Konya Şeker’den Altınekin’e altın yatırım
Konya Şeker’in Altınekin Kampüsündeki tohumculukla ilgili faaliyetlerini yürüten Beta Ziraat A.Ş. ile bölgenin ayçiçeği ekim merkezine dönüşmesini sağlayan Ham Yağ Fabrikasına yönelik basın gezisi düzenlendi. Konya’nın tarımsal gıda üretiminde önemli bir yere sahip olan iki işletmenin tüm birimleri gezilerek, tanıtımı yapıldı.
Konya Şeker, tohumculuk faaliyetlerine 2008 yılında başlarken, ilk olarak Altınekin’e Tohum İşleme Tesisinin temellerini atmış ve 2010 yılında kurulumunu tamamlandı. Türkiye’nin ilk tohumculuk firması olarak 1961 yılında kurulan Beta Ziraat ve Tic. A.Ş. ise Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ileri görüşlülüğü ve Çiftçilerimize olan hizmet aşkı ile Konya Şeker ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi tarafından hisselerinin büyük kısmı devralınarak tohumculuğun merkezi Altınekin’e kazandırıldı. Merzifon tesislerinde bulunan şeker pancarı ön temizleme ve Altınekin Tohum İşleme Tesisimizde bulunan şeker pancarı işleme hatları yenilenerek revizyondan geçirilmiş ve şeker pancarı tekrar işleme hattı kuruldu. Yıllar içerisinde, yapılan yatırımların tutarı 78 milyon lira oldu.
Beta Ziraat Bünyesinde; Yenişehir Tohum Üretim ve Islah Şubesinde, Amasya Suluova Üretim Şubesinde, Merzifon Ön Temizleme Tesisinde, Altınekin Tohum İşleme Tesisinde, Kalite biriminde, Ar&Ge biriminde, Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Tesis, Mali İşler, Lojistik ve Satış birimlerimlerinde yaklaşık 100 kişi istihdam ediliyor. Konya Şeker Altınekin Yağ Sanayi ve Ticaret AS Yağ Fabrikası Direktörü Niyazi Arslantaş, tesisler ile ilgili detaylı ilgi verdi. Arslantaş, konuşmasında, tesisin üretim kapasitesinden başlayarak, “Bu tesiste kapasite artırımı; Elenen ve işlenen tohumun prosesimizde saat de işlenen tohum miktarını artırmak ve ürünün kalitesini artırmak amacı ile yapılan iyileştirmelerdir. 2015 yılı içerisinde saatte 500 kg ön temizleme yapabilen Merzifon şeker pancarı ön temizleme sistemimiz 2016 yılı içerisinde makinelerimizin yenilenmesi ve revizyondan geçirilmesi ile saatte 1000 kg ön temizleme yapabilme kapasitesine ulaşmıştır. 2014 yılı içerisinde saatte 500 kg işleme yapabilen Altınekin şeker pancarı işleme tesisimiz makinelerin yenilenmesi ve revizyondan geçirilmesi ile saatte 750 kg kapasiteye ulaşmıştır. Revizyon sonrası toplam kapasitemiz yıllık 250.000 ünite şeker pancarı tohumu üretimine olanak sağlamıştır. Bunun yanında yıllık 25.000 ton hububat tohumu işleme kapasitesine sahip üretim hattımızda 2018 yılında iyileştirmeler yapılmıştır. Toplam 700.000 TL bütçe ile renk ayırımı esasında hububat ve baklagil tohumu temizliği gerçekleştiren Color Sorter cihazı, sistemimize dâhil edilmiş ve tohum safiyeti en üst seviyeye çıkartılmıştır. Üretilen tohumların kalitesini ölçmek ve en iyi kalitedeki tohumları çiftçilerimize ulaştırmak adına kalite güvence sistemimiz kapsamında Çumra Şeker Fabrikası yerleşkesinde bulunan tam iklim kontrollü sera revizyonumuz 2018 yılında tamamlanmıştır. Şirketimiz, bu yatırım ile şeker pancarı tohuma kalkma testlerinin dünya standartlarında yürütülmesi seviyesinde önemli bir kabiliyet kazanmıştır. Şirketimiz, aynı zamanda ilgili sera tesisimizde hibrit sebze çeşitleri ve hibrit ayçiçeği geliştirme konularında da çalışmalarını sürdürebilmektedir. Kapasite artırımı ve revizyonlar şirketimize sadece az zamanda çok iş yapabilmeyi değil aynı zamanda üretilen tohumların en üst kalite seviyelerinde müşterilerimiz olan çiftçilere sunulmasına olanak sağlamıştır” dedi.
