Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Çin’de Covid-19 tedavisi gören iki doktorun ten rengi neden değişti?

Çin’de Covid-19 tedavisi gören iki doktorun ten rengi neden değişti?

COVID-19 Tedavisi Gören Doktorların Ten Rengi Siyahlaştı; ancak sebebi hastalık değil, kullanılan antibiyotik! Peki neden ten renkleri değişmiş olabilir?

Dr. Hu Weifeng (sol) ve Dr Yi Fan'in ciltlerinin renk değişiklikleri. Yi Fan hastalığı atlatmayı başardı ve cildi normale döndü. Ancak Hu Weifeng hayatını kaybetti.

Çin'de COVID-19 tedavisi gören 2 doktorun deri rengi siyahlaştı; yani SARS-CoV-2 virüsü deri renginde değişimlere neden olabiliyor! Peki bu gerçek mi?

Durum biraz karışık;

GERÇEK TARAFLAR

Çin'de 2 hekimin COVID-19 tedavisi sırasında deri renginde köklü bir şekilde değişim yaşandığı ve renklerinin siyaha döndüğü gerçektir.

SAHTE TARAFLAR

Konunun COVID-19 hastalığı veya bu hastalığa neden olan SARS-CoV-2 virüsü ile doğrudan bir ilgisi yoktur. Sebep, COVID-19 hastalığı değil, hastalık tedavisinde fırsatçı bakterileri önleme amacıyla denenen bir antibiyotiğin, halihazırda akademik literatürde yaygın bir şekilde raporlanmış hiperpigmentasyon (aşırı pigment üretimi sonucu deride kararma) yan etkisidir. COVID-19 hastalığı veya sebebi olan SARS-CoV-2 virüsü, deri renginde herhangi bir değişime neden olmamaktadır.

Çin’de Covid-19 tedavisi gören iki doktorun ten rengi neden değişti?

İDDİANIN KÖKENİ

18 Nisan 2020'de Çin kökenli bir televizyon kanalı olan Beijing TV'nin yaptığı bir röportajda, COVID-19 hastalığına yönelik tedavi gören iki Çinli hekimin görüntülerine yer verildi. Görüntülerde aslen Asyalılar arasında yaygın görülen deri rengine sahip olan hekimlerin derilerinin "siyahlaştığı" görülüyordu. Bu durum, COVID-19'un deri rengini değiştirdiğine yönelik hatalı spekülasyonlara neden olduysa da, neyse ki bunlar popüler medyada pek fazla yayılmadı.

BİLGİLER

Çin'in Vuhan kentinde COVID-19 hastalığına yakalanan iki doktor olan Yi Fan ve Hu Weifeng, yaklaşık 5 ay boyunca aynı hastanede tedavi gören hastalardır. Ancak bu iki doktorun tedavi sırasında ten renklerinin değişmesi, tüm dünyada şaşkınlıkla karşılanmıştı. SARS-CoV-2 virüsünün vücutta önceden bilinmeyen tahribatlara yol açtığı düşünüldü ve bir süre ufak çaplı bir endişe yarattı. 

Neyse ki bu renk değişikliğinin geçici olduğu anlaşıldı. Doktor Yi Fan, tedavisini olup hastaneden taburcu edilirken ten rengi düzelmeye başlamıştı. Ne yazık ki Hu Weifeng, hastalıkla mücadele ederken hayatını kaybetti. İlk başlarda doktorlar virüsün karaciğerin görevini yapmasını engellemesi, atıkları ve depo maddelerini kontrol edememesinden dolayı oluşan bir çeşit hormonal dengesizlik sonucu sarılık oluştuğu düşünülüyordu. Yani aslında deri renklerinin siyaha değil de, çok koyu bir sarıya döndüğü ileri sürüldü. Paris Temyiz Mahkemesi uzmanı ve tıbbi yargı birimi başkanı Dr. An Chuc, bu sorunu şöyle izah etmişti:

Bu görüntülerde gördüklerimiz, bir hastada karaciğer fonksiyon bozukluğu sırasında gözlemlediklerimizle uyumlu. Gerçekte, cilt siyah değil koyu sarıya dönüyor. Buna sarılık diyoruz. Aynı zamanda gözü de etkiler. Renkteki değişiklik, karaciğerin atığı işleyememesinin bir sonucudur. Genellikle bu bir viral hastalığa yakalanmasından kaynaklanabilir, bu durumda COVID-19'dan kaynaklanmış olabilir. Genellikle viral hepatit ile olur ve ilaç zehirlenmesinden de kaynaklanabilir. Ancak, ne ben ne de meslektaşlarım bunun bu ölçüde olduğunu görmedik.

Ancak sonradan anlaşıldı ki bu ten rengi değişikliği virüsten veya sarılıktan değil, kullanılan ilaçlardan kaynaklanıyordu. Çin-Japonya Dostluk Hastanesi Kritik Bakım Tıbbı Bölümü müdür yardımcısı Prof. Duan Jun, tedavileri sırasında Dr. Yi ve Dr. Hu'ya bir tür antibiyotik olan Polymyxin B verildiğini ve ilacın doktorların vücudunda hiperpigmentasyona neden olduğunu ancak iyileştikçe durumun yavaşça ortadan kalkacağını söyledi. Öyle de oldu, iyileştikçe ilaç kullanımı azalan ve biten Dr. Yi'nin cildi tekrar eski haline döndü.

PolymxinB'nin vücutta aşırı pigment üretimine sebep olarak, daha açık tenli insanların geçici olarak daha koyu deri renkleri edinmesine sebep olduğu, akademik literatürde yaygın olarak bilinmektedir ve raporlanmıştır. Yayınlanan raporlardan birisine göre Polymxin B, histamin üretimini arttırmaktadır. Histamin, melanojenik etkiye sahiptir; yani vücutta deriye rengini veren melanin üretimini tetikler. Daha çok melanin, daha koyu bir deri rengi anlamına gelir. Ancak bu üretim geçicidir ve ilacın kullanımı sonlandıktan sonra, melanin üretim seviyesi de eski düzeylerine iner ve üretilen ek melanin parçalandıkça deri de eski rengine döner. (Kaynak: Göktuğ Kaçıra, Editör: Çağrı Mert Bakırcı)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi