Dünyanın En Büyük Gölleri
HAZAR GÖLÜ
Dünyanın en büyük tuzlu gölü olan ve 371,000 kilometrekarelik bir alana yayılan Hazar’ı Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran sınırları içerisinde almış. Hazar Gölü ya da diğer adıyla Hazar Denizi dünyanın en büyük gölüdür. Uzunluğu 1210, genişliği 210-436 kilometredir. Okyanuslarla bağlantısı yoktur. Bu yüzden de su seviyesi devamlı olarak değişir. 1930 ile 1957 seneleri arasında denizin seviyesi normalden 26 metre alçaldı. Bunun sonucu olarak kapladığı alan 53.300 km² azalarak 371.000 km²'ye düştü. Hangi ülke sınırından gelirseniz gelin, Hazar’da yüzüp plajlarında teninizi okşayan rüzgârı hissedebilirsiniz. Gölün özellikleri itibariyle pirinç, Mersin balığı, ördek ve tavuk sofrada karşınıza çok çıkacak.
SUPERİOR GÖLÜ
Kanada ile ABD arasında yer alan Superior Gölü, dünyanın yüzölçümü bakımından en büyük tatlı su gölüdür. Superior Gölü bir Buzul Gölü'dür. Göl, Kanada kalkanının güneyinde genişler ve Sault Sainte Marie'de Huron Gölüne bağlandığı Sainte Marie Nehrine kavuşur. Buzul Devri asıllı olan gölde bol miktarda balık bulunur. Suları kışın buz tutmasına rağmen altı yedi ay boyunca gemi ulaşımı çok işlektir. Batı kıyıları boyunca zengin bir demir filizi yatağı vardır. Bu demir filizi yatağı göl üzerindeki trafiği önemli ölçüde besler. Kanada-Amerika sınırındaki tatlı su göl ailesinin batı çocuğu olan Superior, 82,100 kilometrekarelik alana sahiptir. Buz tuttuğu kış ayları dışında göl üzerinde gezinti mümkün olduğu için Isle Royale adındaki ada ziyaretçi çeker. Ressamlara ilham kaynağı olan şelalelerinden Ontario’daki Kakabeka Şelalesi ve eşsiz göl kıyıları doğa yürüyüşü için önemli bir rota oluşturur. Duluth’taki Superior Gölü Demiryolu Müzesi ile donan suyun oluşturduğu sarkıtlarla mağaralarında muhteşem görüntü veren Apostle Adaları Ulusal Göleti de gölün hemen yakınında konumlanır.
VİKTORYA GÖLÜ
Victoria Gölü Ekvator’un güneyinde ve doğu Afrika platosunda bulunan Kenya, Uganda ve Tanzanya sınırları içerisinde yer alan, Superior Gölü’nden sonra dünyanın 2. en büyük tatlı su gölüdür. Kagera, Victoria Gölünü besleyen en büyük ve en önemli ırmaktır. Kagera’nın kuzeyinde Katonga da Victoria Gölü’ne su taşır. Victoria Gölü, Nil Nehri’nin su ihtiyacının çok büyük bir kısmını karşılamaktadır. 1958 yılında İngiliz bir kaşif olan, John Hanning Speke tarafından görüldüğünde, büyüleyici ve devasa görüntüsü ile kendine hayran bırakan bu göle, uygun olacağını düşündüğü İngiltere kraliçesi Victoria’nın adını verdi. Daha önceleri bu gölün adı, Ukerewe olarak bilinirdi. Gölün detaylı araştırması 1901 yılında Sir William Garstin tarafından yapıldı. Yapılan bu araştırmalar sonucunda, Victoria Gölü’nün uzunluğu 337 km, genişliğinin ise 240 km olduğu belirlendi. Denizden yüksekliği 1.115 m olan gölün havzasının yüz ölçümü 69.400 km2’dir. En derin yeri 84 m olarak belirlenmiştir. Ortalama derinliği 40m civarındadır. Afrika’nın en büyük gölü olan Victoria Gölü’nün kıyı kesimleri, birbirinden çok farklı özellikler göstermektedir. Bazı kesimlerde 90-100mlik uçurumlar yer alırken, bazı bölgelerinde ise bataklıklar bulunmaktadır. Bataklık çevresi genelde papirüs ve dikenli ağaçlarla çevrilidir. Kenya topraklarında ise 25 km’lik Victoria koyu bulunur. Gölde 200 çeşit belki daha fazla balık bulunmaktadır. Ekonomik açıdan özellikle Tanzanya ve Uganda’ya büyük katkı sağlar. En değerli balık cinslerinden olan Tilapia”dır, tatlı su levreğine benzeyen bu balık, halka en çok kazanç sağlayan balıktır. Bölge halkının başlıca yiyeceği olarak da bilinmektedir. Victoria Gölü’nde pek çok ada bulunmaktadır. Bu adalardan en büyüğü, gölün güneydoğusunda bulunan, önceden göle de adını veren Ukerewe adasıdır. Sese Adaları da en az Ukerewe adası kadar önem taşır. Bu adalara ulaşım için yük ve insan taşıyan, buharlı gemiler kullanılmaktadır. En büyük körfezleri arasında Emin Paşa körfezi ve Speke ile Kovirondo gelir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.