Şemseddin Beştav

Şemseddin Beştav

Yönetimin dikkatine

Yönetimin dikkatine

Profesyonel faaliyeti olan futbol kulüplerimizin yaşadığı sorunların temelinde, kendi potansiyellerini bilmeden hedeflenmenin çelişkisi yatmaktadır. Bir profesyonel faaliyet her şeyden önce işlev ve performans üzerine kurulur. İşlev ve performansı belirleyen ve geliştiren temel faktör iş sisteminin kurulmuş olmasıdır.

İş sistemini kurabilmek için:

*Mevcut durumun değerlendirilmesi

*Daha iyisinin nasıl yapılmasının mümkün olduğunun araştırılması 

*İşin uygulanma başarısı için maliyet hesaplarının yapılması 

*İşin kimlerle yapılmasının araştırılması

*İşin zaman boyutunun hesaplanması

*İşin ortaya çıkaracağı ürünün yani

"Sonuç" pazarlanması.

Yönetimin dikkatine

Bu durum, sistemin kuruluş talepleridir. Bundan sonraki ihtiyaçlar sistemin performansının belirleyicisi olacaktır. Kulüpteki yapılacak tüm hizmetlerin gerçekleşmesiyle birlikte kulüp performansının yakalanacağı gerçeği karşısında bir başka gerçekte amatör yöneticilerle bu işlerin yapılamayacağıdır.

Bu bilgiler ışığında yeni seçilen Konyaspor yönetimi geleceği doğru bir şekilde planlamalıdır. Öncelikle düzenli bir bütçeyle birlikte yeni ve sabit kalıcı gelir kaynakları bulunmalıdır. Gelirlerin harcamalarını da mantıklı ve kabul edilebilir şekilde yapmak gerekir. Sportif alandaki organizasyonun ilk adımı karakterli iyi sporcularla anlaşmak olmalıdır. Ekonomik alanda medya ve spor dünyasında ön planda yer alınmalıdır. Kulübün kazanmış olduğu gücün devamı sağlanmalıdır. Kulübün marka değerini artırmak için kapasite oluşturmakla birlikte kulübü destekleyicilerin genişletilmesini sağlamak yönetimlerin en önemli görevleri olmalıdır.

Kaliteli iyi bir yönetim için tecrübeli yöneticiler gereklidir. Futbol takımının yönetilmesi profesyonel bir iştir. O halde futbol kulübünün başkanı ve yönetim kurulunun en önemli görevi en iyi profesyonel yöneticileri bulmak ve gerçekleştirilecek işleri işin ehline vermeleri gerekir. Profesyonel futbol takımı olarak alt yapı da dahil profesyonel olmayan herkesle acilen ilişki kesilerek yeniden yapılandırmaya gidilmelidir. Yöneticilerimizde sadece yöneten, denetleyen, sorgulayan olmalı. İşin mutfağını yani sahayı kontrolü elden bırakmadan işin ehline bırakma kararı ve iradesi göstermelidir. Her kulüp başkanı yönetime geldiğinde ilk icraatları şeffaf yönetim ve kurumsallaştırma olacak der ama onların istediği patron şirketi veya kendilerini göreve getirenlerden emir alıp onları uygulayan yönetim tarzıdır. İnşallah Konyaspor Kulübü böyle bir yönetim tarzlarıyla yönetilmez. Konyaspor’un siyaset üstü bir kurum olduğunu söylemeden de geçemeyeceğim. Dışarıdan gördüğüm kadarıyla şuan ki yönetim profesyonel ve bağımsız bir yönetim değil. Şuan da Konyaspor yönetim kuruluyla, futbolcusuyla, teknik heyetiyle, taraftarıyla, spor basınıyla bu güzel ailenin bir birine saygısını birlikteliğini, güvenilirliğini ve takımı teknik yönden ileriye taşıyacak hangi futbol aklı sağlayacak merak ediyorum. 

Yazımda kendi şahsi görüşlerimi aktardığım Konyaspor’un bir numaralı Genel Kurul üyesi olarak sayın başkandan bazı isteklerim ve önerilerim olacak.

