Sümeyye Savaş

Sümeyye Savaş

Ülkenin yarısı emekli oldu herhalde

Ülkenin yarısı emekli oldu herhalde

Günlerdir oldu, olacak, geldi, geliyor, yaş şartı var mıydı yok muydu derken sonunda EYT çıktı. EYT müjdesinin açıklanmasıyla beraber de milyonlarca hanede bayram yaşandı. İlk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek durumda. Gün geçtikçe bu rakamın artacağı da malum. Birkaç yıl içerisinde EYT’den emekli olanların sayısı 5 milyonu bulacak.

Haziran ayında açıklanan son verilere göre Türkiye genelinde 8 milyon 615 bin işçi emeklisi, 2 milyon 718 bin esnaf emeklisi ve 2 milyon 389 bin memur emeklisi olmak üzere toplam 13 milyon 722 bin kişi emekli aylığı alıyordu. Aradan geçen 6 ayda bu sayı muhtemelen 14 milyonu aşmıştır. Görülen o ki önümüzdeki birkaç yıl içerisinde emekli maaşı alan nüfusumuz 20 milyona ulaşacak. Her evde bir emekli varken şimdi EYT ile birlikte hanelerde ortalama 2 emeklimiz olacak. Toplam sigortalı çalışan sayısının 2022 yılında 22.9 milyon kişi olduğu ve bunlardan 2 milyonunun emekliye ayrılacağı hesaplanırsa emekli-çalışan eşitliğinin gelmesi çok da uzun sürmeyecek gibi duruyor.

Bu tablo ne kadar sürdürülebilir bilinmiyor. Devletimiz büyük bir devlet, sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz ancak emeklilerin bütçeye önemli bir külfet, yük oluşturacağı da bir gerçek.

Tabi burada hemen karşı savunma geliyor, milyonlarca Suriyeliye, Afgan’a bakan ülkemiz kendi emeklisine mi bakamayacak diye? Elbette her görüşe olduğu kadar bu görüşe de saygı duyarım. Ancak sosyal yardım alanları da göz önüne alırsak devletin bu noktadaki yükü hiç de azımsanmayacak boyuta çıkıyor. Tablo böyle olunca da başlıkta dediğimiz gibi ülkenin yarısı emekli (!) olmuş, diğer yarısı da neden ben EYT’li değilim de onlardan 15-20 yıl daha fazla çalışıyorum diye isyankar bir şekilde iş yaşantısını sürdürüyor.

Sağlık ve mutluluk dolu iyi seneler diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sümeyye Savaş Arşivi