Yusuf Sezer

Yusuf Sezer

Kültürün Tahribi

Kültürün Tahribi

Kültür; insanoğlunun fikriyat ve fiiliyatını teşkil eden bir gen dizilimidir. Sanattan zanaata kadar geniş bir yelpazeye sahip olan kültür ait olduğu milletin tarihçesidir, mukaddimesidir ve istikbalidir. Maddi ve manevi olarak ikiye ayrılan bu müessese bir o kadar kendine girift eşkaldedir.

Her milletin kendine has bir kültürü olduğundan milletleri kültüründen tanımak gayet tabii bir vaziyettir. Faraza bir Japon’u kıyafetinden, yaşam tarzından tanımak mümkündür. Veyahut bir göçebenin hayatı besi ettiği hayvanlarına göre şekillenir.

Bizim kültürümüz ise 1400 yıllık bir medeniyetin nutku niteliğindedir. Doğumdan ölüme kadar, ki bu bir ömür demektir, hayat felsefemizi teşkil eder. Kültür de bir nevi mahlûktur. Çeşitli suretlere bürünür ve yoluna devam eder. Ama unutulmamalıdır ki akarsuyuna tadını veren aktığı yataktır. Yatağı değişen akarsu tat değiştirir. Bu hem menfi eğilimde olabilir hem de müspet eğilimde olabilir.

Nitekim eğilimin yönüne kati suretle dikkat etmek gerekir. Osmanlının son demlerinde bu menfi bir ahvalde olmuştur. Zira üst zümreyle başlayan batı hayranlığı ilerleyen süreçlerde –cumhuriyetin ilanını müteakiben- alt tabakaya zorla veyahut rıza dahilinde sirayet etmiştir.

Giyim, kuşam, dil, fikir, yaşam felsefesi… Değişen değişene!

Toplumumuz ki en başta gençlerimiz manevi manada buz misali erimektedir. Bu durum da yeni dünyada yeni dizayn olarak adlandırılıyor.

Mazide topla, tüfekle işgal edilen yerler artık kültürel işgallerle daha etkin bir şekilde devam ediyor.

Misal Moğollar Anadolu’yu tarumar etti lakin kalıcı olamadılar.

Neden?

Çünkü Moğollar medeniyetten nasibini alamamış, Gül medeniyetini kültürel manada sönümleyecek kudrete ulaşamamıştır.

Ama şu an suiistimal sebebiyle dört bir yanımız muhasara altında.

Günümüzden Anekdot;

Geçenlerde bizlerin en önemli değerlerinden olan semazen kültürüne bazı şahıslar yorum yapmak suretiyle, ki ben antikite havası sezdim, yarı çıplak gösteri sergilediler. Ardından hiç bir şey olmamış gibi tam gaz devam etmişlerdi. Farkında mısınız bizim değerlerimizi sömürüp katlediyorlar!

Hülasa bu ahvalin değişmesi için fert fert, aile aile, mahalle mahalle…  tüm ülkeye kültürel bilinci zerk etmeliyiz.

“Unutmayalım ki savaşı düşmana benzeyince kaybederiz”.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Yusuf Sezer Arşivi