Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Akar Söylemler

Akar Söylemler

Her dönemi ayrı bir değer taşıyan insanın hayat standardını, akışını, görüşünü en fazla etkileyen çocukluk, gençlik ve tahsil seneleridir. Söz konusu senelerin küçük kesintileri açık kaldığı müddetçe gözlerin ferini besler, beynin aktivitelerini sürdürmesini sağlar. Mutlu Menderes, Nahit Menteşe, Alparslan Türkeş, Rauf Denktaş, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Muhsin Yazıcıoğlu, Mesut Yılmaz, Hasan Celal Güzel gibi isimlerle eğitim-öğretim çağında birkaç dakikalık aşinalık çok özel farkındalıklara sebebiyet vermiştir.

Liderlik bir misyon olmasının yanında kitlenin dinamikleşmesini de simgelemekte, gerektiğinde yenilerinin yolunu sonsuza dek açmaktadır. Ne vakit, nereye, nasıl, kiminle alternatifleri ile tercihleri bir kişiyi, bir aileyi, bir ülkeyi hatta bütün dünyayı değiştirebilecek gizemleri barındırmaktadır.

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla sürdürülen çalışmaların başlangıcında meslek hayatında kırklı yıllara dayanan aşamada Millî Savunma Eski Bakanı, Kayseri Milletvekili, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar’ın Aydın’daki üniversite açılış programındaki konuşmasına böyle bir pencere açmak yerinde olacaktır. Birçok yüksek tahsil gencinin ileriki yıllarda böylesi bir pencerenin kıymetini daha iyi anlayacağı kanaatiyle konuşmanın öne çıkan başlıklarına kısaca bakılıp kısa değerlendirmelerde bulunulacak olursa;

Türk milletinin göz bebeği ve geleceğimizin teminatı gençlere yapılan yatırımlar beşeriyetin yarınlara yöneliktir. Bilgi güçtür, bilgiye sahip olmak, koşmak kadar onu üretip beşeriyete takdim etmek önemlidir. Unutulmaması gereken değerlerin üstünün örtülmesi sadece kıymet kaybına değil coğrafya değiştirmesine yol açar

Şehrin üniversitesine adını veren, ismini Türk siyasetine altın harflerle işletmiş Merhum Başbakan Adnan Menderes her zamanki özelliğini muhafaza etmektedir. Ülke halkı kendisini rahmetle anmayı, demokrasi başta olmak üzere temsil ettiği değerleri sahiplenmeyi sürdürmektedir. Akademisyenler ile gençler sorumluluklarını yerine getirmeye devam etmektedirler.

Doğası, havası, tarımıyla ülkeye katkı sağlayan Aydın’da bulunmak tarifsiz bir güzelliktir. Böylesi bir güzellik mitolojiden antik çağlara oradan da günümüze kadar hem dillendirilmiş, hem de kayıt altına alınmış durumdadır. Kitle iletişim araçları, bu hususta toplumsal hafızayı güncelleme misyonu üstlenmektedir.

Üniversitede yapılacak çok şey var, bilim her gün değişmekte ve yenilenmektedir. Bunu takip etmek, yakalamak önemlidir. Rekabetçi bir tutumla yerimizi almamız gerekiyor.”

Bakmak yerine görmek, görmek yerine anlamak, anlamak yerine idrak merhaleleri bilimsel ve teknolojik alandaki liderlikle pekiştirildiğinde başarı kaçınılmazdır.

Ecdadın yedi iklim üç kıtada barış, huzur ve istikrar düsturu üç kıtada etki diğer kıtada ilgi misyonuyla yeniden canlandırılmıştır. Söz dinleyenden sözü dinlenen konumuna geçilmiştir. Seksen beş milyonluk tek vücuduz. Ülkesinde, bölgesinde ve dünyada güçlü olabilme düsturu temsil gücünün de ötesindedir.

Yıllar yılı terör merkezli, darbe kapsamlı, üzerine çok fonksiyonlu karmaşık ve karışık projeler yürütülen Türk Milleti kendi evlatları, imkanları, diplomasisi ve çalışmalarıyla Kuzey Irak, Suriye, Karabağ’daki gelişmeleri yakında takip etmekte, Ukrayna, Gazze’de yaşananları kadrajında tutmakta, Libya, Somali, Afrika’daki çırpınış karşısında heyecanlanmakta, Mavi Vatanını sahiplenmekte ve bütün bunların yanında asla emperyalist davranmamaktadır. Sömürgelerin tamamı sömürgeci ülkelerin dilini kullanırlarken bugün otuzdan fazla devletin kurulduğu egemen coğrafyamızda hiçbir toplum Türkçe kullanmaması buna delil teşkil etmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi