Konya’nın 4 bin yıllık tarihe sahip ilçesi; Ahırlı

Konya’nın 4 bin yıllık tarihe sahip ilçesi; Ahırlı

​​​​​​​Süleyman Şah döneminde fethedilen ve Konya’nın Türkleştirilmesi esnasında bu bölgeye Orta Asya’dan (Horasan) Türk ailelerinin yerleştirildiği Ahırlı günümüzde Konya Büyükşehir Belediyesinin yatırım ve çalışmalarıyla modern bir çehreye kavuşuyor

Ahırlı’nın tarihi hakkında pek fazla bir bilgi bulunmamasına rağmen, ilçenin tarihi M.Ö. 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Bölgede bulunan tarihi eserlerden de anlaşılacağı üzere Türklerden önce burada, Bizans İmparatorluğu hüküm sürmüştür. 1071 Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’nun kapısının Türklere açılması ile birlikte Anadolu’ya Türk akınları yapılmıştır. Büyük Selçuklu Hükümdarı Melihşah döneminde Kutalmışoğlu Süleyman Şah Anadolu’ya akınlar düzenlemiş ve bu akınların sonucunda İznik’e kadar ilerlemiştir. Süleyman Şah, Konya’ya geldiği zaman burasını fethetmiş, Ahırlı’nın bulunduğu bölgeye de akıncılarını göndererek buranın fethini sağlamıştır. Bu tarihten itibaren ilçe Türk hakimiyeti altına girmiştir. Konya’nın Türkleştirilmesi esnasında bu bölgeye Orta Asya’dan (Horasan) Türk aileleri gelerek yerleşmişlerdir. İlçenin isminin nereden geldiğine ilişkin en kuvvetli rivayet; Selçuklular döneminde bölgede, Ahu Bey isimli bir beyin yaşadığı, Ahu Bey’e istinaden de Ahurlu ismini alarak zamanla Ahırlı’ya dönüştüğüdür. Diğer bir rivayete göre ise, Selçuklular döneminde Bozkır’ı ilk fetheden Bozkır Bey’in at bakıcısının bu bölgede yerleştiği ve Ahırlı adının buradan geldiği söylenmektedir.

Ahırlı; Haçlı seferlerinde Kıbrıs ve Alanya’dan Anadolu’ya saldıran Haçlı sürülerine karşı Anadolu Selçuklularının da Bizans’tan beri devam eden askeri ve atlı birliklerinin at tavlalarının bulunduğu bir askeri merkez ve üs olarak görev yapmıştır. Bu görevi yapan İçel Türkmenlerinden olan Dodurga Oğuz Beylerinden meydana gelen Ahırlı Beyleri, o dönemden beri bölgeyi kahramanca savunmuşlardır. Atların yetiştirildiği bu ahırlar; eski camii (Aşağıoluk ve Hansıdı) mevkiinde bulunan yoldur. En eski yerleşim bölgeleri Dodurga, Doğancı Deresi ve Gavur Öreni mevkileridir. O dönemlerde, İlçenin su ihtiyacı da eski camii altında bulunan su sarnıcından karşılanmaktaydı.

Ahırlı, Karamanoğulları döneminde de aynı görevi üstlenmiştir. Karamanoğlu İbrahim Bey (Ö.1454) bu bölgede vakıflar kurmuştur. İçel Türkmenlerinin Taşlık Silifke’de yaşayan Bozkır Oymağı, II Beyazıd Döneminde Bozkır Bey ve Kanuni döneminde Bozkır Bey’ in oğlu Hüseyin Bey’in reisliğinde bugünkü Bozkır ve Ahırlı İlçesi çevrelerinde hüküm sürmüştür. Son dönemlere kadar kasaba, Alanya, Akseki, Manavgat, Beyşehir, Bozkır ve Çumra İlçeleri ve köylerinin ihtiyaçlarını karşıladıkları elli demirci, elli leblebici, otuz kunduracı, dört dokumacı, on nalbant, on marangoz, on duvarcı ustası, on bakkal, on beş terzi, yirmi kasap gibi 394 esnafın faaliyet gösterdiği bir ticaret merkezi idi.

Ahırlı, Suğla Gölü’nün doğusunda yavaş yavaş yükselen bir set üzerinde kurulmuştur. Güneyinde Toros sıra dağları uzanır. Doğusunda Bozkır, batısında Yalıhüyük ve Seydişehir, kuzeyi Akören ilçeleri ile çevrilidir. İlçe sınırları içerisinde Toros Sıra Dağlarının kuzeyinde ve eteklerinde çeşitli yaylalar mevcuttur. Bunlar; Aşağı Yayla (Bademli Yaylası), Bartlı Yaylası, Sülek, Gölcük, Karacakuyu Yaylası, Aşağı ve Yukarı Sazaklar, Kayacık, Çiftlik ve Erdoğan Köyü Yaylalarıdır. Bahar aylarında bu yaylaların bazılarına göç yapılır. Ahırlı ilçesi 37-38 enlem, 32-33 boylam daireleri arasında yer alır. Denizden yüksekliği 1.200 metre, yüzölçümü 49.000 hektardır. İlçenin kuruluş yeri engebelidir. Yerleştiği alan sağlam kalkerlerden oluşmuştur. Deprem haritasında 4. dereceli deprem bölgeleri içerisinde gösterilmektedir. Geçim genelde tarım ve hayvancılık üzerinedir.

Mesire Yerleri:

Bartlı, Sülek, Kayacık, Karacakuyu, Şevlik, Kanlar Özü, Şeyhler ve Damlar Yaylaları, Sazal, Han Alanı, Sandı Gölcüğü

Tarihî ve Turistik Değerler:

Süleyman Efendi Camii, Cuma Camii, Asarcık, Aşağı Oluk, Küp Boğazı, Hüyük, Kise Çalı, Gücen.

Konya’nın 4 bin yıllık tarihe sahip ilçesi; Ahırlı

YATIRIMLAR AHIRLI’NIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRİYOR

İlçe dışında ikamet eden Ahırlılar, “Buraya her gelişimizde farklı bir Ahırlı görüyoruz” derken yatırım ve imar çalışmalarıyla Ahırlı’nın çehresinin değişmesine büyük katkı sağlayan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da “Konya’nın her ilçesine her mahallesine hizmet etmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Tarım ve hayvancılık yatırımları ve desteklemeleriyle Ahırlı’daki üreticilere büyük imkan sağlayan Konya Büyükşehir Belediyesi ayrıca bölgeye köpük helva üretim tesisi kazandırdı.

İlçelerde prestij cadde yapımlarına da imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi mahalle yollarında da standartları yükseltiyor. Bu kapsamda da Ahırlı ilçesinde Kuruçay ve Bademli mahallelerinde, Göksu Taşeli Projesi kapsamında da Çiftlik Yayla Yolu ile Akkise Cabbar Yaylası Yolu’nda yol çalışması yapıldı.

Ahırlı’ya kazandırılan şehir konağı ile de ilçenin önemli bir tesis eksikliği giderildi.

Konya’nın 4 bin yıllık tarihe sahip ilçesi; Ahırlı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.