Uğur Özteke

Uğur Özteke

Leyla Şahin Usta ve Kavuş Başkan

Leyla Şahin Usta ve Kavuş Başkan

Dün sabah bilgisayarın karşısına geçtiğim zaman yine mini bir şehir turu yapmış ardından da Medya grubundaki arkadaşlarla mini mini toplantıları gerçekleştirmiştik. Zaten biraz şehir turu, biraz telefon görüşmesi ve yazışmalar, küçük sohbetler milletimizin gündemini üç aşağı beş yukarı belli ediyordu.

İnsanımızın tek ve ilk gündem maddesi WhatsApp durumu idi.

O zaman izninizle biz de buradan başlayalım.

******

TELEGRAM VE SİGNAL YÜKSELİYOR WHATSAPP DÜŞÜYORMUŞ

Geçtiğimiz hafta kullanıcılar arasında büyük tepkiye neden olan “WhatsApp gizlilik sözleşmesi değişikliği” sebebiyle millet poposunun korkusundan WhatsApp’tan çıkıp, Telegram ve Signal’a girmeye başlamış. Bu iki uygulama bir anda ülkemizde en çok indirilen uygulamalar arasına giriyormuş. Google Play verilerine göre Telegram pazar akşamı itibarıyla en popüler uygulama haline gelirken Signal ise ikinci sırada yer alıyormuş. WhatsApp'tan çıkış sıralamadaki gerileyişi ise hızla sürüyormuş.

Dün millet ileyaptığımız görüşmede milletin birinci gündem maddesi dedik ama bizim evdede sabah hatun soruyordu. “Biz ne yapacağız?” diye. Cevabım burada olduğu gibi net idi “Bizlik bir şey yok ki devam”...

Derken WhatsApp dün yine uzun uzadıya bir açıklama yapıyordu ve özetle şöyle diyordu

“WhatsApp olarak insanların uygulama üzerinden alışveriş yapmalarını ve işletmelerden destek almalarını kolaylaştırmak istiyoruz. Şeffaflığı daha da artırmak ve işletmelerin WhatsApp üzerinden müşterileriyle iletişimlerine yardımcı olmak adına, gizlilik politikamızı güncelliyoruz.

Bu sayede, işletmeler ana şirketimiz Facebook üzerinden güvenli hosting hizmeti alma seçeneğine sahip olabilecekler. Bu güncelleme, WhatsApp'ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmiyor.

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak nasıl iletişim kurduğunu etkilemiyor. Gelecek ay boyunca kullanıcılarımızın gözden geçirmelerine süre tanımak adına yeni politikamızı şimdiden WhatsApp aracılığıyla paylaşıyoruz.

BU GÜNCELLEME WHATSAPP’IN FACEBOOK İLE OLAN İLİŞKİSİNİ NASIL ETKİLİYOR?

Bu güncelleme, WhatsApp’ın Facebook ile veri paylaşımını değiştirmiyor. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanların arkadaşlarıyla veya aileleriyle özel olarak kurduğu iletişimi etkilemiyor.

WhatsApp olarak insanların gizliliğini korumaya büyük önem veriyor ve gizlilik politikalarını kullanıcılarımız ile paylaşıyoruz. Bir ay boyunca yeni politikayı gözden geçirmeleri için süre tanımak adına kullanıcılarımızla WhatsApp üzerinden bu değişiklikler hakkında doğrudan iletişim kuruyoruz.

WhatsApp üzerinden arkadaşlarınızla ve ailenizle yaptığınız görüşmeler ve mesajlaşmalar, uçtan uca şifreleme ile korunur.
Uçtan uca şifreleme, yolladığınız fotoğrafın, ses kaydının, videonun ya da mesajın sadece sizin tarafınızdan ve konuştuğunuz kişi tarafından okunduğunu/dinlendiğini garanti eder.

Üçüncü şahıslar, WhatsApp ya da Facebook bile, bu içerikleri göremez.

Bunun sebebi, uçtan uca şifreleme sayesinde mesajlarınızın bir kilitle güvence altına alınmasıdır ve sadece alıcı ve siz bu kilidi açıp okuma yetisine sahipsinizdir.

******

BU GÜNCELLEME TÜRKİYE'DEKİ KULLANICILAR İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Tüm kullanıcılar için olduğu gibi, Türkiye'deki kullanıcılar da yukarıda da belirtilen aynı gizlilik, uçtan uca şifreleme ve güvenlik özellikleriyle korunmaya devam ediyor.”

.............

Sizce hiç yoğurdum ekşi diyen olur mu?

Benim anlamadığım ne biliyor musunuz?