“KENDİ TOHUMUMUZU KENDİMİZ ÜRETELİM”
Tesisin kuruluş amacına da değinen Arslantaş, “Türkiye'de tohumculuk sektöründe tohum fiyatlarının çiftçinin aleyhine olduğu, çiftçilerimizin tohumları fahiş rakamlarla satın alıyor olması ve tohumda genel olarak dış ülkelere bağımlı olmamız gibi faktörler, ülkemizde tohumculuk sektörünün önemini ortaya koymuş ve Pankobirlik Genel Başkanımız Sayın Recep Konuk’un talimatları ile Beta Ziraat A.Ş.’nin hisselerinin satın alınması gündeme gelmiştir. “Kendi Tohumumuzu Kendimiz Üretelim” mantığından yola çıkılarak harekete geçilmiş ve Konya Şeker, Türkiye nin ilk tohum Şirketi olan Beta Ziraat ve Ticaret A.Ş’nin % 57,54 hissesini satın alarak Altınekin ilçemize kazandırmıştır. Tesisimizin Altınekin de kurulması ilçemize iş istihdamı kazandırmış ve ilçede sanayi kültürünün oluşturulmasını hedeflemiştir. Türkiye de şeker pancarı tohum pazarının % 40’ını elinde bulunduran şirketimiz özellikle şeker pancarı tohumunun çiftçiye fahiş rakamlarla satışını engellemiş piyasada tohum fiyatını belirleyen kurum olmuştur” dedi.
Tesisin fiziksel özelliklerini de anlatan Arslantaş, “Merzifon Ön Temizleme Tesisleri, Amasya Merzifon da bulunan 9.300 metrekare arsa içinde 2.382 metrekaresi kapalı alana sahip tesisimiz de şekerpancarı tohumluğu ön temizleme prosesimiz mevcuttur.
Altınekin Kampüsü’nde kurulan Altınekin Tohum İşleme Tesisleri, 377.373 metrekare alan içinde 8.000 metrekarelik tohum işleme tesisimiz bulunmaktadır. Altınekin Tohum İşletme Tesisimiz 3 depodan oluşmaktadır. 1 ve 2. Depolarımız 5000 m2 olup içerisinde; şeker pancarı işleme prosesimiz, 4 adet şeker pancarı kaplama prosesimiz, 1 adet şeker pancarı tekrar işleme prosesimiz, 1 adet şeker pancarı ilaçlama prosesimiz, 1 adet şeker pancarı paketleme prosesimiz, 1 adet sebze tohum eleme prosesimiz, 1 adet hububat eleme prosesimiz ve 21 adet hububat silomuz mevcuttur. 3. Depomuz 3000 m2 olup hammadde giriş- çıkışı, yarı mamul ve mamul ürünlerimizin depolandığı bölümdür. Bu depomuzda 3 adet sebze paketleme prosesimiz, şeker pancarı ilaç karışım prosesimiz ve 3 adet özel materyallerin depolandığı soğuk hava depomuz mevcuttur. Depomuz raflı sisteme sahiptir ve tohum depolanması için son derece elverişlidir. Hava sıcaklığı 40 dereceyi aşan durumlarda bile depo içerisinde bulunan klimalarımız sayesinde sıcaklığı 14 derecenin altında tutmayı başarabilmekteyiz” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN NADİR KURULUŞLARINDAN”
Kurulan tesislerle birlikte Konya Şeker’i Türkiye’de farklı kılan bir özelliğe de değinen Arslantaş, “Bizi farklı kılan özelliklerimiz arasında tesisimiz, çiftçimiz kazanırsa bizde kazanırız düşüncesine sahip Türkiye de kurulmuş olan nadir tesislerdendir. Tesisimiz, organize şehri olan Konya merkeze kurulması daha kolay ve meşakkatsiz iken Altınekin ilçemize kurulması ve ilçemiz insanına iş istihdamı sağlaması açısından önemli bir rol oynamaktadır. Çiftçi ve tarım odaklı, tohumculuğun önemini ve getirdiği sorumluluğun farkında olan güvenilir, yenilikçi ve özverili bir şirket olan Beta Ziraat, şeker pancarı tohumunda Türkiye piyasasının % 40’ını elinde tutarak tohum fiyatlarının belirlenmesinde önemli rol almaktadır. Tesisimizin, bölgemize katkısı Altınekin bölgesindeki insanlarına iş olanağı sağlaması, sanayi kültürünün ova insanımıza da yerleşmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemize olan katkısı AR-GE ve Bitki Islah çalışmalarımız ile dış ülkelere olan bağımlılığımızın önümüzdeki yıllarda son bulmasını sağlamak ve Ülke piyasasında yüksek rakamlara satılan tohumların piyasasını elinde tutarak üreticilerimizin fahiş rakamlara tohum almasını engellemektir. Şirketimiz başta Konya olmak üzere Samsun, Amasya, Eskişehir, Antalya ve Bursa illerinde 16 farklı bitki türü ve 50’nin üzerinde çeşit ile tohum üretimi gerçekleştirerek ülke tarımına katkı sağlamaktadır. Şirketimizin ana çalışma konusu olan şeker pancarı tohumunun yanında hububat, tanelik mısır, silajlık mısır, yağlık ayçiçeği, soğan, sebze, yem bitkileri ve diğer endüstri bitkileri türlerinde de tohumluk üretimi ve satışı gerçekleştirilmektedir. Beta Ziraat, tohumculuk faaliyetlerinin olmazsa olmazı Ar-Ge çalışmalarını da Adana, Osmaniye, Karaman, Konya, Amasya, Eskişehir, Bursa, Muğla, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde sürdürmektedir. Ar-Ge ve Islah çalışmalarımızın temelini Üniversitelerimiz, Özel ve Kamu Tarımsal Araştırma Kuruluşları ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği ve ortak projeler oluşturmaktadır. Ülkemiz ihtiyaçlarına binaen oluşturulmuş yağlık ayçiçeği, silajlık mısır, tanelik mısır, makarnalık buğday, bisküvilik buğday, hibrit kavun, hibrit sakız kabağı, hibrit domates, hibrit biber, tek ve çok yıllık yem bitkileri türlerinde devam eden ıslah projelerimiz ile tohumculuk piyasasını fiyat, maliyet ve ürün kalitesi yönleriyle de desteklemek yegâne hedefimiz olmuştur. Üretim, Ar-Ge ve Pazarlama faaliyetlerimizin sürdürüldüğü bölgelerde hem hizmet satın aldığı çiftçilerine hem de tarımsal girdi sağlayan tedarikçilerine yıllık 100.000.000 TL’nin üzerinde bir ekonomik katkı sağlayan şirketimiz, 2021 yılında 150.000.000 TL’nin üzerinde bir satış cirosu hedeflemiştir. Toplam net karının %15’ini Ar&Ge ve çeşit geliştirme çalışmalarına aktaran şirketimiz, ülkemizde inovasyon alanında da örnek gösterilebilecek bir özel sektör tohumculuk kuruluşudur.
Şirketimizin ürün portföyündeki zenginlik, uluslararası tohum pazarında yer almamızı ve gerçekleştirdiğimiz ihracata yönelik tohum üretimleriyle de ülke ekonomisine katkı sağlamamızı mümkün kılmıştır. Özellikle hibrit mısır, hibrit sebze, standart soğan ve sofralık bezelye türlerinde Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerine tohum ihracat miktarlarımız her geçen yıl göstermektedir.” Dedi.
“ŞİRKETİMİZ, GÜCÜNÜ TÜRK ÇİFTÇİSİNDEN ALMAKTADIR”
Beta Ziraat A.Ş.’nin kuruluş hikayesini anlatan Arslantaş, “Beta Ziraat A.Ş. kurulduğu yıllarda dünyada dahi örnekleri bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olan ve işi sadece tohumculukla iştigal etmek olan büyük bir vizyonun eseridir.
