Yücel KEMANDİ

Yücel KEMANDİ

Hayalleri Olan Bir Okul

Hayalleri Olan Bir Okul

Bu yazımda Konya'mızda devlet okullarından özellikle son yıllarda sayıları çok artan İmam Hatip Ortaokulu ve İmam Hatip Liselerinde neler oluyor sorusundan yola çıktım.

İmam Hatip ortaokulu ve İmam Hatip liselerin Konya’daki sayıları beni korkutmuştu. Daha önceki yazılarımda ve sohbetlerimde hep eleştirmiş sayıların artmasıyla kalitenin düşeceğini savunmuştum.

Aslında bu düşüncemde herhangi bir değişiklik de olmadı.

Ancak bir İmam Hatip Ortaokulu beni yanılttı. Bu konuda yanılmaktan da çok mutluyum.

Başarısıyla, sosyal faaliyetleriyle, öğrencilerin okullarına bağlılığıyla ve sevgisiyle, öğretmenlerin okul idaresiyle ve öğrencileriyle bütünleşmesiyle, beni yanıltan bu okul. 38 öğretmeni, 510 öğrencisi, 19 derslik, bir laboratuvar ve bir kütüphanesiyle butik bir okul görünümündeki Meram Yaka Çumralıoğlu İmam Hatip Ortaokulu.

İmam hatip ortaokulları açılırken, İmam hatip okul sevdalılarının beklediklerinin birçoğunu bu okulda gördüğüm için bu okulu yazmak istedim.

Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda gördüğüm ilk özellik;  Okula sağlıklı bir şekilde başlayan çocukların, öğrenmeye karşı daha meraklı ve hazır olduklarıydı. Okulda anne ve çocuk sağlığı destekleniyor. Ayrıca bu dönemde çalışan annenin mağdur olmaması için gayret sarf ediliyor.  Bu durumun üstesinden gelmek için, en iyi şartlar sağlanmış.

Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda, tüm öğrenciler son derece gelişmiş, uyumlu ve talepkâr bir öğretim sistemine sahip. Bu sistem performans standartlarını, müfredatlarını ve değerlendirme mekanizmalarını verimli şekilde bünyesinde toplamış.

Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda eğitim öğretim konusunda lider olan yöneticiler,  sistemlerini bu yönde kurduktan sonra kenara çekilmemiş, şehirlerdeki ve ülkedeki okullarla kendi standartlarını sürekli kıyaslıyorlar, en güzelini yapabilmek için gayret içerisindeler.

İslami ilimlerin yanında müspet ilimlerde öncelikle ana dil, yabancı dil,   matematik, fen bilimleri, teknoloji, tarih, coğrafya, müzik, güzel sanatlar, fiziksel eğitim derslerini ve değerler eğitimini en mükemmel şekilde verme çabası içerisindeler. Bunu başaracak kadroyu da bu okulda oluşturmuşlar.

Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda her öğrenci her sınıfta yaradılış gayesini çok iyi öğrenmiş ve özellikle öğrencilere dinimiz korkutularak değil sevdirilerek anlatılmış. Tüm öğrenciler bu vatan için ne yapabilirim çabasıyla okulunu bir an önce yüksek başarıyla bitirme gayreti içerisindeler.

Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda yöneticiler, eğitimde en iyi performansı gösteren, kendi sistemlerini oluşturmak için önemli bir karar vermeyi başarmışlar. Birçok okulda sadece elit öğrencilerin sahip olduğu eğitim standartlarını, herkese sunmuşlar.

Dezavantajlı çocukların yüksek seviyede başarı yakalayabilmesi  için, avantajlılara göre daha fazla kaynağa ulaşmalarını sağlamışlar. Dezavantajlı öğrenciler için öğretmenler daha fazla vakit ayırmaktalar.

Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda tüm öğretmenler sanki özenle seçilmişler ya da okulun işleyişi her öğretmenin performansını artırmış.

Yapmış olduğum çalışmada; Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda öğretmenlerin, okul idaresinin, öğrencilerin,anne-babaların hepsinin kendilerini iyi hissettiklerini gördüm.

Bunda belirleyici olan, mekânın çok güzel olması değil, içerisindeki kurumsal ruhta olduğunu hissettim.

Ve en önemlisi, okulda hangi siyasal görüşten, sendikadan, dernekten, vakıftan, olursa olsun birbirlerini sorgulamayan, eğitim ve öğretinde aynı tokmakla aynı davuldan ses getiren bir kadro ile karşılaştım.

Bu yazımdan sonra okulu merak eden çocuğunu bu okula göndermek isteyen velilere bir eğitimci olarak tavsiyem; okula girdiğinizde, içinizden gelen sese kulak verin

Okul, size sıkıntılı bir hal mi veriyor?  Okul, idaresi ve öğretmenler bir satış gösterisi mi yapıyor, yoksa gerçek bir ilgilenme mi hissediyorsunuz?  Bir de bu okulun öğrencileri nasıl bir tepki veriyor? Öğrenciler ve öğrenci velileri okul ve öğretmenleri hakkında ne düşünüyor?

Belki sınıflar hoşunuza gitmedi, koridorlarda veya okul avlusunda istediğiniz lüksü bulamadınız, o zaman şunu mutlaka gözlemleyin, öğretmenler ve öğrenciler birbirlerine nasıl davranıyorlar?

Okul idaresine, öğretmenlere ya da okul öğrencilerine şunu mutlaka sorun:

Okulda düzenli olarak kutlamalar yapılıyor mu? Gündelik okul hayatında ders yılı süresince okula kayıt ve mezuniyet kutlamaları türünden törenler yapılıyor mu? Anne-babalar için de etkinlikler düzenleniyor mu, ya da danışmanlık hizmetleri var mı? Öğrenciler için dinlenecekleri oyun oynayacakları alan var mı?

Ben bunları sordum ve gözlemledim, büyük bir bölümünün Yaka Çumralıoğlu Ortaokulunda gerçekleştiğine şahit oldum.

Etkinliklerinden bazılarını burada yazmak istiyorum.

Bir bakıyorsunuz alanında uzman kişiler öğrencilere seminerler veriyor, sabah namazı programlarına öğrenciler koşarak istekle katılım sağlıyor.

Bir bakıyorsunuz Cumhuriyet Bayramını özel okulları kıskandıracak şekilde kutluyor,  bir bakıyorsunuz semazen öğrenci gurubu ile Şeb-i Arus programı yapıyor, bir bakıyorsunuz Kübik Resim sergisi, yetmiyor pandemi döneminde sağlık çalışanlarına moral amaçlı Meram Tıp Fakültesinde, öğrenci ve öğretmenlerin yapmış olduğu resim sergisi düzenliyorlar...

Konya'mıza böyle bir okulun oluşmasını sağlayan tüm yönetici ve öğretmenlerime sonsuz teşekkür ediyorum. Rabbim gücünüzü artırsın.“Hayalleri Olan Bir Okul” bu hayal sadece sizin değil, bu hayal, bu milletin gerçek evlatların tüm vatanseverlerin hayali. Yolunuz açık olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Yücel KEMANDİ Arşivi