Konya Kapalı Havzası alarm veriyor!

Konya Kapalı Havzası alarm veriyor!

​​​​​​​Tehlikenin geldiği boyuta dikkat çeken Ekercin, “Özellikle kurak dönemlerde bölgeye daha fazla zarar vermekte olan yeraltı su kullanımını kontrol altına alabilmek için Konya Kapalı Havzası’nda sulu tarımdan kuru tarıma geçişin sağlanması, ürün deseninin planlanması gerekmektedir” dedi

BBN Türk TV’ye konuk olan Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Fotogrametri Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Semih Ekercin; Konya Kapalı Havzası’na ait uydu görüntüleri ve iklim verileri ile tamamlanan çalışmalarda çarpıcı sonuçlar elde edildiğine dikkat çekerek, Konya kapalı havzasının alarm verdiğini söyledi.

Jale Yeni Gökyer’in hazırlayıp sunduğu Öğle Arası programında çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Ekercin, Konya Havzası’nda tarım politikasının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.  Verilerin Konya kapalı havzası için ciddi bir alarmın verilmesine yol açtığına da dikkat çeken Prof. Dr. Ekercin,  “Uydu görüntüleri farklı disiplinler için zengin bir veri kaynağıdır. Kullanım alanlarından bazıları şu şekilde sıralanabilir; Tarımsal alanlardaki değişimlerin belirlenmesi, kentsel alanların izlenmesi, jeoloji, jeomorfoloji ve yer yapısı hakkında bilgi edinilmesi, haritaların ve sayısal arazi modellerinin oluşturulması, bölgesel ısı ölçmelerinin belirlenmesi, denizlerin ve buzulların gelişimlerinin incelenmesi, okyanuslardaki rüzgâr hızının ve yönünün belirlenmesi, hava tahminlerinin yapılması, orman alanlarında hastalıklı ağaç gruplarının belirlenmesi, şehir ve bölge planlarının oluşturulması. Uydu görüntüleri, iklim değişikliği etkilerinin araştırılması çalışmalarında özellikle geçmişe dönük geniş arşivleri nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir.

Konya Kapalı Havzası alarm veriyor!

Örneğin, Konya Kapalı Havzası’na ait uydu görüntüleri ve iklim verileri (yağış, sıcaklık, karla örtülü günler sayısı, yaz ayları yağış miktarları vb.) ile tamamlanan çalışmalar sonucunda çarpıcı sonuçlar elde edilmiştir. 1991 ve 2020 yılları arasında Havzada yer alan sulak alanların kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı, (özellikle kış ayları) yağış miktarlarında azalma ve yıllık ortalama sıcaklık değerlerinde artış meydana geldiği tespit edilmiştir. Havzanın güney bölümü kısmen Akdeniz iklimi etkisinde olması nedeniyle kuraklıktan daha az etkilendiği, ancak orta ve kuzey bölümünden ciddi bir kuraklık etkisi ve buna bağlı olarak yeraltı su seviyelerinde azalma olduğu tespit edilmiştir. Artan nüfusa paralel olarak artan gıda ihtiyacı ve oluşan tarım alanlarında özellikle kurak dönemlerde gerekli olan su miktarını sağlamak için yeraltı sularının daha fazla kullanılması Konya Kapalı Havzası’nda obrukların oluşumunu hızlandırmaktadır. Halen Karapınar ilçemizde obruklar yerleşim yerlerini tehdit eder hale gelmiştir. Bu noktada, özellikle kurak dönemlerde bölgeye daha fazla zarar vermekte olan yeraltı su kullanımını kontrol altına alabilmek için Konya Kapalı Havzası’nda sulu tarımdan kuru tarıma geçişin sağlanması, ürün deseninin planlanması gerekmektedir. Özellikle kuru tarım ürün desenine teşvik verilmesi kuru tarıma geçişi hızlandırabilir. (Onur Çelik)

Konya Kapalı Havzası alarm veriyor!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.