İnşaat sektöründe malzeme sıkıntısı

İnşaat sektöründe malzeme sıkıntısı

KONTİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, İnşaat sektörü çatısı altında hizmet veren bazı alt sektörlerde malzeme tedarik sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını söyledi

Pandeminin yarattığı sorunlar inşaat sektöründe malzeme tedarikinin sıkıntıya girmesine neden oluyor. Özellikle inşaat sektörünün en önemli tedarik malzemelerinden olan plastik, seramik, MDF, suntalam ve cam da yaşanan tedarik sorunu her geçen gün büyümeye devam ediyor. Konya Tesisat ve İnşaat Malzemecileri Derneği (KONTİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Küçük, tüm dünyada Covid-19 virüsünün neden olduğu pandeminin ekonomiden, sağlığa, eğitimden sosyal hayata olumsuz etkilerinin devam ettiğini belirterek, inşaat sektörünün bazı alt sektörlerinde malzeme tedarik sıkıntısının ciddi boyutlara ulaştığını söyledi. Başkan Küçük, pandemi nedeniyle Avrupa ülkelerinde fabrikaların birçoğunun çalışmaması veya yarı zamanlı çalışmasından dolayı inşaat malzemesi ithal ettiğini belirterek, yerli üreticilerin ihracata yönelmesiyle yurt içinde malzeme tedarikinde sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.

İnşaat sektöründe malzeme sıkıntısı

FİYATLAR VE MALİYETLER ARTTI

İnşaat malzemeleri fiyatlarında 2021 yılın ilk iki ayında önemli artışlar olduğunu vurgulayan Gökhan Küçük, “Yeni yılın ilk iki ayında inşaat demiri fiyatları yüzde 10,7, bakır fiyatları yüzde 15,1, kereste fiyatları ise yüzde 3,7 ve çimento fiyatları da yaklaşık yüzde 40 artış gösterdi. Aşılama faaliyetleri ile pandeminin kontrol altına alınma çabaları, tedarik ve siparişlerdeki talebi artırdı. Bu talep artışı küresel ölçekte emtia, enerji ve özellikle navlun fiyatlarında önemli artışlara yol açtı.” dedi.

LOJİSTİKTE SIKINTIDA

Malzeme tedariki sıkıntısı ve fiyat artışları yanında lojistik sektöründe de sıkıntı yaşandığını belirten Küçük, pandemiyle arz- talep dengesi bozulduğunu ve buna bağlı olarak deniz taşımacılığında boş konteyner bulunamadığını söyledi. Türkiye’nin ihracatının artırmasına karşın, boş konteyner bulmakta zorlanan ülkeler arasında yer aldığını vurguladı.

PLASTİK, SERAMİK, MOBİLYA VE CAM DA SIKINTI VAR

Plastik hammadde fiyatlarının 6 ayda dolar bazında yüzde 100-150 aralığında fiyat artışları olduğuna dikkat çeken Başkan Küçük, Türkiye’deki fiyatların dünya ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Gökhan Küçük, petrol fiyatlarının aynı seviyede olmasına rağmen fiyat artışları nedeniyle hammadde şoku ve tedarik sorunu yaşandığını belirterek, seramik, cam ve mobilya sektöründe de malzeme sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.