“Kırtasiyeci ve kitapçı esnaflarımızı tercih edin”
Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar açıklamalarda bulundu. Başkan Kuşpınar, “Konya ilimizde, kırtasiyeci esnaflarımızın ciroları çok düşmüş bulunmaktadır. İlimiz ve ilçelerimiz de 385 adet zincir market bulunmaktadır. Rekabet etme şansımız yoktur. Hiçbir küçük esnaf bu market zincirlerinin karşısında duramamaktadır. 12 Ay eğitim için destek veren Kırtasiyeci ve Kitapçı esnaflarımızın harman zamanı okul sezonudur. Harman zamanı zincir marketler için ilimizde bayram günü olmuş, Kitap Kırtasiyeci esnaflarımızın da karanlık günleri olmuştur. Bu şartlarda ayakta durmamız gün geçtikçe daha da zor hale gelmektedir. Velilerimizden ve Öğrencilerimizden Kırtasiyeci ve Kitapçı esnaflarımızdan alış veriş yapmalarını talep ederken, desteklerini bekliyoruz” dedi. Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrencilerimizde ve öğrenci velilerimizde; kırtasiye, eğitim araç ve gereçleri konaklama ulaşım yol vb. bir, çok ihtiyaçların temini için ilgili sektörde canlanmalar beklenmektedir. Diyen Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar; “Corona, virüsün etkileri yaklaşık 2 yıldır devam etmektedir. Bu süreçte kırtasiyeci esnaflarımızın büyük bölümü iş yapamamıştır. Kırtasiyeci esnaflarımızın, ticari faaliyet alanları genellikle şehir merkezlerde ve okul bölgelerinde bulunmaktadır. Uzaktan eğitim sürecinde kırtasiye esnaflarımız kapanmadan dolayı büyük iş kayıpları ile karşı karşıya kalmıştır. Devletimiz gücü nispetinde destekler sağlasa da, sermaye olarak imkânları kısıtlı olan, sermayesi yetersiz olan Kırtasiyeci esnaflarımızın çoğu BAĞ-KUR prim borçlarını, işyeri kiralarını, okul sezonlarına güvenerek almış oldukları mal alımları için borçlarını öteleyerek bugünlere gelmiş bulunmaktadır.
Kısaca birçok esnafımızın maddi olarak rahatlayabilmesi için en az faizsiz 100 bin TL civarında hibe – kredi desteğine ihtiyaç duymakta olduklarını biliyoruz. Küçük esnaf ve sanatkârlarımızınfaaliyet alanları öyle geniş alanları ilgilendirmekte olduğunu günlük hayatımızda açık açık görülmektedir. Küçük esnafımızın ticari faaliyetlerini engelleyen haksız rekabete neden olan konularda kesinlikle devletimizin korumasına ihtiyaç duyulmaktadır. Kitap satışları belirli yayın evlerinin tekelinde olup, çoğu zaman raflarımızdaki fiyatların altında internet üzerinden satışlar yapılmaktadır. Aynı zamanda bu kırtasiye ürünleri içinde geçerlidir. ilimizde mahalle aralarında BIM, A101, ŞOK MARKETLER, gibi marketlerin yanında, internet üzerinden satışlar da her geçen gün artmakta olup küçük esnafların çoğu kendilerini günün şartlarına sermaye ve kalifiye eleman yetersizliğinden dolayı işlerini kaybetmekle karşı karşıya kalmaktadırlar. İnternet üzerinden satış yapan firmalara ve zincir marketlere yasal düzenlemeler yapılarak sermayesi az olan tüm esnaflar gibi Kırtasiyeci kitapçı esnaflarımızda korunmak zorundadır.
Zincir marketlerin ve perakende sektörünün yıllık ciroları üzerinden, küçük esnaflarımıza destekleme fonu adı altında bir fon oluşturulmalıdır. Oranların ahilik fonuna aktarılarak fonda toplanan paraların haksız rekabet ve küresel sermayelerin karşısında küçük esnafların korunması için kullanılmalıdır. Sosyal güvenlik primi ödemeleri ve kira ödemelerine bir nebze olsun destek olacağına inanmaktayız. Perakende sektörünün büyüklüğü her geçen gün artmaktadır.Bu pastadan en fazla gelir elde edenler zincir marketler olup küçük kitapçı kırtasiyeci gibi birçok sektör işlerini kaybetmektedirler. Genel giderler artarken, üreten işyerlerinin tüketici durumuna düşmesinin nedenlerinin başında zincir marketlerin çokluğu ve internet üzerinden satışların artması kayıt dışı işyerlerindeki artışlar yer almaktadır. Değerli hemşerilerimizden okul ihtiyaçları temininde kırtasiyeci kitapçı esnaflarımızın tercih etmeleri önem arz etmektedir” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.