Namık CEYHAN

Namık CEYHAN

HAVA TAHMİNİ YAPMAK CİDDİ BİR İŞTİR

HAVA TAHMİNİ YAPMAK CİDDİ BİR İŞTİR

Resmi ve özel tüm kurum ve kuruluşlar ile vatandaşların hayatına dokunan, yönlendiren en önemli konulardan biri de hava durumudur. Bu nedenle özellikle değişken hava olaylarının yaşandığı son dönemlerde hava tahmini yapmak ve bunu yayımlamak adeta moda haline geldi.

Meteoroloji, atmosferde meydana gelen olayları nedenleri ile birlikte inceleyen ve değerlendiren bir bilim dalıdır. Her bilim dalında olduğu gibi bu işin okulu ve uygulandığı yetkili kurum ve kuruluşlar vardır.

Unutmamak gerekir ki hava tahmini yapmak çok ciddi bir iştir. Meteoroloji meslek olarak bir mühendislik alanıdır, uzmanlık ister. 3458 sayılı Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun, mühendis olmadığı halde bu konularda görev yapmayı suç olarak kabul etmektedir.

Ülkemizde hava tahmini yapılması konusunda tek yetkili kurum Meteoroloji Genel Müdürlüğüdür(MGM). Meteoroloji alanında eğitimin veren İstanbul Teknik Üniversitesi ve Samsun Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği bölümü ilgili öğretim elemanları ile mezun olan Meteoroloji Mühendisleri hava tahmini yapabilir. Öte yandan daha önce Meteoroloji Meslek Lisesi mezunu olan ve Meteoroloji birimlerinde çalışmış, görev almış olanlar ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü bünyesindeki hava tahmini yapan birimlerinde görev yapan ya da yapmış yükseköğretim kurumları mezunları veya emekli olan Meteoroloji çalışanları da bu konuda fikir beyan edebilir.

Bu kişiler dışında amatörce veya hobi olarak, sosyal medyada beğeni almak, popüler olmak, takipçi toplamak ya da birilerinin sırtından para kazanmak için ortaya çıkan hava tahmini yapanlara, hava durumunu yalan yanlış yorumlayanlara, lütfen inanmayın, bu kişilere de fırsat vermeyin lütfen.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanlığının konuyla ilgili kamuoyuna yaptığı bilgilendirme mesajında özetle şöyle denilmektedir.

Son günlerde gerçekleşen hava koşulları nedeniyle birçok kişi tarafından kamuoyu yanlış bilgilendirilmekte ve toplum yanlış yönlendirilmektedir. Meteorolojik olayları iklim değişimine bağlayanlar ile havaları kötü olarak isimlendirenler basın yayın kuruluşlarında yer edinmeye devam etmektedir.

Öncelikle bilinmesi gerek konu, meteorolojik olaylar hiçbir zaman birbirinin aynısı değildir, tüm mekânlarda sürekli değişkenlik gösterir. Meteorolojik olayların ölçülmüş değerlerinin istatistiki açıklamaları ise iklim olarak adlandırılır. Değişkenlikler günlük olmasının yanı sıra mevsimsel olarak da çok farklılıklar gösterebilmektedir. Meteorolojik parametreler ülkemizde her bölge ve hatta alt bölgelerde çok farklı özelliklerde etkili olmaktadır.

Havalar hiçbir zaman kötü (!) değildir. Kentlerde ulaşımı engellediği sanılan yağışların su kaynakları için gerekli olduğu unutulmamalıdır. Hava olayları değil, kent yapıları ile ulaşım tercihi kötüdür.

Her türlü planlar ile projeler meteorolojik parametreler dikkate alınarak yapılırsa ya da yapılmış olsaydı günümüzde yaşamı kısıtlayan koşullar en alt seviyede yaşanırdı ya da hiç yaşanmayabilirdi. Günlük faaliyetlerde meteorolojik olayların etkilerinin olumsuz olarak ortaya çıkması çok anlamsız şekilde, iklim değişikliğine bağlanmaya çalışılmaktadır.

Meteorolojik olaylar küresel sistemden etkilenmektedir. Bu bakımdan her meteorolojik olayın küresel iklim değişiminden etkilenmesi olağandır. İklim değişimi sadece tehlikenin büyüklüğünü etkileyebilir. İnsan kaynaklı bazı tetikleyici faaliyetler olmaz ise hiçbir olay afete dönüşmez.

Hatırlatıyoruz, birçok çatıyı koparsa da rüzgârlara, birçok yerin sular altında kalmasına denen olsa da yağışlara, yolların kapanmasında neden olsa da kar yağışına, üşümemize neden olsa da düşük sıcaklıklara ekolojik dengenin korunması için ihtiyaç vardır. Önemli olan insanlarımızın bu olaylardan zarar görmeden konforlu yaşayabilmesini sağlayabilmektir.

RTÜK ve basın yayın kuruluşları; Meslek ile ilgisi olmayan bazı kişilerin kendilerini iklim uzmanı gibi tanıtarak açıklamalar yapmaktadırlar. TDK bu gibi kişileri “şarlatan” olarak açıklamaktadır. Ancak basın yayın kuruluşları meteoroloji alanında faaliyet gösteren “şarlatanlara” yayınlarında yer vermeye devam etmektedir.”

Özetle; Atmosferi yönetemeyiz. Ancak atmosferin kurallarına göre yaşamı planlamak mümkündür. Bu planlamayı ancak ve ancak gerçek Meteoroloji uzmanları yapabilir, piyasadaki şarlatanlar değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Namık CEYHAN Arşivi