Uğur Özteke

Uğur Özteke

Yeter ki paran olsun, atın da ölümü arpadan olsun

Yeter ki paran olsun, atın da ölümü arpadan olsun

Hafta sonu olmasına rağmen yine sizler için tatsız tuzsuz can sıkıcı bazı konuları vebal altında kalmamak adına yazmak zorunda kalıyoruz.

Önce hiç evden çıkmayan anamı bile korkutan zıkkım Çin virüsü ile yazımıza başlamak istiyorum,

***

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus 15 üye ülkeyle yaptığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada Coronavirüs nedeni ile "Uluslararası Kamu Sağlığı Acil Durumu (PHEIC)" ilan ettiklerini bildirdi.

ACİL DURUM PROSEDÜRÜ NASIL İŞLEYECEK?

- İlgili ülkelere salgının sonuçlarından insanları korumak için bazı önlemler dayatılabilecek.

-Önlemler uluslararası trafik ve ticaret önünde gereksiz engel oluşturamayacak.

- Bireylerin seyahatleri veya malların taşınması kısıtlanabilecek.

- Birçok ülkede kişilerin tamamı ya da bir kısmı yakın takibe alınabilecek.

- Tavsiyeler DSÖ üyesi devletler için bağlayıcı ancak herhangi bir yaptırım mekanizması yok.

-Tavsiyelere uymayan devletlerin diğer devletlerden baskı görmesi söz konusu olabilecek

***

Güzel bu açıklamanın perşembe günü saat 21.30’da yapılacağı açıklanmıştı ama bu açıklama tam 1 saat gecikmeli yapıldı.

Çok net şahsi görüşümü söylüyorum;

Ben bu açıklamanın bu ilanın ekonomik anlamda büyük bir dalgalanma yapmasını bekliyordum. Ya da yapacağını tahmin ediyordum.

Lakin alınan kararda "Temel sebep Çin'de olup bitenler değil, diğer ülkeler de olanlar" ifadesinin kullanılması, karara rağmen Çin ile ticari aktivitelerin ve ülkeye yapılan seyahatlerin kısıtlamaya yönelik önlemler için hiçbir gerekçe olmadığının savunulması bu ekonomik dalgalanmanın önünü resmen bıçak gibi kesti.

Yani Çin'den dünyanın neresine olursa olsun ticaret bildiğiniz gibi devam edecek.

Yeter ki Çin'den paramıza göre mal gelsin. Gelen mal da satılsın. Millet para kazansın. Vay yavrum vayyy. Vay insanlık vay…

Aslında sıkıntı şurada; biz havaalanlarında uçakla yolculuk yapabilecek kadar zengin sayılabilecek Çinlilerde hastalık arıyoruz. Oysaki hastalık beslenmesi bozuk, bağışıklık sistemi çökmüş kişileri vuruyor. Çin kaynaklı haberleri ne olur okuyun. Okuyun derken haber analizi yapın.

Bu hastalık yayılacaksa önce Afganistan, Pakistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi ülkelere kara yolu ile yayılır ki öyle de olmuş durumda ve bu ülkelerde görülmeye başlanmış.

Bizim de şimdi bu ülkelerden ülkemize gelen kişileri çok sıkı şekilde sağlık kontrollerine alıp ülkemize hastalığın girişini önlemek zorundayız. Elbette başta İçişleri ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere bu tedbirleri büyüklerimiz zaten alıyorlardır.

Sınır kapılarımız Nasreddin Hoca türbesi gibi... Koca bir kapı, koca bir kilit ama duvar yok. Karayolu ile girecekler için yanlış bir şey demiyorum değil mi?

Kaldı ki dediğimiz gibi Çin'le kargo alışverişimiz de bütün hızıyla devam ediyor, kargo şirketinde çalışanın virüslü olması, kargomuza hapşırması da o mikrobun ülkemize girişini sağlar mı?

Anlatılanlara göre sağlar. (Allah muhafaza).

Eeeee o zaman her şeyin başı para değil mi? Yani gelinen nokta bu olmuyor mu?

Yeter ki ticaret devam etsin gelsin paralar, gelsin dolarlar.

