YASAL HARAM
* Sizde ne çok ise etrafınızda tam tersi toplanır, mıknatıs gibi çekersiniz. Ülke olarak ve birey olarak durumumuz bu. Faiz ve enflasyon sarmalı özellikle son 7 yılda hepimizi yordu. Son 60 yılda ise her yıl ortalama %30 enflasyonla yaşamışız. 1 Birim 29.195.000 birim olmuş. 29 milyon 195 bin kat demek. Kolay değil. Bu duruma karşı ne hassasiyetimiz olsa korunabilirdik.
* Helal ve haram kavramları dini kavramlar olmasına rağmen her din için yaklaşık aynıdır. Yasalarda ise helal ve haram gibi kavramalara yer yoktur. Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır, gayrı meşru bütün işler vergileri ve yasal izinleri alındığı sürece herhangi bir problem yoktur ve yasaldır. İflas edenin satışa çıkarılan malını satın almanız yasal ama helal değildir. İmar ruhsatı olan müteahhit şehrin doğasını bozarsa yasal olarak yaptığı iş suç değil ama yaptığı helal değildir. Raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı, formülü ambalajın üzerine koyduğu sürece, yasal dolayısıyla suçsuz ama helal değildir. Hukuka göre yasal olan ama helal olmayan faiz herkese zarardır. Görünürde usule uygun olarak yapılan bir ihaleyi önceden elde edilen bilgiler sayesinde en uygun teklifi vermek helal değildir. Siyasetle meşgul olma sebebiyle yatırımların nereye yapılacağı bilgisine sahip olunduğu için oraları önceden satın almak veya sahip olunan arazilerin aşırı değer kazanması için yatırımları özel olarak o bölgelere yapmak yasal görünse de helal değildir.
* Faiz neden haram? Emeksiz bir kazanç olduğu için haramdır. İnsanların malları, canları gibi dokunulmazdır. Başkasına ait olan bir malı karşılıksız almanın açıklaması olamaz. Faiz, fiyatları artırır. Kredi kullananlar faizi maliyete ekler ve fiyatların artmasına, tüketicinin geçim sıkıntısı çekmesine sebep olur. İnsanları çalışıp kazanmak ve üretimle meşgul olmaktan alıkoyar. Faizle geçinenler ticaret ve sanatla uğraşmazlar. Üretime girmezler. Ülkeler ticaret ve sanatla refaha erişir. Faiz, insanları birbirlerine borç vermek suretiyle yardımlaşmalarına, birbirlerinin dert ve sıkıntılarıyla ilgilenmelerine engel olur. Toplumda dayanışma olmaz. Zenginle fakir arasındaki refah farkı artar, zengin daha zengin, fakir daha fakir olur. Sosyal dengesizlikler olur, toplum bozulur. Faiz kullanmayanlar, bu imkânı kullanmadıkları için ticaretlerinde zarar etmiş gözükür.
* Faiz 2 çeşittir. Vade faizi ve fazlalık faizi. Vade faizi bir cinsten olan 2 şeyin birini diğeri karşılığında veresiye satmak veya cinsleri ayrı fakat ölçü birimleri aynı olan 2 şeyden birini diğeri karşılığında veresiye olarak değiştirmektir. Bu değiştirmede miktarlarının aynı veya farklı olması arasında bir fark yoktur. Vadeli satılan 50 gr. altını vade sonunda 55 gr. olarak almak örnektir. Belli bir para borç için aralarında kararlaştırdıkları vadeye göre geçen süre için belli bir miktar da fazladan ödeme yapılacağını önceden şart konur. Vade geldiği zaman borçlu borcunu ödeyemezse alacaklısına veremeyeceğim artırabilirsin der. Bir miktar daha faiz eklenir ve böylece her vade yenilendikçe borcun miktarı da artar. Faiz, anaparanın zamanla birkaç katı olur. Diğer faiz türü ise fazlalık faizidir, ölçü birimleri aynı olan malları kendi cinsleriyle peşin olarak değiştirirken elde edilen fazlalıktır. Kaliteli bir mal ile kalitesiz bir mal değiştirilirken de eşit olmaları gerekir. Aksi takdirde fazlalık faiz olur.
* Sonuç olarak, Çok daha hassas olan konular da var. Promosyon gibi finansal yönden çok normal ve yasal hak gözüken bu durum sosyolojik olarak ciddi bir problemi ortaya çıkarıyor. Sadece kira getirisi için 2000 adet konut almak iyi bir örnek. Kira gelirleriyle yaşamak diye bir durum yasal, vergilerini verdikten sonra herkes memnun. Her birey yaptıklarından sorumlu olduğu gibi yapabileceklerini yapmadığı zamanda sorumludur. Geleceğimizi düşündüğümüzde öncelikle nelere sahip olmak istediğimizin hayallerini kuruyorsak büyük hata yapıyoruz demektir. Hem kişisel deneyimim, hem de araştırmalar sahip olmanın mutluluk getirmediğini gösteriyor. Geleceği düşündüğümüzde kim olmak istiyorum sorusuna yanıt aramamız daha iyi, anlamlı, insanlarla barışık bir hayat kurmanın ilk adımıdır. Tarih bize gösteriyor ki çok malı olan veya çok önemli makamlarda olanlar kişilerden ziyade ülkesi ve insanlık için icat yapan veya sanatla eserler ortaya koymuş kişiler önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.