Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

% 40 KURALI İLE ZİHİNSEL DAYANIKLIK NASIL OLUŞTURULUR?

% 40 KURALI İLE ZİHİNSEL DAYANIKLIK NASIL OLUŞTURULUR?

% 40 kuralını hiç duydunuz mu? David Goggins gibi birçok araştırmacı yüzde 40 kuralının işleyişi hakkında harika kanıtlar sunarak aslında beynimizin çok güçlü yönleri olduğunu gösteren bazı araştırmalar ortaya koymuşlardır. İlk olarak Goggins bu kuralı ortaya atarken, hareket noktası zihnimizin ve bedenimizin yorulmaya başladığında ve pes etmek istediğinizde, gerçekten başarabileceğinizin yüzde 40’ında olduğunuzu açıklamak için kullandığı bir terimdir. Bunun nedeni aslında beynimizin sizi otomatik olarak korumaya almasından başka bir şey değildir. Bu beynimizin bize yaptığı sınırlamalar ve engellemeler koymasıdır. Sınırlayıcı inançları sizin önünüze sunması gibi. Burada sorulması gereken şu? % 40 sınırımızı aşmak için nasıl bir tutum geliştirmeliyiz?

İlk adım: Beynimizde düşünsel olarak bize karşı set oluşturan sınırlayıcı inançlardan kurtulmamız lazım. Her şeyi düşünmeyi bırakmalı ve olumsuz düşünceleri beynimizden içeri geçirmememiz gerekir.

Bu olumsuz düşünsel imgeleri olumlu imgelerle yer değiştirebiliriz. En iyi yol da kendi kendimizle konuşarak sürekli olumlu düşüncelerle güzellemeler yapmak. Örneğin “Ben bunu yapabilirim” düşüncesi güzel bir olumlamadır.

İkinci adım: Konfor alanından çıkmamız gerekiyor. Bununla ilgili daha önce bir yazı paylaşmıştım. Bir kere öncelikle bunun niyetini taşımamız gerekiyor. Konfor alanından çıkarak bizi rahatsız eden şeylerle yüzleşmemiz gerekiyor. Eğer bunu yaparsak bizi rahatsız eden şeylere karşı hem meydan okumuş oluruz hem de kendimizi geliştiririz.

Üçüncü adım: Hayatta bir amacınız olsun. Yani kendinizin bir hedefi. Einstein’ in dediği gibi “Mutlu bir hayat yaşamak istiyorsanız, hayatınızı bir amaca bağlayın. Kişilere ve eşyalara değil…”

İşte bir amaca yönelik iken ve hayatta başarılara imza atmak adına, eğer ben tükendim, ben yapamayacağım, benden bu kadar artık… Aşamasına eğer geldiyseniz, eğer bu yazıyı okuduysanız aklınıza hemen: beyniniz sizi yolunuzun % 40’lık kısmında durdurmuştur. Yapmanız gereken beyninizin çektiği el frenini indirmek için bu 3 adımı hatırlamaktır. Şimdiden mutlu bayramlar. Esen kalın.

.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi