Yılmaz TAŞÇI

Yılmaz TAŞÇI

(BT) Kullanım Araştırması sonuçları

(BT) Kullanım Araştırması sonuçları

27 Ağustos 2024 tarihinde TÜİK veri portalinde Hane halkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması sonuçları açıklandı.

https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Hanehalki-Bilisim-Teknolojileri-(BT)-Kullanim-Arastirmasi-2024-53492

İnternet kullanım oranı, 16-74 yaş grubundaki bireylerde 2023 yılında yüzde 87,1 iken 2024 yılında yüzde 88,8 oldu. İnternet kullanım oranı erkeklerde yüzde 92,2, kadınlarda yüzde 85,4 olarak gözlendi.

Hane Halkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması

whatsapp-image-2024-08-29-at-14-38-52.jpeg

16‐74 yaş grubuna yönelik olarak Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Anketi ve araştırmaları 2004 yılından beri yapılmaktadır.

İnsanımızın söz konusu teknolojilere erişimi, gerekli yetkinliklere ne ölçüde sahip oldukları, teknoloji kullanımları ve konuya ilişkin sorunların irdelenmesine imkan tanıyan bu çalışma aynı zamanda toplumun dijital okuryazarlık becerilerine yönelik birçok veriyi de bizlere sunmaktadır.

Yayınlanan raporlar incelendiğinde 2004 yılında son 3 ay içinde İnternet kullanım oranı %13,3 olarak belirlendiği dönemden, 27 Ağustos 2024 tarihinde TÜİK veri portalinde İnternet kullanan bireylerin oranı % 88,8 olduğu açıklandığı günümüze kadar geçen süreçte alınan mesafe, dijital yolculukta gelinen nokta, toplumdaki dönüşümler açısından oldukça dikkat çekicidir.

Yaşanan bu dönüşümler sadece bilgi toplumuna evrilmeyi değil beraberinde idari, teknolojik, ekonomik ve sosyal, kültürel açılardan da dönüşümleri etkileyen bir süreçtir.

Ülkemizin geleceğini her alanda etkileyen bu sürecin doğru okunması, doğru ölçütlerle sağlıklı bir şekilde izlenmesi, değerlendirilmesi ve gerektiğinde tedbirler alabilecek düzenlemelerin hayat bulması da bir zorunluluktur.

Dünyada durum/durumumuz ne?

Her yıl dünya genelindeki dijital verileri ortaya koyan We Are Social Dijital 2024 raporu Meltwater ve We Are Social ortaklığında Ocak ayında yayınlanmıştı. Bu raporun bazı bölümlerine bakmak ve kıyas yapmak yeterli olacaktır.

Bu rapora göre (We Are Social Dijital 2024):

-Sosyal medya kullanıcısının artık günde 2 saat 23 dakikasını sosyal medyayı kullanarak geçirdiğini ortaya koyuyor.

-Türkiye’de ise bu süre ortalamanın biraz üzerinde; 2 saat 44 dakika ile dünyada 14. sırada yer alıyor.

-Nüfusa göre sosyal medya kullanım oranları bakımından %66,8 ile Türkiye 43. sırada yer alıyor.

-Türkiye 2024 yılında toplam nüfusa göre interneti benimseme bakımından yüzde 86,5 oranıyla dünyada 36. sırada bulunuyor. Bu oran geçtiğimiz yıl incelediğimiz rapora göre diğer ülkelere oranla 1 basamak artış yakaladığımızı gösteriyor.

-Dijtal 2024 raporunda internet kullanıcısının artık her gün 6 saat 40 dakikayı çevrimiçi geçirdiğini gösteriyor.

-Türkiye’de interneti kullanılarak geçirilen süre incelendiğinde 6 saat 57 dakikayla dünya sıralamasında 20. Sırada yer alıyor. Bu rakam dünya ortalamasının 17 dakika üzerindedir.

-2024 Yılında Dünyada Sosyal Medya Platformlarının Kullanım Oranları incelendiğinde Facebook hala en çok kullanılan sosyal medya platformu olarak öne çıkıyor. Sıralamada Youtube, WhatsApp Instagram ve TikTok ilk beşte yer alıyor.

Daha fazla bilgiye medyada değişik platformlarda yayınlanan rapordan ulaşılabilir.

Heraklitos’un meşhur bir sözü vardır: “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” diye.

Dijital çağda İnsanların iletişiminden, yaşam şekillerine, karar alma süreçlerine kadar her şey bu değişimden nasibini alıyor. Lakin geçmişe göre katbekat hızla…

Sonuç olarak “İnsanların her an bilgisayarlar ve akıllı sistemler için veriler ürettiği ve toplumun çoğunluğu tarafından bilinçsizce bu durumun izlendiği dijital çağda yaşıyoruz. Beklentilerin ve kişisel memnuniyet düzeyinin arttığı bir dünyada ayakta kalmanın öncelikli yolu süreci doğru okumaktan geçiyor. Aksi halde Özne olmaktan çıkar nesne konumuna geçeriz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz TAŞÇI Arşivi