Türkiye'de bu sistem var mı? 87 milyon telefon aynı anda çalacak
Nükleer gerilim ve diğer felaketler ülkeleri yeni tedbirler almaya zorluyor.
İRAN-İSRAİL GERİLİMİ VE AVRUPA’NIN HAZIRLIKLARI
Ortadoğu'daki İran-İsrail gerilimi, nükleer savaş ihtimalini yeniden gündeme getirdi. ABD’nin İran’ın nükleer silah tesislerini bombalamasının ardından İran, karşılık verme tehdidinde bulundu. Avrupa genelinde alarm düzeyinin yükseldiği bu dönemde, AB Komisyonu 27 ülkenin vatandaşlarına acil durum malzemesi stoklama çağrısında bulundu. Fransa da, silahlı çatışmalar ve nükleer sızıntılara karşı bir hayatta kalma rehberi yayımlayarak vatandaşlarını hazırlıklı olmaya çağırdı
İNGİLTERE'DE YENİ SİSTEM TEST EDİLECEK
İngiltere hükümeti, 2023 yılında hizmete giren Ulusal Acil Durum Uyarı Sistemi’ni test etmek üzere ülke çapında eş zamanlı bir tatbikat gerçekleştirecek.
7 EYLÜL PAZAR GÜNÜ
7 Eylül Pazar günü TSİ 15.00 civarında gerçekleşecek tatbikat kapsamında, sessizde olsa bile yaklaşık 87 milyon cep telefonu titreşecek ve yüksek sesli bir siren sesi çıkaracak.
Ekranlarda da bunun yalnızca bir test olduğuna dair resmi bir mesaj gösterilecek.
Sistem; fırtına, sel, orman yangını gibi yaşamı tehdit eden durumlarda halkı hızla uyarmak üzere geliştirildi.
KİŞİSEL VERİ ALINMAYACAK
Sistem, kullanıcıların telefon numarasına, konumuna veya kişisel bilgilerine erişmeden çalışıyor. Uyarıyı almak için cihazın 4G veya 5G ağlarında olması yeterli. Ancak kapalı, yalnızca Wi-Fi kullanan ya da uyumlu olmayan cihazlar test mesajını almayacak.
Sistem, 2023’ten bu yana şiddetli fırtına ve yerel tehlikeler sırasında beş kez aktif olarak kullanıldı. Ocak 2025’teki Éowyn Fırtınası’nda İskoçya ve Kuzey İrlanda’da yaklaşık 4,5 milyon kişiye uyarı gönderildi. Plymouth kentinde bulunan II. Dünya Savaşı’ndan kalma bir bombayla ilgili olarak da sistem devreye sokuldu.
SİSTEM HANGİ ÜLKELERDE VAR?
İngiltere’nin test sistemi, Japonya’daki J-ALERT, Güney Kore’nin ulusal hücresel yayın sistemi ve ABD’deki kablosuz acil durum mesaj sistemleriyle benzerlik gösteriyor. Finlandiya bu testleri aylık, Almanya ise yıllık olarak gerçekleştiriyor.
SİSTEM TÜRKİYE'DE VAR MI?
Türkiye'de henüz böyle bir sistem bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Yerel bazı kaynaklar tarafından deprem sırasında ve sonrasında mesajlar geçildi. Bunlar da vatandaşı korkuttu. Henüz cep telefonlarına ulusal alarm mesajı gönderilebiliyor mu belirsizliğini koruyor.
DÜNYADAKİ ÖRNEK MESAJ ŞÖYLE:
Bu mesajın örneği ise şöyle olacak:
“Ciddi Uyarı. Bu, Acil Durum Uyarıları'nın testidir. Yakınınızda yaşamı tehdit eden bir acil durum varsa sizi uyaracak yeni bir Birleşik Krallık hükümeti hizmetidir. Gerçek bir acil durumda, kendinizi ve başkalarını korumak için uyarıdaki talimatları izleyin. Daha fazla bilgi için gov.uk/alerts adresini ziyaret edin. Bu bir testtir. Herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.”
Yetkililer, bu sistemin otomatik olarak tüm cep telefonlarına ulaşacağını ve kişilerin telefon numaralarının bilinmesine gerek olmadığını belirtiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.