İşin kötü tarafı biz millet olarak ölümden bile korkmadığımız için "Atın ölümü arpadan olsun" der gözü kapalı dalarız küpe.

Yatalım kalkalım bol bol dua edelim. Ve Cenab-ı Allah'ın lütfuna sığınalım derim.

BU İŞTE BİR HATA VARDIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM

Bir okurumuz bize liste liste örneklerle şöyle bir not paylaşıyordu;

"Uğur Bey merhaba, sizin yazılarınızı severek takip ediyorum. Ben öğrenciyim geçimimi devletin verdiği öğrenim kredisi ve basketbol masa hakemliği sayesinde idame ettiriyorum. Serzenişim şu; neredeyse 5 yıldır bu işi severek yapıyorum ama maalesef son iki-üç yıldır beni ve benim gibi birçok arkadaşımı bu güzel işten soğuttular. Nedeni de ekte gönderdiğim maç görevlendirmeleri.

Dediğim gibi önceleri bu görevlendirmeler hakkaniyete uygun şekilde yapılırdı ama şimdi maalesef öyle değil. Bir arkadaşımız haftada 3-4 maç alabiliyorken diğeri 16-17 maç alabiliyor. Kimsenin günahını almak istemiyorum ama gönderdiğim listelerdeki o tepede yer alan kişilerin bu görevlendirmeleri yaptığı iddiası (ki verilen maçlar bunu destekliyor).

Lütfen köşenizde bu sıkıntımıza çözüm bulmak adına yer verebilirseniz çok sevinirim. Babam yaşında olduğunuz için ellerinizden öperim, iyi günler."

***

Basketbolu çok seven birisi olarak bu işlerin başında olan Hakan Kuşçu hocamı da çok seviyorum. Hakan Hoca’ya da kendimden daha çok güvenirim. Ama hocanın da dahili olmadan böyle bir düşünceye neden olacak hata varsa mutlaka düzeltilir diyerek durumu şehrimizde basketbolun 1 numarasına havale ediyoruz.

BBN HABER, HABERCİLİK YAPACAK DİYORUZ

Yayın hayatına başlayalı çok kısa bir süre olmasına rağmen, bu sürede biz hâlâ kendimizi test etmeye devam ederken bazı haber ve yorumlarımız Konya'nın son yıllarda kanayan yarası haline gelen sorunlara da neşter vurmaya başladı bile.

Konya basınında ilk defa BBN Haber'de bizim bu köşemizde dile getirdiğimiz gibi esnafın gece çalışma süresinin uzatılmasına yönelik adımlar atıldı ve Konya’da işyerleri açılış ve kapanış saatleri yeniden belirlendi.

16 Ocak’ta yayımlanan “KONYA ESNAFINA BÜYÜK MÜJDEMİZ VAR” başlıklı yazımızda esnafın Vali Cüneyit Orhan Toprak’tan gece çalışma saatlerinin ileriye alınmasına yönelik talepte bulunduğunu ve bu talebin memnuniyetle karşılandığını yazmıştık.

KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak tarafından yapılan açıklamada Vali Cüneyit Orhan Toprak imzalı kararla ilgili, “Birliğimizin teklifi, ilçe belediyelerimizin ve ticaret odasının görüş yazıları neticesinde her daim işletmelerimiz ve hemşehrilerimizin yanında yer alan Konya Valimiz Sayın Cüneyit Orhan Toprak’ın onayıyla belirlenmiş olan karar alınmıştır."..... ifadeleri yer aldı. Bu haberin detayları dün itibari ile bizim BBN HABER ve diğer haber sitelerinde yayınlandı bile. Biz de bu vesile ile Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak Bey’e teşekkür ederiz.

***

İyi tatiller


 

GÜNÜN OKKALI SÖZÜ

İmtihan içinde imtihan vardır. Derlen toparlan da ufak bir imtihanda satma kendini....

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Alaaddin Tepesi civarında Alaaddin Otobüs Durağı bölgesindeki trafiğin en sıkışık olduğu bölgede yasak alana park yaparak trafiği iyice kilitlemediğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Uğur Özteke Arşivi