Sevgili başkan öncelikle tespit ettiğiniz çok yüksek kombine fiyatlarına değinmek istiyorum. Günümüzde profesyonel futbol kulüpleri müşterilerine hizmet sunarak satan ve karşılığında da para kazanan şirket konumundadır. Kombine fiyatlarını örneğin; Adana Demirspor gibi süper transferler yaparak taraftarın önüne bu kombine fiyatları ile çıkarsan kimse birşey demez. Sivasspor gibi Avrupa kupalarında oynayan bir kulübün kombine fiyatları da bize örnek olabilir. Kulübün tespit ettiği kombine fiyatları bana göre çok fazla demek ki kulüp olarak sizler taraftar değil seyircinin stadyuma gelmesini istiyorsunuz. Zaten pandemi döneminde ileride stadyumlarda hangi önlemlerin alınacağı da belli değil. Kombine fiyatlarının tekrar incelenerek fiyat düşürülmesinde fayda var. Ayrıca taraftar gruplarına yapılan indirimin bayanlara, öğrencilere, genel kurul üyelerine, şehit ailelerine de yapılması gerektiğini düşünüyorum. 

Tatlıcak’ta ki altyapının kullandığı tesislerin satılmasını uygun bulmuyorum. Bu güzel tesisin arsasının satılmaması için güzel bir organizasyonla bir yardım kampanyası yapılamaz mı? Türkiye genelinde hizmet veren Konyalılar Dernekleri ve Konyasporlular Dernekleri ile işbirliği halinde bu kampanya mükemmel olur. Bu kampanyaya yurtdışında ki Konyalı Dernekleri de katmak gerekiyor. 

Geçen seneki kongrede tüzük değişikliği ile birlikte 41.madde ile yüksek divan kurulu oluşturulmuştu. Köklü kulüplerin yüksek divan kurulları var. Yüksek divan kurulu kurulup kulübün sorunlarının tartışılacağı, çözüm aranacağı genel kurul üyelerinden katılacağı yüksek divan kurulu toplantıları gerçekleştirilemez mi?

Kulübümüzün destekleyicilerinin artması amacıyla kulübe üye kaydına önem verelim. Konyaspor olarak mesela yüz bin üye kampanyası açılamaz mı? Türkiye ve yurtdışından internet üzerinden üye kaydı yapılamaz mı?

Yönetimin dikkatine

Profesyonel futbol takımı için mali müşavir, ekonomist pazarlamacı gibi danışmanlar kulüpte istihdam ediliyor mu? Eski başkanlarla bilhassa son başkan Hilmi Kulluk başkanla istişare yollu sohbetler ediliyor mu? Onların tecrübelerinden faydalanmakta fayda var.  

Sayın başkan, başkanlar görevin getirdiği bütün yükü cesaretle taşıyıp yönetimiyle çözüm üreterek çözüm arayan insanlardır. Ateşten gömlek giydiniz. Çok ekonomik zor şartlarda Konyaspor Başkanlığı’nı kabul ettiniz. İşiniz gerçekten zor. Konyaspor’un problemli işleri bitmez. Ağlama, sızlanma, dertlenme gibi bir şansınız da yok. Takdir beklemeyin. Allah yardımcınız olsun başarılar diliyorum.

Yazımı Aykut hocanın daha önce Konyaspor’la ilgili söylediği sözleriyle bitiriyorum. Başarısızlıkları yönetime fatura edip, başarıyı teknik direktöre bağlayan anlayış değişmeli, çünkü başarıda, başarısızlıkta baş aktör teknik direktörü seçen, transferleri yapan teknik heyet ve sporculara çalışma koşullarını sağlayan yönetimlerdir. Başarıda teknik adamı ya da bazı sporcuları kahramanlaştırıp, başarısızlıkta yönetimi ileri süren anlayış artık bitmeli. Başarıda, başarısızlıkta yönetimlerin eseridir.

Yönetimin dikkatine

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Şemseddin Beştav Arşivi