Kurulduğu günden bu yana Türk tohumculuğunun köşe taşlarını döşeyerek her zaman ilklerin öncüsü olmuş olan şirketimiz uluslararası normlarda kalite politikasından ödün vermeden hizmetini devam ettirmiş olup getirdiği yenilikler ve kazandırdığı ürün çeşitliliği ile yarım asrı aşkın bir süredir Türk tohumculuğuna sorumlulukla hizmet etmeyi görev bilmiş ve gelişmesi için çabalamıştır.
2008 Yılında Bölge Tarım portföyüne uygun olarak Hububat Tohumluğu üretim işleme amacı ile Panplast bünyesinde yatırımına başlanmış 2010 yılında Hububat Tohumluğu işlemeye başlamıştır. Öncelerde Konya Pancar Kooperatifinin sözleşmeli ürettirmiş olduğu Hububat tohumluklarını, daha sonra tesisin Beta Ziraat A.Ş. bünyesine alınması ile Bölgede üretilen baklagil tohumlukların ve Amasya’da üretilen Şeker Pancarı Tohumluklarının işlenmesi şeklinde faaliyetlerini genişletmiştir. Son yıllarda yapılan Ar&Ge çalışmaları ile bu temel çalışmalara ilave olarak hibrit mısır, hibrit ayçiçeği, hibrit sebze, soğan, yem bitkileri türlerinde de tohumculuk faaliyetlerini zenginleştirmiştir. Şirketimiz, gücünü Türk çiftçisinden almaktadır.” Diye konuştu.
ALTINEKİN YAĞ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. HAMYAĞ FABRİKASI TÜRKİYE’NİN GÜCÜ
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk’un, bölge çiftçisinin ekonomik kazanım elde ettiği ürün çeşidini artırmak amacıyla kurulması talimatını verdiği Hamyağ Tesisinin inşaatına 2012 yılının mart ayında başlandı ve 2012 yılının ekim ayında tesis üretime başladı. Altınekin Yağ Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Hamyağ Fabrikası, 207 gün gibi kısa sürede tamamlandı. Direktör Arslantaş, bu tesisin de tüm ayrıntılarını basın mensuplarıyla paylaştı. Arslantaş burada verdiği bilgide, “Tesisler, 306 BİN metrekarelik bir açık alana sahip olup, bunun 27 bin metrekaresi kapalı alandır. Hamyağ Tesisleri’ni, Konya çiftçisinin ekemediği ayçiçeğini ve kanolayı ekebilmesi, üstelik de ülkemizin her sene ithalata akıttığı milyarlarca dolar dövizin yönünün bu topraklara dönmesi kuruluş felsefesini oluştururken, tesislerin o günkü maliyeti 30 Milyon Dolar olmuştur. Bugünkü dolar kuru üzerinden tesislerin maliyeti yaklaşık 210 Milyon Lirayı bulmuştur.
Hamyağ Tesisleri’nde kuruluşundan bu güne kadar ham Ayçiçek yağı, ham kanola yağı, Ayçiçek tohumu toz küspesi, Ayçiçek tohumu pelet küspesi, Ayçiçek tohumu çuvallı pelet küspesi ve kanola tohumu küspesi üretimlerini gerçekleştirmektedir” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK
Altınekin yağ ve hamyağ Fabrikasının TSE TS12302 belgesiyle Türkiye’de ilk ve tek tesis olduğunun altını çizen Arslantaş, “Tesisimiz, Türkiye’de ilk ve tek TSE TS12302 Ham Ayçiçek Yağı Ürün Uygunluk Belgesi ile yine Türkiye’de ilk ve tek TSE TS316 Ayçiçeği Tohumu Küspesi Ürün Uygunluk Belgesi’ne sahiptir. Ayrıca ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem belgesi ile üretim kalitesi teminat altına alınmıştır. Altınekin Hamyağ Tesisleri, ileri teknoloji ürünü makine-ekipman parkı ve tam otomatik PLC otomasyona sahip akıllı bir tesistir. Yüksek ürün kalitesi ile yılda 150 bin ton Ayçiçek, 100 bin ton Soya ve Kanola işleme ve yıllık 50-60 bin ton ham Ayçiçek yağı ile 70-80 bin ton Ayçiçek küspesi üretim kapasitesine sahiptir. Ülkemizin yağ ihtiyacı için, ithalatı azaltarak ülke içinden kaynak sağlamak, yıllık 50-60 bin ton Ayçiçek yağı ve 70-80 bin ton Ayçiçek küspesi üretimi ile ülke dışına verdiğimiz dövizin ülkemizde kalmasını sağlamak, çeşitli kullanım alanları olan yağlık tohumların ekiminin ülkemizde ve bölgemizde artmasını sağlayarak ürün çeşitliliğini oluşturmak, çiftçinin ektiği yağlık ürünleri tesislere alarak ürettiğinin karşılığını vermek, üreticilere münavebe imkânı sağlayarak toprağı dinlendirmek, tesisin kurulu olduğu bölgede doğrudan istihdam oluşturmak suretiyle iş imkânı sağlamak, yine tesisin kurulu olduğu bölgede iş hacmini artırarak bölgedeki dolaylı istihdama katkıda bulunmak şeklinde sıralanabilir. Hamyağ Tesisleri, çekirdek(hammadde) depolama için 109 bin metreküp kapasiteli 14 adet çelik silo, çekirdek treme ünitesi, çekirdek eleme ve kurutma ünitesi, küspe(ürün) için yatay silo ve pelet küspe için 12.500 metreküp kapasiteli 5 adet çelik silo, hamyağ için 20 bin metreküp kapasiteli 8 adet silo, ürün işlemenin gerçekleştiği pres dairesi, ekstraksiyon dairesi, ısı santralı, atıksu arıtma tesisi, trafo ve atölye binalarından oluşmaktadır” dedi.
İÇ ANADOLU BÖLGESİNİN EN BÜYÜK HAMYAĞ TESİSİ
Arslantaş, Altınekin Hamyağ Tesislerinin Bölgenin en büyük tesisi olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi; “Altınekin Hamyağ Tesisleri’ni diğer yağ tesislerinden ayıran özellikler arasında 207 gün gibi kısa bir sürede tamamlanmış olup Türkiye’de bu kadar kısa sürede tamamlanan bu büyüklükteki kapasitede bir tesisin olmaması gelirken, diğer özellikleri ise şöyle sıralanmıştır;
- Günlük 500 Ton Ayçiçek çekirdeği kırma kapasitesi ile İç Anadolu bölgesinin en büyük hamyağ tesisleridir,
- TSE TS12302 Ham Ayçiçek Yağı Ürün Uygunluk Belgesi’ne sahip Türkiye’deki ilk ve tek hamyağ tesisidir.
- TSE TS316 Ayçiçek Tohumu Küspesi Ürün Uygunluk Belgesi’ne sahip Türkiye’de ilk ve tek hamyağ tesisidir.
Türkiye’nin en yüksek bütçeli TÜBİTAK Projeleri’nden biri olan “Ayçiçek Yağı Rafinasyonunda Ortaya Çıkan Deodorizasyon Artıklarından Tokoferol ve Sterol Eldesi” adlı projemiz 1511 kapsamında TÜBİTAK tarafından büyük bir destek oranıyla kabul edilmiş olmasıdır. Ülkemizin yağlık bitkiler ve hamyağ ithalatına ilişkin ortaya çıkan cari açığın önlenmesi ve hamyağ açığından dolayı dışarıya ödediğimiz dövizin kendi ülkemizde kalmasını sağlamak ve bu kaynağı kendi üreticilerimizin lehine döndürmek amacıyla kurulan Altınekin Hamyağ Tesisleri’nin ülkemize ve bölgemize de küçümsenmeyecek katkıları vardır.
Bu katkıları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Bölge de üreticilerin yüksek miktarda ekimini yaptığı pancar, buğday ve hububat üretimlerine ayçiçeği ürünü de eklenmiş olup üreticiye münavebe sistemi ile toprağını yenileme fırsatı doğmuştur,
- Üreticinin, Ayçiçeğinin ekim, büyüme ve hasat sürecinde diğer birçok ürüne kıyasla daha az suya ihtiyaç duyarak yetişmesi nedeniyle, daha az maliyetle alternatif ürün elde etmesine ve bölgenin coğrafi niteliklerine uygun, daha az su tüketen bir ürüne kavuşmasına neden olmuştur,
- Bu yatırımla; güvenli satış kanalı endişesi yaşayan üreticilerimizin bu endişesi giderilmiş, yağlık tohumlar alternatif bir ürün olarak üreticimizin münavebeli olarak ekeceği bir ürün haline gelmiş ve ekonomik anlamda kalkınma getirmiştir. Konya ve diğer bölge illerindeki üreticilerimiz daha güvenle üretip satabileceği bir yatırıma kavuşmuştur,
- Yağlık tohum üretimi artmış, Ayçiçek ve kanola tohumu üreticilerin münavebe sistemine dâhil olmuştur. Yağlık tohumlardan üreticinin gelirinin artması ile tarıma olan ilgi artmıştır,
- Altınekin Hamyağ Tesisleri yapılmadan önce Konya bölgesinde 35 – 40 Bin Ton seviyesinde olan Ayçiçek üretimi, tesislerin yapılacağının duyurulduğu 2011 yılında 100 bin Tona çıkmış, tesislerin üretime geçmesiyle de 2012 yılında 210 bin Ton üretim gerçekleşmiştir. Bu üretim ile Türkiye’nin en fazla yağlık Ayçiçek üretimi yapan ili Konya olmuştur. 2013 ve 2014 yıllarındaki 260 bin ton seviyeleri ile Konya bu yıllarda en fazla Yağlık Ayçiçek üretimi yapan il konumuna yükselmiş ve son yıllarda da yaklaşık 350 Bin ton üretim ile Tekirdağ’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır.
- Tesisin kurulmasının duyurulduğu 2011 yılından başlayarak artan ayçiçeği üretimi ile birlikte üretici, tohumcu, hasatçı, işçi ve benzerlerinin zincirleme olarak kazançları artmıştır,
- Ayçiçek alım sezonunda, alım işlemi yapılan 10-15 bin üretici için 15-20 bin üretici ailesine direk gelir sağlanmıştır,
- Altınekin Kampüsünün bulunduğu Altınekin bölgesinde bulunan işsiz gençlere iş imkânı sağlanmıştır. Beta ve Ham Yağ Fabrikası tesislerinde yaklaşık 300 kişi istihdam edilmektedir.
- Tesislerin oluşturduğu 780-800 Milyon liralık ekonomik katkı bölge ekonomisine canlılık kazandırmıştır,
- Tesisler de 50-60 bin Ton hamyağ üretimiyle Türkiye’nin yaklaşık 1 milyon Ton olan hamyağ ihtiyacının %10’u karşılanmış ve ülkemizin cari açığında önemli bir yeri olan bitkisel yağ ithalatının azaltılmasına katkı verilmiştir,
- Hayvancılık açısından da büyük önem arz eden tesisimizle, yağ elde etme işleminden sonra ortaya çıkan yüksek proteine sahip küspenin tamamı bölgede bulunan yem sanayiinin kaliteli hammadde ihtiyacını karşılamıştır,
- Ayçiçek ekiminin yapıldığı bölgelerde hammadde alımı gerçekleştirilerek Ayçiçek Alım Merkezleri kurulmuş ve üreticiyi yormadan, üreticinin ayağına giderek hammadde alımı gerçekleştirilmiştir,
- Yağ/Nem analizlerinde dünyada referans kabul edilen cihazlar alım noktalarına yerleştirilmiş, cihazlardan alınan oranlara bağlı verilen fiyatla çekirdeğinin yağı yüksek olan üreticilere prim verilmiş ve bundan da üreticilerimiz kazançlı çıkmıştır,
- Tüm hammadde alım sistemi otomatize edilmiş olup, numune alımından analiz sonucu çıkana kadar olan sistem kullanıcı hatalarından bağımsız hale getirilmiş ve üreticiyi bekletmeden hızlı sonuç verilmiştir,
- Konya ve bölgesinde üretilen çekirdeği alan tüccarların, tesislerimizdeki alım fiyatını belirlediği rakamın üzerinde fiyat vermelerini sağlamış, yani üreticiler tüccarlara mahkûm edilmemiş ve tesisler piyasada regüle görevi yaparak üreticilerin kazanmasına vesile olmuştur,
- Hamyağ Tesisleri’nin ürün sevkiyatı nedeniyle oluşan nakliye sirkülasyonundan kaynaklı olarak dolaylı istihdama büyük katkı verilmiş ve bundan da nakliyeci kazançlı çıkmıştır,
- Ham yağ ihtiyacının büyük bir bölümünü il dışından karşılayan Konya ve bölgemizdeki kurulu rafine yağ tesislerinin hamyağ ihtiyacı modern tesislerimiz tarafından karşılanmıştır,
- Hamyağ Tesisleri’mizin ürettiği yüksek kaliteli yağ, ülkemizdeki rafine yağ tesislerinde karşılık bulmuş, düşük tortu, düşük asitlik ve düşük renk değerlerini sağlamamızdan dolayı rafinasyon tesislerinin nötralizasyon ve ağartma ünitelerinde kullandığı maddeler için sarfiyatları azaltılarak rafinasyon tesislerine ve dolayısıyla ülke ekonomisine ciddi katkılarımız olmuştur,
- Tesislerimizde kullanılan enerji kaynaklarından birisi de kırma ünitesinden ayrılan kabuktur. Emisyon oranı diğer yakıtlara göre çok düşük olan bu yakıtla temiz çevre projesine katkı verilmiştir,
- Ekstraksiyon ünitesinde kullanılan hekzan, kapalı sistemde geri dönüşümle ünitede tekrar kullanıldığından dolayı tesisimiz çevreye negatif etki oranı en az olan tesisler arasındadır.
AYÇİÇEK ALIM MERKEZLERİ;
Yatırımlarında ve üretimlerinde üretici odaklı çalışan ve üreticinin lehine olabilecek her türlü kolaylığı sağlayan Konya Şeker, Altınekin Kampüsü’nde kurulan Hamyağ Tesisleri’nin ihtiyacı olan hammaddeyi temin etmek için bölgelerde Ayçiçek Alım Merkezleri kurdu. Üreticiyi nakliye masrafından kurtaran ve ayağına giderek hammadde alımı yapılan 7 bölgede alım merkezleri oluşturuldu.
İsmil, Çumra, Oğuzeli, Güntaş, Yarma, Kızören ve Altınekin Kampüsü’nde 92 bin 500 metrekarelik bir alanda kurulan ve toplam 200 bin metreküplük stok alanı bulunan Ayçiçek Alım Merkezleri 27 çelik silodan oluşuyor. 2013 yılında gerçekleştirilen alım merkezlerinin toplam maliyeti o günkü döviz kuru üzerinden hesaplandığında yaklaşık 6 milyon 140 bin 506 Doları buluyor. Bir başka ifadeyle alım merkezlerinin bugünkü(10 Mart 2021 ) döviz kuru üzerinden TL olarak hesaplanırsa yaklaşık 46 milyon 790 bin 655 liraya tekabül ediyor.
Toplam Depolama Alanı: |
200.000 m³ |
|||
Toplam Yatırım Bedeli: |
6.140.506 USD |
|||
Bölge Adı |
Stoklama Türü – Yatırım Alanı |
Stok Kapasitesi |
Yatırım Tarihi |
Yatırım Değeri |
İsmil |
8 Adet Çelik Silo – 12.500 m2 |
40.000 m³ |
01.03.2013 |
1.955.253 USD |
Çumra |
8 Adet Çelik Silo - 12.500 m2 |
40.000 m³ |
01.03.2013 |
1.955.253 USD |
Oğuzeli |
3 Adet Seyyar Noda- 15.000 m2 |
30.000 m³ |
01.05.2013 |
535.000 USD |
Güntaş |
3 Adet Seyyar Noda-15.000 m2 |
30.000 m³ |
01.05.2013 |
535.000 USD |
Yarma |
2 Adet Seyyar Noda-12.500 m2 |
20.000 m³ |
01.05.2013 |
360.000 USD |
Kızören |
2 Adet Seyyar Noda-12.500 m2 |
20.000 m³ |
01.05.2013 |
360.000 USD |
Altınekin Fabrika |
1 Adet Otomatik Çadırlı Seyyar Noda 12.500 m3 |
20.000 m³ |
01.05.2013 |
440.000 USD |
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.