Prof. Dr. Turan Akkoyun

Prof. Dr. Turan Akkoyun

Olmayan Ancak Mevcut

Olmayan Ancak Mevcut

İnsanın ya da toplumun tutum ve davranışlarını değerlendiren, bir takım kavramlarla ifade etmeye çalışan düşünce insanlarının fikirleri bazen anında, bazen kısa bir müddet sonra, ekseriyetle ölümüyle birlikte, bazen de uzunca bir vaktin geçmesinin ardından karşılık bulabilmektedir. Sanatta da durum aynıdır. Global güçler bu alanda boşluk bırakmadan ilerlediğinden muhtemel gelişmeleri hem yönlendirir, hem de rüzgârın bereketinden yararlanma çabasına küresel politikaya dönüştürürler. Çerçevenin sağlamlaştırılması sonrasında çok fazla bir emek sarf etmeye gerek de kalmaz. Harice sıçrayanlar, özgünleşmede kendilerine yer açamaz.

Birbiriyle uzaktan ve yakından ilgili birçok örneklendirme yapılabileceği üzere bilimsel anlamda tez ile antitez, sistemin sağlıklı yürümesine katkı sağlar. Gelişmeler, çırpınışlar, beyin fırtınaları çekim merkezli bir politika ile küresel mahiyet kazanır. Yerellik gerilemese dahi silikleşir ancak yok edilemeyeceğinden üzerinde küllenme kaçınılmaz hale gelir. Olmayan, olmaması gereken, olamayacak unsurlar hayalen mevcut, olabilir, neden olmasın gibi kapıları aralar. Aralanan eşik bugün olmasa yarın mutlaka meraklılarına dönemeç görevi üstlenir.

Hastalıklı ya da anormal durum kendiliğinden kabul görür hale geldiğinde küresel havuzun sahipleri bunu daha önceden menzilini tayin ettikleri poligonlarda farklı yeteneklerini tespit ettikleri, genel ve özel amaçlar doğrultusunda besledikleri bireylerle desteklenen, sesli düşünen, alkışlanan yerine göre eleştirilen fakat susturulmayan bir iletişim ortaya çıkarırlar. Sonrası ipek böceğinin üretim yaptıkça yerini daraltarak emin adımlarla negatif zafere ulaşacağı finalden başka bir şey değildir. Söz konusu durum kötü, hastalıklı ve anormal kaynaklı olduğundan neticesi de benzerdir. Burada sanatçılar, düşünce insanları, siyasetçiler, unvan sahipleri sahne alarak birey ile toplumu yansıtma çabasına düşerler. Düşerler zira güzergâh tam istikamette seyretmektedir.

Tablo, güzelliği aynı şekilde hayalen tasvir ederek olumlu ve de olumsuz kavramları birbirine yaklaştırır hatta yakın bir noktada toplar. Durumu okuma çabası bir iletişim bilimciyi, kitle iletişim araçları çalışanını ya da herhangi bir mevkisinde medya mensubunu döngünün merkezine çeker. Zıt olan hususiyetlerin aslında karşıt olmadığını fark etmek için kuşakların harcanıp gitmesi yeterli olmaz. Sanat anlamında harcama ya da harcanma sentez gayretiyle ortaya çıkarılan eserler küresel niteliği pekiştirir. Pekişen nitelik karar merkezli bir politikanın eseri olduğundan yeniden üretimi de kendiliğinden tetikleyeceğinden kötülük, hastalık, anormallik bireyi, aileyi, yerleşim yerini, toplumun tamamını, ülkeyi, kıtayı kısaca yeryüzünü sarmakta, insanoğlu olmaması gerekenin farkına varmaktaysa de bir türlü izah edememektedir.

Hal böyle olunca gelecek zamanlara dair hikâyeler, hayallerin önünü kapamakta onları da harcamaktadır. Eğlenceler, festivaller, şenlikler veya bilim uzantılı türlü isimlerle yıldızları yakın göstermektedir.

Her devirde olduğu gibi kırılmalar, hesap dışı gelişmeler, nadasa bırakılanlar, belki yanlış bir ifade ama “imalat hataları” anti tez ya da sentezi değil dirilişi, uyanışı bağrında taşımaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Turan Akkoyun Arşivi