Yapay Zekâ Hakkında Bilinçli Olmalıyız
Yapay zeka, verilerden öğrenerek insan benzeri kararlar alabilen ve sorunları çözebilen akıllı sistemlerdir. Yapay zekâ algoritmaları on binlerce, yüzbinlerce sistemin, dosyanın, kişinin eğittiği ve gelişmiş hali ile kullanıcılara sunulan uygulamalardır. Hangi konular ve neler eğitiliyor? Durumlar, denklemler, eşitlikler, fonksiyonlar, matematik problemleri de dahil. Matematik problemlerini uygulamaya okutun, uzun soruları bile birkaç saniyede çözebilmektedir. Çünkü arka planda yüzbinlerce satır kodlar bulunmakta, gömülü uygulamalar yüksek CPU hızları ile kısa sürelerde sonralara cevaplar verebilmektedir.
Yapay Zeka ve İnsanlık yazımı 27.03.2025 tarihinde ve
https://bbnhaber.com.tr/yazarlar/recep-cetin/yapay-zeka-ve-insanlik-10971 linkinde yazılmıştı. Lütfen orayı okutmanızı tavsiye ederim. Yakın gelecekte yapay zeka botlarının, kullanım alanları, etkileri, sonuçları hayatımızı daha çok işgal edecek gibi duruyor. Yapay Zekâ ve İnsanlık yazımda yapay zekâ uygulamalarının hem faydalarına hem zararlarına değinilmeye çalışıldı. Algoritmaların mantalitesini anlamak için küçük bir giriş yapıldı. Bilgi ve bilimsellikle bu algoritmalara nasıl karşı çıkabileceğimiz konusuna değinildi. Yapay zekâ her geçen gün kullanım alanı yaygınlaştığı için bu konu hakkında bilincin artması çok önemlidir.
Yapay zekâ sistemleri eğitildikten sonra sorulan sorulara kendi veri tabanında hazır olan bilgilerle kullanıcılarını aydınlatmaktadır. Sonrasında yeni planlar yapabilmek için sorular sorarak, bazı özellikleri tanımlanmasını ister. Kullanıcı bilgi girerse veriler sistemlere kaydedilir ve sonra profil oluşturulma riski ortaya çıkmaktadır. Yani bir noktada algoritma sorular sorarak ve aldığı geri dönüşlerle yazılım kendisini eğitmektedir. Algoritma eğitildikten sonra yapılan iş sınıflandırma ve kümeleme işlemleridir. Tabii ki her yazılım gibi bir miktar ücretsiz olmakla birlikte ücretli ve profesyonel versiyonunda daha detaylı bilgiler kullanılıyor.
2016 yılında birden piyasaya çıkan Pokemon Go oyununun nedenlerinden birisi de bu olabilir? Uygulamayı kullananlar Pokemon oynayacak diye etrafımızın kameralarla 3 boyutlu haritalamasını, hassas ve özel bölgeleri gönüllü ve bilinçsiz olarak resim ve videolarla uygulama sahibine sunulmuştur. Çünkü o yıllarda 5- 6 saatte bitirilmesi gereken görevler için hız faktörü çok önemliydi ve o kadar zamanda yoktu. Kendileri yapınca dikkat çekeceği için bu işi uygulamalar yolu ile kullanıcılara kolaylıkla ulaştırılarak gerekli verilere eriştiklerini ve hesaplamaları yaptıklarını düşünüyorum. Ama iyi haberi veriyim. Muratlarına eremediler, bu konuda planları boşa çıktı.
Yapay zekâ algoritmalarından çıkan sonular binlerce zekâ ile eğitilmiş olsa da ve şu anda en iyi versiyonunda olsa bile elde edilen sonuçlarını akıl süzgecinden geçirmemiz ve ona göre hayatımıza tatbik etmemiz gerekmektedir. Bilhassa hayatımızdaki kritik kararlar alırken çevremize de danışarak en makul sonucu kendimiz belirlemeli salt yapay zekâ söylediği için kabul etmemeliyiz. Çünkü kendi aklımızı kullanmamız da bunu gerektirir. Sonuçta bu uygulamalar bizim için birer yardımcı eleman, araçtır. Nihai kararı kendimiz vermemiz gerekir. Çünkü sonuçları da bizi bağlamaktadır.
Yapay zekaya sorduğunuz sorulara alacağınız cevaplar için size standart bir profil oluşturacaktır. Sizin koşullarınız, durumlarınız, fikirleriniz, görüşlerinizden bağımsız olarak cevaplarını oluşturacaktır. Her halükârda cevapları kendi standartlarınıza dönüştürmek durumundasınız. Belki kişiye özel algoritmalarda geliştirileceği kanaatindeyim fakat bunun için ekstra bir 10- 20 sene daha olduğunu düşünüyorum. Duygu durum, analitik düşünce, insanlığın bazı bütünsel özellikleri ve bütüncül düşünme gibi durumların beraber çalışması durumunda kişiye özel uygulamalar üretilmeye başlanır. Uygulamalara hala kullanıcılar olarak giriş yapıp komutlar veriyoruz. Bazen aklımızdan geçen şeyleri karşımıza reklam olarak çıkardığı doğrudur. Bunun nedeni ise daha önde eğitilmiş verilerle, (kayıtlar, ses, aramalar vb.) son verilerin sağlanmasının yapılarak önümüze “veri” “reklam” olarak çıkarmasından başka bir şey değildir.
Öğrendiğimiz ilim ve bilimsellik yapay zekâ uygulamalarının toplumumuza yapacağı olumsuz özellikleri elimine etmede en büyük silahımızdır. Batılı devletler nüfus gücümüz nedeni ile bizler kadar hızlı, farklı, dinamik, planlama ve üretim yapamıyorlar. Bizler üretilen teknolojilerde etkin yeni fikirler, bilimsellik ve dinamizme önem vererek bir adım önde olabilmeye devam edeceğiz. Küresel hegemonya insanlığın yararına olacak işleri engellerken, insanlığın zarar göreceği işlere ise tam destek vermektedir. Bizler, yazılımlardan ‘’iyi’’ nitelikte çıkan ürünleri bütün bir insanlığın faydasına olacak ürünleri ‘’kötü’’ olarak çıkan ürünleri ise bütün insanlığın zararına olacak ürünleri seçerek sadece kendi ulusumuza değil bütün bir insanlığa katkıda bulunacağız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.