Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?

Kadınlar ve Erkekler Arasında Kalp Açısından Ne Farklar Var?

Kadınlarda kalp krizi çok daha habersiz geliyor; bu nedenle semptomlardan haberdar olmalısınız!

Türümüzdeki erkekler ve dişiler arasındaki biyolojik farklardan bazılarını kalpte görmekteyiz. Tabii ki bu farkların ortalamada olduğu vurgulanmalıdır; zira bu tarz özellikler popülasyon içinde geniş bir dağılım gösterirler ve kadınlardaki çeşitliliğin bir ucu, erkeklerdeki çeşitliliğin diğer ucuyla büyük miktarda örtüşebilir. Bu nedenle bu genel çerçeve uymayan kadın ve erkek kalpleri bulmak mümkündür. 

En bariz fark ile başlayalım: Kadınların kalpleri, erkeklerin kalbinden daha küçüktür. Bu, genel biyolojik boyut yasalarıyla uyumludur: Ortalama bir kadın, ortalama bir erkekten daha küçüktür; dolayısıyla kalpleri de buna bağlı olarak 60 gram daha küçüktür.

Ayrıca bu boyut farkından ötürü, kadınların kalbi erkeklerin kalbine göre daha sık atar. Erkeklerde ortalama kalp hızı dakikada 70-72 atım arasıyken, kadınlarda bu değer 78-82 arasında değişir. Bunun sebebi de yine boyuttur: Kadın kalbinin kan yetiştirmesi gereken vücut kütlesi daha azdır. Yavaş atan kalpler, genellikle daha çok kanı odacıklarda toplayıp, vücuda pompalayabilirler. Hızlı atan kalplerse her atımda daha az kan pompalarlar.

 

Bu durum, kadınlarda daha sık kalp çarpıntısı görülmesinin nedenlerinden birisidir. Ama bir diğer neden, kadınların kalp kapakçıklarının biraz daha gevşek olmasıdır. Buna bağlı olarak "çarpıntı" ile karakterize edilen kalp kapakçığı hastalıkları kadınlarda daha sık görülür.

Kalbiniz, kasılma gücü sayesinde kanı yaklaşık 9 metre kadar yükseğe fışkırtabilir. Ancak bunu vücudunuz içerisinde hissetmezsiniz; çünkü kalbinizin karıncık kaslarının güçlü bir şekilde kasılması sayesinde, bu basıncın çoğu damarlara yöneltilir ve geri kalanı kalın kalp kası duvarları tarafından emilir. Dolayısıyla bu güç, kanın damarlar içerisinde dolaşması için harcanmış olur. Hayvanlar arasındaki en güçlü kalp kasının zürafalara ait olduğu düşünülmektedir. Çünkü zürafaların kalbi, yaklaşık 5.5 metre yükseğe kan pompalamak zorundadırlar ve bu oldukça zor bir iştir. Dediğimiz gibi, kalplerimiz genelde serbest 

halde oldukça uzağa kan pompalayabilecek olsalar da, damar içi sürtünme ve bu basıncın doğru yönlendirilebilmesi oldukça zor bir iştir. Ancak en güçlü kalp konusunda güvenilir ve kapsamlı bir çalışma olmadığından, kesin bir sonuca varılamaz.

KADINLARDA KALP KRİZİNE DİKKAT!

Benzer şekilde, kalp krizi gibi travmalara erkek kalbi ile kadın kalbi tamamen farklı tepkiler verebilmektedir: Kadınların kalbi, kalp krizine karşı daha duyarlıdır ve bu tarz yıkıcı bir olay esnasında daha çok hasar görür. Bu nedenle kalp krizi sonrası ölüm riski kadınlarda genel olarak daha yüksektir.

İşin üzücü tarafı, kadınlarda kalp krizi çok daha sessiz ve derinden geliyor; bu nedenle belirtiler fark edilemiyor ve sonuçları çok ağır olabiliyor. Bu nedenle, kadınlarda kalp krizi semptomlarına çok daha aşina olmakta fayda var. NIH tarafından yapılan araştırmada, hem erkeklerde hem de kadınlarda tüm dünyada 1 numaralı ölüm sebebi olarak gösterilen Akut Miyokardiyal Enfarktüs (AMI) hastalığının önceden tespitine yönelik yeni bulgular elde edilmeye çalışıldı.

Deneye katılan dişilerin, kalp krizi öncesinde:

%70'inde sıradışı yorgunluk,

%48'inde uyku bozuklukları,

%42'sinde nefes darlığı,

%39'unda hazımsızlık,

%35'inde anksiyete (tedirginlik)

görüldüğü tespit edildi.

Kalp krizi sırasında ise,

%58'inde nefes darlığı,

%55'inde bitkinlik,

%43'ünde yorgunluk,

%39'unda soğuk terleme,

%39'unda baş dönmesi

görüldüğü tespit edildi. Bu semptomlara aşina olmak, erken müdahalenin önünü açabilir. (Kaynak:Çağrı Mert Bakırcı) Sağlıcakla kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi