Tufan Soydabaş

Tufan Soydabaş

SÖZSÜZ İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİRKAÇ KELAM (7)

SÖZSÜZ İLETİŞİM İLE İLGİLİ BİRKAÇ KELAM (7)

Kaldığımız yerden devam edelim,

Otorite Pozisyonu nedir? Bir konuşma yaparken diğer kişi ile göz seviyesinde olmak en iyisidir. Aksi halde fiziksel açıdan üst konumda olan kişi daha güçlü gibi görünebilir. Bunun için çaba sarf etmek özellikle göz seviyesine ulaşılamayan biriyle önem kazanır. Örneğin bir çocukla ya da tekerlekli sandalyede olan biriyle konuşurken yaşanabilir. Bu karşınızdakine konuşurken eşit şartlara sahibiz hissini verecektir. Eğer çeneniz yere doğru bakarsa, hayata dair ümitsiz bir bakış açısına sahipsiniz algısı oluşur.

Başınız yere bakıyorsa, vücudunuzun geri kalanı ile ne yaparsanız yapın, emin biri gibi görünemezsiniz. Başı hafifçe sağa ya da sola eğmek sizin iyi bir dinleyici olduğunuzu ve aynı zamanda sizi masum gösteren bir harekettir.

Başı Kaldırmak: Kendinizden emin mi görünmek istiyorsunuz? Gözler ileriye bakmalı, çeneniz düşmemeli ya da fazla yukarıda olmamalı. Ve omuzlarınız genişletin ve siz yürürken insanların ayağa kalkıp sizi fark etmelerine hazır olun. Karşınızdaki kişiye seni önemsiyorum ve şu an seninle ilgileniyorum demektir.

Birinin besin zincirinde ondan daha yüksekte olduğunuzu göstermek isterseniz (Biraz farklı bir metafor oldu ama…) başınızı geriye verin. Bu hareketle pek fazla arkadaş kazanamazsanız bile, bir tartışmayı sonlandırabilirsiniz.

Hatta insanları bakış açınızı görmeye ikna edebilirsiniz. Çünkü bu jestinizle hafife alınmaması gereken bir insan izlenimi verirsiniz.

El Sıkışma: Azda olsa tokalaşma durumlarından bahsedelim isterseniz. El sıkışma tarzınız kişiliğinizi ele verebilir. Bu konuları da bilmekte fayda vardır.

Eğer kişi rakibin elinin arkasındaki 2. eli kullanarak sıkarsa, bu kişinin rakibinin baskınlığını kabul ettiğini ancak görüşmek istediğinin bir işaretidir. “Hadi konuşalım” diyor ve kişinin dürüst ve iletişime açık olduğunu gösteriyor. Ancak 2. el rakibin elinin üstüne yerleştirilirse, kendini savunma biçimi olarak güven eksikliği anlamına gelebilir.

Bu kişi eğer elinizi sıktığında, elinizi parmaklarının arasında tutması pasifliğini gösterir. Kişi pratik olarak, “Daha az umursayamazdım diyor.” Niyetlerini ve karakterini bile göstermeye zahmet etmiyor. Kişinin kolayca itilebileceğini gösterir. Ancak, aynı zamanda kişinin sadece fiziksel temastan hoşlanmadığı anlamana da gelebilir.

Eğer tokalaşma ölü balık gibiyse: Bu bağlılık, ilgisizlik ve hatta zayıflıktır. Kişinin kolayca itaatkar olabileceğini gösterir.

Yukarıya bakan bir avuç diğer taraftan boyun eğen bir el sıkışmadır. Bu tür bir el sıkışma çekingen veya kolayca korkutucu insanlardan gelir.

Birkaç kelam adı altında yedi bölümlük bir yazı dizisi oluşturduk fakat bu yazı dizisi ile anlattıklarımız beden dili ile söylemek istediklerimizin, yüzde 10 bile değil ama bir farkındalık oluşturduk ise ne mutlu. Şimdilik bu yazı dizimiz bitti. Esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tufan Soydabaş Arşivi