Türkiye’nin kültür mozaiği ilçesi, Cihanbeyli
Türk ile Kürt topluluklarının asırlardır barış içinde yaşadığı, birbirlerine kız alıp verdiği örnek bir kültür mozaiği olan Cihanbeyli'nin tarihi geçmişi Konya tarihi ile paraleldir. Konya'yı Cihanbeyli'den ayıran doğal sınırlar yoktur. Cihanbeyli tarihi gelişimi, coğrafi ve sosyal yaşantısı yönünden Konya'nın bir parçasıdır. Cihanbeyli'nin ilk adı Esbikeşan'dır. Daha sonraları "İnevi" adını almış ve uzun yıllar İnevi adını taşımıştır. Esbikeşan İlçesi ilçelikten bucaklığa, bucaklıktan ilçeliğe çok kez yer değiştirmiştir. Böğrüdelik Köyü'ne Cambegli Aşireti yerleşir. Böğrüdelik 1928 yılında ilçe merkezi olur. Cihanbeyli de "Mürseli Efendi" Nahiyesi adını alarak bu ilçeye bağlanır. 1929 yılında Böğrüdelik'ten ilçelik kaldırılır, Mürseli Efendi Bucağı ilçe olur. Böğrüdelik'te bulunan Cambeyli Aşireti'nin adına uygun olarak Mürseli Efendi adı Cihanbeyli'ye dönüştürülür.
Cihanbeyli kuzeye doğru uzanan Konya Ovası'nın devamı gibidir. İlçenin bulunduğu kesimler geniş yayla özelliği gösterir. Cihanbeyli'nin doğusunda Tuz gölü ve Aksaray İli, batısında Sarayönü ve Yunak ilçeleri, güneyinde Altınekin İlçesi, kuzeyinde Kulu ile Haymana ilçeleri vardır.
İlçenin ulaştırma altyapısı tamamen karayoluna dayanmaktadır. Konya-Ankara karayolu üzerinde yer alan ilçeden Ankara ve Aksaray illerine de ulaşım kolay bir şekilde sağlanmaktadır.
DOĞAL GÜZELLİKLERİ
Kuş varlığı yönünden Türkiye’nin en zengin gölleri arasında yer alan Tuz Gölü, her yıl binlerce flamingoya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca her türlü otomobil sporlarının yapılabileceği ve akşam güneşinin ayrı bir güzellik sergilediği Tuz Gölü ve peri bacaları oluşumları ile ilgi çekicidir. Cihanbeyli yöresinin tek akarsuyu ise İnsuyu Çayı'dır. Tersishan (Tersakan), Süt Gölü, Acı Göl ve Adil Göl, başlıca gölleridir. Tersakan Gölü, çevresindeki bataklık ve göletlerle birlikte 5500 hektarlık yer kaplar. Bu gölden sodyum sülfat madeni çıkarılmaktadır. Bu maden: soda, sabun, deri, boya, cam ve deterjan sanayisinde kullanılmaktadır. Ayrıca kimyasal gübre yapımında sodyum ve potasyum madenlerini verir.
PERİ BACALARI
Celil Boğazı Kapadokya, Afyon ve Narman’la birlikte Türkiye'nin dört peribacası bölgesinden birisidir. Kuşca ilç merkezinin 2 km yakınında Celil Mahallesi civarında peribacası oluşumları bulunmaktadır. Celil Boğazındaki irili ufaklı vadiler dünyada eşi benzeri oldukça benzeri çok az olan barındırıyor. Onca tahribata rağmen Celil Boğazı’na yayılmış peri bacaları tüm azametiyle zamana meydan okumaya devam ediyor. Başka hiçbir koruma statüsü olmayan bölgede kartallar, tavşanlar ve tilkiler gibi yaban hayvanlar da yaşıyor. Kahve, kırmızı, yeşil, gri ve beyaz alacalı renklerde, orta-kalın katmanlı, orta tutturulmuş, kumtaşı, çakıltaşı, kiltaşı, çamurtaşı, volkanik küller, killi kireçtaşı ve konglomeralardan oluşmaktalar. Peribacaları farklı dayanıma sahip olan bu seviyelerin rüzgâr ve yağışlarla şekillendirmesi ile oluşmuştur.
Konya’nın marka değerini artıracak çalışmalara imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, Cihanbeyli’de de önemli yatırım ve projeye imza attı. Cihanbeyli-Gölyazı-Tuzyaka-Ömeranlı Arıtma Tesislerinin inşaat çalışmalarını başlatarak bölge tarihinin en önemli yatırımını hayata geçirmeye başlayan Konya Büyükşehir Belediyesi bunun yanı sıra alt ve süt yapı noktasında ilçeye ciddi katkılar sundu. Konya Büyükşehir Belediyesi, 2021 yılı yatırım programı kapsamında maliyeti 6 milyon lirayı 19 kilometrelik yolu Cihanbeyli’ye kazandırdı. Böylece Yeni Büyükşehir Yasasıyla birlikte bugüne kadar Cihanbeyli’ye yapılan mahalle yolu uzunluğu 230 kilometreye ulaştı. Cihanbeyli’ye yeni bir nefes olacak Kordonboyu Parkı ve Kent Meydanı projelerine de imza atan Konya Büyükşehir Belediyesi, Cihanbeyli’yi yatırımlarla adeta ihya etti. (ONUR ÇELİK)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.