pandemiye rağmen 2020 yılında 502, 2021 yılında ise bu sayı 600 olarak belirtilmektedir. Bu anlamda son yıllarda büyük kentlerde ki üniversitelerde lisans eğitimi olarak tercih edilmese de, arkeoloji alanında daha önceki yıllara göre hiç olmadığı kadar istihdam da söz konusudur.
Arkeolojik kazıların Türkiye genelinde tüm katmanlarda ve alanlarda yaygınlaşması illa ki yerel yönetimlerin desteği, sponsorluk anlaşmaları ile maddi kaynak sağlanması ve sağlam bir çalışma ekibi ile oluşmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Türkiye’de yıllardır bu alanda bilinen, örnek gösterilen ve diğer üniversitelere göre Klasik Arkeoloji alanında hep bir adım önde olan bir üniversitedir. Şüphesiz günümüzde Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, Türkiye’de sonradan kurulan çoğu yeni üniversitelerde ve bölümlerde, Türkiye’nin dört bir tarafındaki müzelerde bir Selçuk mezunu arkeolog görürsünüz.
Son dönemde yine Selçuk Üniversitesi arkeolojik kazı ve araştırmalar alanında da adından sıkça söz ettirmeye başladı. Ülkemizin tarihe ışık tutan en önemli antik kentlerinde üniversitemizin arkeoloji, sanat tarihi ve kültür varlıklarını koruma onarım bölümünde bulunan kazı ve araştırma başkanı akademisyen hocaları öncülük etmektedir.
Muğla Datça’da Knidos antik kenti, Burgaz ile Emecik kutsal alanı Prof. Dr. Ertekin M. Doksanaltı başkanlığında, Muğla Milas’ta Iasos antik kenti Prof. Dr. Asuman Baldıran başkanlığında, Mersin Anamur’da Anemurium antik kenti Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığında, Muğla-Antalya sınırlarında bulunan Xanthos antik kenti ve Letoon kutsal alanı Doç. Dr. Erdoğan Aslan başkanlığında, Muğla Milas’ta Latmos Herakleia kazısı Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer bilimsel danışmanlığında, Kayseri Keykubadiye Sarayı kazısı Prof. Dr. Ali Baş başkanlığında, Konya Karatay’da Savatra antik kenti kazısı Doç. Dr. İlker Işık bilimsel danışmanlığında, Muğla Yatağan Çevresi Arkeolojik Araştırmaları Doç. Dr. Aytekin Büyüközer başkanlığında, Konya Suğla Gölü ve Çevresi Araştırmaları Arş. Gör. Dr. Ramazan Gündüz başkanlığında yürütülmektedir.
Türkiye’nin farklı şehirlerinde yapılan bilimsel çalışmalarda Selçuk Üniversitesi kurumsal bayrağının dalgalanıyor olması da üniversitemiz ve şehrimiz adına son derece mutluluk vericidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.