Recep Çetin

Recep Çetin

Günlük Hayatta Teknolojik Araçların Kullanılmasının Önemi

Günlük Hayatta Teknolojik Araçların Kullanılmasının Önemi

Mühendislik, çeşitli problemlere çözüm üretmek ve yaşam kalitesini arttırmak için bilimsel ve matematiksel prensipleri uygulanarak yenilikçi ve geliştirici sistemler oluşturulmasıdır.

Küreselleşme ve globalleşme ile birlikte hızlı şehirleşme, alternatif mekan arayışları, artan finans, zaman, gıda, ulaşım hammadde vb. ihtiyaçları insan hayatını zorlaştırarak daha rahat bir yaşam önünde engel olarak durmaktadır. Küreselleşmenin getirdiği sonuçlardan en az şekilde etkilenmek için merkezi yönetim, yerel kuruluşlar, devlet daireleri, sanayi kuruluşları başlıca mühendislik, finans, sağlık, sosyal bilimler gibi yerlerde problemleri saptayıp, çözüm önerisi sunarak insan hayatını kolaylaştırmayı amaçlamaktadırlar.
Küreselleşme ve kaynakların sınırlı olması mühendislik ve diğer bilim dallarında çalışan insanların için ülkede ve şehirlerde ulaşım, temiz su, enerji, arz problemlerini maalesef daha karmaşık ve zor hale getirdi. Teknoloji ve yazılımlar bu problemlerin çözümünde ve karar alma aşamalarında, kritik öneme sahip hale geldi.

Mühendislik ve diğer bilim dallarında belirli bir süre teori, temel seviyede bilgiler ve bazı teknik kurallar öğretilmektedir. Bu derslerde anlatılan en önemli konulardan bazıları teorinin kavranması, matematik, istatistik, deneysellik, neden - sonuç ilişkileri, tasarımlar ve sonuçların optimizasyonu şeklindedir. Analizler çeşitli hesaplamalarla birleştirilecek ve problem çözümünde “karar alma” aşamasına geçilecektir. Fakat problemlerde çok ve sınırsız sayıda parametre ve değişken bulunduğu için bireysel olarak kısa sürede cevap veremeyecek ya da iyi ihtimalle başka araçların yardımına gereksinim duymamız gerekecektir. Bilimselliğin vermiş olduğu verileri, tecrübeleri, durumları hassas çalışma, kritik analitik vb. hususlarla “hesap makinesi” mantalitesinde bilgisayarlara tanıtabilirsek aynı zamanda bilgisayara sorduğumuz sorulara kısa zamanda cevaplar alabiliriz. Böylelikle karmaşık ve zor problemleri çözerek küreselleşmenin ve globalleşmenin getirdiği zorluklarla baş edebiliriz. Küreselcilerin teknolojiyi sıklıkla kullanması ve geliştirmesi ile teknoloji bugünkü otonom, kendisi düşünebilen ve karar verebilen duruma kadar geldi. Bu da toplumda bazı zorluklar meydana getirdi. Bu başka bir makalenin konusu. Toplum olarak bizlere düşen bilgisayar uygulamaları ve teknolojileri günlük hayata uyarlayarak insanlığın yararına işlere kullanmak olacaktır.

Bilgisayar programları ve yazılımlar literatür bilgileri ve vakalar ile önce bir gurup yazılımcı ekibi ve tecrübeli mühendislerle bilgisayar programlarına tanıtarak “paket program” oluşturulmaktadır. Ürün olarak elde edilen “sayısal modellemeler” çalışmalarda bir vaka ilgilenilen, sınırlanan ve tanımlanan bölgenin bir gurup uzman tarafından hazırlanan “yönetici denklemler” ile bir dizi parametreler girilerek sonuçlar elde edilmesidir. Bilgisayar programlarına daha önce elde ettiğimiz girdi parametreleri tanımlayarak istediğimiz durumları irdeleyebilir ve senaryolarla elde ettiğimiz sonuçları karşılaştırabilir, henüz olay gerçekleşmeden “olumlu veya olumsuz durum olarak” sınayabiliriz. Yani binevi “teknik tasavvur” yapmamıza olanak sağlamaktadır. Gerçek hayat olayları ile bilgisayar modelinden çıkan sonuçları birbirlerine uyumlu hale getirerek binlerce senaryodan en uygun durumun “karar” olarak verilmesi günümüz problemlerin çözümlerinde sıklıkla kullanılıyor.

Küreselleşme ve globalleşme ile her geçen gün artan mekan, su, gıda, ulaşım, vb. altyapıya olan bağımlılığımız artıyor. Bu günlük ihtiyaçların karşılanması için teknolojileri kullanmamız kaçınılmazdır. Sadece dizayn etmekle kalmıyor, altyapıların planlama, dağıtım, optimizasyonu artık insanların salt karar veremeyeceği düzeylerde fazla veri, takip, kontrol ve yönetim ihtiyacı meydana getirmektedir. Merkezi ve yerel yönetimlerin güncel durumları sıklıkla takip edilerek toplumsal kaynak ve arz noktasında sürpriz ihtiyaçların çıkmasının önüne geçilmesi ve kentleşme durumları en iyi şekilde organize etmesi için teknolojik araç gereç, yazılımlar ile analiz edilmesi gerekmektedir. Bu yüzden bilgisayar programlamaları, dijital takipler ve teknolojik ürünleri her geçen gün artan hızda ve efektif olarak kullanmaya devam edeceğimiz görülmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Recep Çetin Arşivi