Yatırımlarla çehresi değişen ilçe; Sarayönü
Sarayönü’nün tarihi çok eskidir. İlçe toprakları Hititler, Frigler, Persler, İskender İmparatorluğu, Romalılar ve Bizanslıların eline geçmiştir. Büyük Selçuklu Devleti, Anadolu (Türkiye) Selçuklu Devleti ve Osmanlılar zamanında ise, tamamıyla Türk yurdu olmuştur. İlçenin yerleşim alanında, 4 bin yıl kadar önce Hititlerin bulunduğu bilinmektedir. Daha sonraları ilçe Frigyalılar ve Bizanslıların hâkimiyetine geçmiştir. Selçuklu ve Osmanlılar zamanında ise tamamen Türk yurdu olmuştur. İlçenin kuruluşu hakkındaki tarihi bilgilere göre ilçe Saiteli ve Bosokili (Öziçi) adı ile bilinen iki kasaba halkının birleşmesi ile meydana gelmiş olup yerleşim yerlerinin Haçlı ordusunun geçiş yolu üzerinde olduğu, bu ordunun yağmasından kurtulmak için inlerin bulunduğu bugünkü Yukarı mahalleye göç edip inlere yerleşenler ilçenin kuruluşuna da öncülük etmişlerdir. Tolabası adı ile anılan bu inlerin o zamanlar hem sığınak, hem de mesken olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. İlçenin ismi bu inlere bağlanır. Bu inlerden dolayı buraya "SARAYİNİ" denmiş, bu isim zamanla "SARAYÖNÜ" olarak değişmiştir. İlçe önceleri Pir Hüseyin Camii çevresinde gelişmiş, bugünkü şehir merkezine kayması ise 1896 yılında demiryolunun geçmesi ile olmuştur. Sarayönü önceden Kadınhanı ilçesine bağlı bir bucak iken 1959 yılında ilçe olmuştur. Sarayönü’nde tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Genelde hububat ve bakliyat ekilmektedir.
SARAYÖNÜ’NDE KERVANCILIK
Sarayönü’nün ilk ahalisi kervancılık yapmak suretiyle geçimlerini temin ediyorlardı. Cihanbeyli yaylası üzerinden geçirilerek Tuz Gölü havzasından alınan tuz, kira ile İzmir’e uzanan yol boyunca taşınırdı. 6 Demir Çağı’nda Sarayönü-Başhöyük, Sarayönü-Karatepe, İbrahim Dede gibi merkezlerde bu yolun devam ettiğini göstermektedir. Günümüz yol güzergahlarını incelediğimizde aşağı yukarı Prehistorik çağlardan itibaren yolların süreklilik gösterdiği anlaşılmaktadır. Sarayönü-Başhöyük ve Sarayönü İbrahim Dede yerleşmelerinde bulunan Mayken keramikleri, Maykenlerin Orta Anadolu’ ya sadece deniz yoluyla Kilikia’dan ulaşmadıkları; Batıda Burdur, Akşehir, Sarayönü yoluyla ulaştıklarını göstermektedir.
SARAYÖNÜ VE ÇEVRESİNDEKİ HÖYÜKLER
Eski çağlarda Sarayönü ve çevresinde bulunan höyüklerden bazıları Sarayönü’nün önemini bir kat daha artırmaktadır. Kalkolitik çağdan demir çağını da içine alacak şekilde; Başhöyük, Karatepe, Akdoğan Höyük, Konar Höyük, İbrahim Dede Höyük, Pazar Höyük, Zengi Höyük, Gamel Höyük, İrıelik Höyük, Ladik Höyük, Ertuğrul Höyük, Çesmelisebil Höyük, Kuyulusebil Höyük ve Kurşunlu Kale Höyük yerleşmeleri bulunmaktadır.
BÜYÜKŞEHİR’DEN SARAYÖNÜ’NE BÜYÜK YATIRIMLAR
İlçelerde bir taraftan tarımsal kalkınmayı ve insanların gelirlerinin artırılmasını sağlarken bir taraftan da sosyal hayatın eksiklerini giderdiklerini kaydeden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Okulundan meydanına, kültür merkezinden düğün salonuna ve Millet Bahçesi’ne kadar her şey ilçelerimizin daha yaşanılabilir hale gelmesi için. İlçe belediyelerimizle koordineli şekilde tüm Konya’ya iyi hizmetlerde bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Sarayönü’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Beşgöz Göleti çevresinde yaptığı Millet Bahçesi yatırımını belediye olarak 16 derslikli bir okul, meydan ve KOP ile birlikte yapılan kültür merkezi yatırımları ile taçlandırdıklarını ifade eden Başkan Altay, “Mahalle yolları, prestij cadde, su ve kanalizasyon yatırımları, kaldırım düzenlemeleri, atıksu arıtma tesisi ve tarımsal desteklemeler gibi yatırım ve çalışmalar tüm ilçelerimizde olduğu gibi Sarayönü’nde de hemşehrilerimize ulaştı. Yeni dönemde yeni yatırımlarla ilçelerimizi kalkındırmaya devam edeceğiz” dedi. (ONUR ÇELİK)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.