Şimdi bizim millet Telegram’a giriyormuş yaaa. Peki bu kimin? Dostlar bu da Rusların. Yani Rusların samimiyetine dostluğuna mı güveneceğiz? Yok şu iyi imiş. O da yurt dışına kaçarken yakalanan FETÖ’cülerin üzerinde çıkmış. Sonuç yahu biz nasıl bir millet olduk? Ya da nerelerdeyiz? Herkes gölgesinden korkuyor. Hayırdır gizli gizli ne işler çeviriyorsunuz yine? Arka tarafta bu kadar mı sıkıntımız var? Aşı işi ile gündeme gelmişti. Yok çip takılıyormuş. Yahu çip taksa ne olur takmasa ne olur? O uygulamayı kullansak ne yazar kullanmasak ne yazar? Adamlar kimi ne zaman nerede hangi ortamda her yerde dinliyor ve izliyorlar. Çok tedirgin oluyorsunuz telefonunuzun pili çıkartıyorsunuz. O zaman dinlenmiyor musunuz? Kendinizi kandırıyorsunuz. Çünkü sizin kiminle ne zaman nerede ve en çok kiminle ne konuştuğunuz belli. Bu kez sizin konuştuklarınızdan sizi dinlemeye ve takibe alıyorlar.

Hem bu korku ne yahu?

Kimse kusura bakmasın ve işi başka yerlere çekmesin. Bile bile, göz göre, inanarak Allah’tan bu kadar korkmuyoruz yahu.

*****

LEYLA HANIM’A ÖZEL TEŞEKKÜR

Dün de yazdım kimse beni ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ isimli elma şekeri ile kandıramaz. Amma velakin özellikle baştada her gün haberini yaptığımız yüzlerce siyasetçi arasında Leyla Şahin Usta Hanımefendi için özel bir paragraf açmak zorundayım. Pazar günü hanımefendi aradı hal ve hatırımızı sorduktan sonra tüm siyasetçilerden farklı olarak bayramımızı kutladı. İşte bu göstermelik olmayan bir siyasetçi nezaketidir. Bu bir hanımefendi anlayışıdır. Bizi her özel günde samimiyetle içtenlikle arayan Leyla Şahin Usta Hanımefendi’ye bir kez daha teşekkür ederim.

Yine pazar günü “siyasetçi kimliğim ile değil abimiz olduğunuz için ak sakallı olduğun için gününü kutluyorum” diyen ikinci bir siyasetçi ise Gelecek Partisi Başkan yardımcısı Ahmet Arslan idi. Kendisine de çok teşekkür ederim.

*****

BAŞKAN KAVUŞ’UN SAMİMİYETİ YETER DE ARTAR BİLE  

Meram Belediye Başkanı Sayın Mustafa Kavuş geçen hafta BBN MEDYA Grubunun konuğu idi. Önce BBN TÜRK TV’ de canlıyayın konuğumuz oldu sonra BBN HABER’in haber merkezinin. Başkan Kavuş’un samimiyeti benim için yeter de artar bile. Zaten bu sıcak temas Meramlı içinde Konyalı içinde çoktan tavan yapmış durumda. Başkanın hem canlı yayında hem de gazetemize yaptığı açıklamaların içerisinde şu cümleler dahası cümlelerdeki samimiyet bütün yağlarımı eritmişti. Bir başkanın ağzından duymaya hiç de alışık olmadığımız bir şekilde Sayın Kavuş;

“Meram’ın yarısı benden mahallelerini yıkmamı bekliyor. Görev yaptığımız süre boyunca yeni bir yıkıma girmeyeceğiz. Daha önce yıkılmış bölgeler var ama bu bölgeler riskli alan ilan edilmiş. Kazıları devam ediyor. Görev yaptığımız süre boyunca yeni bir yıkıma girmeyeceğiz. Aymanas’ı bunun dışında tutuyorum. Mevcutta imarı olan hiçbir yere yeniden girmeyeceğiz. Kızanlar olabilir ama ilçeyi korumamız gerekiyor.”...

Kavuş Başkan bir şey daha diyordu; “Kimse kusura bakmasın. Selçuklu’daki binaları göstererek aynısını Meram için isteyenler gitsinler Selçuklu’da yaşasınlar. Bir evde aynı anne ve babanın iki ayrı evladı varsa ikisinin de anne ve babasından istekleri farklı olur. Konya’mızda da Meram’ın Meram’a, Selçuklu’nun Selçuklu’ya, Karatay’ın Karatay’a özgü bir yapısı vardır. Meram; Selçuklu da olamaz Karatay da. Aynı durum Selçuklu ve Karatay için de geçerlidir. Biz Meram’ı Meram gibi yapmak için çalışıyoruz” diyordu.

O anlarda Mustafa Başkan’ı içime alasım geldi.

Sayın Kavuş daha sandığa gitmeden “Ben Sayın Kavuş’a kefilim demiştim” bu yazdığımı unutmam. Ve hâlâ sözlerimin arkasındayım. Allah izin verirse de sonuna kadar, hem de hiçbir kuşkum ve terüddütüm olmadan.

 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

Er bozulursa aile bozulur, hatun bozulursa ulus bozulur

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Gereksiz takıntılarımızdan kurtulmayı becerebildiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Uğur Özteke Arşivi