Kanser
4 Şubat kanser, haftasının olması sebebiyle, siz okurlarıma, geçmişte olsa, bu haftanın önemini vurgulamak istedim.
Kanserin tek bir hastalık olmadığını, 100'den fazla olduğunu biliyor muydunuz? Ve kanseri nasıl sınıflandırdığına bağlı olarak, 200'den fazla türü olduğunu bile söyleyebilirsin. Hücrelerimizde tüm kanser türleri başlar. Vücudumuz, kaslar, kemikler, akciğerler ve karaciğer gibi doku ve organları oluşturmak için bir araya getirilmiş trilyonlarca hücreden oluşur. Her hücrenin içindeki genler ona ne zaman büyüyeceğini, çalışacağını, bölüneceğini ve öleceğini söyler. Normalde hücrelerimiz bu talimatları izler ve sağlıklı kalırız. Ancak bazen talimatlar karışarak hücrelerimizin büyümesine ve kontrolden çıkmasına veya olması gerektiği zaman ölmemesine neden olur. Bu anormal hücrelerin gittikçe daha fazlası büyüyüp bölündükçe vücutta tümör adı verilen bir yumru oluşturabilirler.
Tüm tümörler kanser midir? Hayır. Bazı tümör türleri kanserli değildir (iyi huylu). Kanserli olmayan tümörlerin tek bir yerde kalan ve yayılmayan hücreleri vardır. Ancak bu tümörler yine de oldukça büyüyebilir. Kanserli olmayan tümörler de genellikle çıkarıldıktan sonra geri gelmez. Diğer tümör türleri kanserli (kötü huylu). Kanserli tümörler yakın dokulara dönüşebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Bu, kanser hücreleri kan veya lenfatik sisteme girdiğinde olur. Kanserli bir tümör çıkarıldığında bile kanser yine de geri gelebilir çünkü kanser hücreleri zaten tümörden vücudun diğer bölgelerine yayılmış olabilir. Kanseri olabildiğince erken bulmak, genellikle daha küçük ve tedavisi daha kolay olduğunda ve kanserin yayılma şansı daha az olduğunda önemlidir. Mesane kanseri akciğere yayılırsa buna akciğer kanseri mi denir? Hayır. Kanserler, başladıkları vücut kısmından sonra adlandırılır. Örneğin mesanede başlayan kansere mesane kanseri denir. Mesane kanseri akciğere yayıldığında, akciğerdeki kanser hala mesane kanseri hücrelerinden oluşur. Akciğerdeki yeni tümörler akciğer metastazlarıdır. Bu yüzden akciğer metastazı olan mesane kanseri denir. Vücudun başka bir yerinden akciğere yayılan kansere ikincil akciğer kanseri de denebilir. Akciğerde kanser başlarsa buna akciğer kanseri veya birincil akciğer kanseri denir. Genellikle kanserin yayıldığının (metastaz yaptığının) ilk belirtilerinden biri, boyun, koltuk altı veya kasık bölgesi gibi lenf düğümlerinde şişliktir. Ancak kanser vücudun hemen hemen her yerine yayılabilir. Katı tümörler ve kan kanserleri
Birçok kanser türü katı tümörler (topaklar) oluşturur, ancak bazıları oluşturmaz. Kan kanserleri, lösemiler gibi, diğer kanser türlerinden farklıdır çünkü kanser hücreleri kanda ve kemik iliğinde birikme eğilimindedir, ancak topaklar oluşturmayabilir. Kanser hücreleri halihazırda kanda dolaştığı için, kan kanserleri teşhis edildiklerinde genellikle tüm vücutta daha yaygındır. Kanserler nasıl adlandırılır Çoğu kanser, meme kanseri veya prostat kanseri gibi vücutta başladıkları yerden sonra adlandırılır. Ancak diğer kanserlerin lösemi, lenfoma ve miyelom gibi bilimsel isimleri vardır. Hodgkin lenfoma ve Wilms tümörü (çocukları etkileyen bir tür böbrek kanseri) gibi bazı kanser türleri, onları ilk keşfeden kişinin adını taşır. Kanserler, başladıkları doku türüne göre de adlandırılır. Karsinom Karsinom, deride veya organları kaplayan veya kaplayan dokularda başlayan bir kanserdir. Bu astar epitel olarak adlandırılır ve farklı hücre türlerinden oluşur. Karsinomlar en yaygın kanser türüdür. Karsinom örnekleri şunlardır: Adenokarsinomlar, bağırsaklar, akciğer veya prostat gibi bez hücrelerinde gelişir. Deride bazal hücreli karsinom gelişir. Ağız ve vajinayı kaplayanlar gibi ciltte ve mukozada skuamöz hücreli karsinomlar gelişir. Mesane ve üreter gibi organlarda üriner sistemde geçiş hücreli karsinomlar gelişir.
Sarkom : Sarkom, kemik, kas, yağ, kıkırdak veya kan damarları gibi bağ veya destekleyici dokularda başlayan bir kanserdir. Sarkomlar, karsinomlardan daha nadirdir. Sarkoma örnekleri: anjiyosarkom, osteosarkom, kondrosarkom, liposarkom, miyosarkom,
Melanom : Melanom, melanosit adı verilen hücrelerde başlayan bir kanser türüdür. Bu hücreler melanin (cilde rengini veren bir pigment) üretir. Melanomların çoğu ciltte gelişir, ancak anüs veya gözler gibi melanosit içeren vücudun herhangi bir yerinde de gelişebilir.
Kan kanserleri: Lösemi, lenfoma ve multiplmiyelom, kan kanseri türleridir. Lösemi, kan hücrelerinin yapıldığı kemik iliğinde başlar. Lösemili bir kişinin kemik iliğinde ve kanda birçok anormal kan hücresi vardır. Bu kanser türü katı bir tümör oluşturmaz.
Lenfoma . Lenfoma, lenfositlerde başlayan bir kanserdir. Lenfositler, bağışıklık sisteminin ve lenfatik sistemin bir parçası olan beyaz kan hücresi türleridir. Lenfomalı bir kişi, lenf düğümlerinde, lenf damarlarında, kemik iliğinde, dalakta ve vücudun diğer kısımlarında biriken birçok anormal lenfosit içerir.
Multipilmyeloma : Multiplmiyelom, kemik iliğinde yapılan bir tür beyaz kan hücresi olan plazma hücrelerinin kanseridir. Plazma hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve enfeksiyonla savaşmak için antikorlar oluşturur. Multiplmiyelomlu bir kişinin kemik iliğinde biriken birçok anormal plazma hücresi (miyelom hücreleri olarak adlandırılır) vardır. Miyelom hücreleri, kemik veya diğer dokularda tümörler oluşturabilir. Sağlıcakla Kalın. Tufan SOYDABAŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.