Finlandiya nerededir?

Finlandiya nerededir?

Gece yarısı güneşinin toprakları: Finlandiya

Dünyanın en yaşanabilir yerleşim yerlerinden ve Baltık Denizi kıyısında yer alan bir Kuzey Avrupa ülkesi olan Finlandiya, tarihi yapıları, meydanları, şehir parkları, müzeleri ve birbirinden harika doğal güzellikleriyle nefes kesiyor

Finlandiya Cumhuriyeti; Kuzey Avrupa'da Baltık Denizi kıyısında bir Kuzey ülkesidir. İskandinavya yarım adasındadır. Finlandiya'nin komşuları; doğusunda Rusya, kuzeyinde Norveç ve batısında İsveç’tir. Ülkenin başkenti ise Helsinki'dir. Muhteşem bir doğaya sahip olan ormanları, yemyeşil bir manzarayı tamamlayan gölleri ile ziyaretçilerini her an şaşırtan Finlandiya’da yaz aylarında güneş 73 gün boyunca batmazken, kış mevsiminde de 51 gün boyunca doğmaz.

Finlandiya, granit özelliği taşıyan, dalgalı, geniş buzulların buzultaş sıraları meydana getirdiği dördüncü zamanda meydana geldiği zannolunan oldukça kuvvetli yontulmuş ovalardan meydana gelmiştir. Salpausselka, ülkenin güney ve güneybatısında kum ve çakılla karışık bir yapıda olan bir çift su bölümü çizgisi meydana getirir. Rakım ortalama 120 m olup, kuzey uca kadar alçak yayla halinde uzanır. Bu uçta İskandinav zincirine dahil olan dağlar bulunur. Bu dağlar “Holtiatuntiri”de ülkenin en yüksek noktasına ulaşır (1324 m).

Çok sayıdaki göl (yaklaşık 60.000), ülkenin hemen hemen onda birini kaplar. Göllerin toplam yüzölçümü yaklaşık olarak 33.522 km2dir. Özellikle güneyde birbiriyle bağlantılı, gemi ulaşımına elverişli bir göller sistemi meydana gelmiştir. Salmaa ve Paijanne ülkenin en büyük gölleridir. Irmaklar düzgün akışlı değildir. Birçok yerde çağlayanlarla kesilmiştir. En büyük çağlayanı Imatra Çağlayanıdır. Genellikle nakliyata müsait değildirler. Çok girintili çıkıntılı olan kıyılar, sayısız küçük odacıklarla çevrelenmiştir.

Finlandiya yüksek enlemlerde olması dolayısıyla sert bir iklime sahiptir. Bununla beraber bazen güneydoğu rüzgarlarının yumuşatıcı etkilerine maruz kalır. Mevsimler pek az görülür. Yaz çok kısa ılık ve nemlidir. Kış uzun ve sert geçer. Sıcaklık ortalamaları Helsinki’de kışın -8°C, yazın ise 16,9°C civarında olur. Kar çoğu zaman yerden kalkmaz (hemen hemen bir yılın üçte biri). Bazen ise Botni ve Finlandiya Körfezinin buzlarla kaplandığı görülmektedir.

GEZİLECEK YERLERİ

Suomenlina Adası: Başkent Helsinki'den hareket eden teknelerle ulaşım sağlanan Suomenlinna Adası, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor. Adaya Sveaborg Kalesi (İsveç Kalesi) hakim. Bu kale 18. yüzyılın yarısında Rusların Baltık'a erişimini engellemek için yapılmış. 1950 ve 1960'larda, askerler tarafından sivil yetkililere teslim edilen ada, kültür ve eğlence amaçlı kullanımı için dönüştürülmüş ve restore edilmiş.

Finlandiya Ulusal Sanat Müzesi: Finlandiya Sanat Akademisi'ne ev sahipliği yapan, İstasyon Meydanı'nın güney tarafında bulunan Ulusal Sanat Müzesi, 1887 yılında Theodor Höijer tarafından tasarlanmış ve tamamlanmış. Finlandiya'nın tarihi çalışmalarda hatta çağdaş sanatta en iyi sanat koleksiyonlarını bulunduruyor.

Finlandiya Ulusal Müzesi: Ulusal Müze (Fince Kansallismuseo), Mannerheimintie caddesindedir. Romantik bir üslupla 1912'de kurulan müzede Finlandiya kültürü ve etnografisiyle ilgili geniş materyaller içeren bir koleksiyon mevcut. Prehistorik bölüm, ülkedeki arkeolojik materyaller arasında en büyük ve kalıcı koleksiyon. Çeşitli görüntüler de Finlandiya'nın Orta Çağ'dan, İsveç ve Rusya İmparatorluklarına ve çağdaş bir devlet haline

Helsinki Katedrali: Hüküm sürdüğü dönemde Finlandiya Dükü unvanıyla da anılan Rus Çarı 1. Nikolay anısına 1830-1852 yılları arasında inşa edilen Helsinki Katedrali, mimari güzelliğiyle yıllar içerisinde kentin sembolü haline gelmiş. Neoklasik tarzda, antik Yunan ve Roma izleri taşıyan ve şehrin neredeyse her yerinden görülen kubbelere sahip katedral Lutheran Katedrali olarak da bilinmektedir. Katedralde dini törenlerin dışında evlenme töreni gibi etkinlikler düzenleniyor.

Kaya Kilisesi: Helsinki Kaya Kilisesi, 1960'ların sonunda Timo ve Tuomo Suomalainen tarafından tasarlanmış. Helsinki yarımadasının sert kayalıklarının içi oyularak yeraltında inşa edilen kilisenin içerisi, camlı kubbeden gelen muhteşem doğal ışıkla yıkanıyor. Kilisenin camdan bir kaburga üzerinde taşınan, 13 metre yüksekliğinde bakır kaplama dairesel bir kubbesi var. Kilise, içte işlenmemiş kaya yüzeylerinin muhteşem akustiği nedeniyle konser salonu olarak da kullanılıyor.

Seurasaari Adası: Şehir merkezinin doğusunda yer alan Seurasaari adası, bir yaya köprüsü ile ana karaya bağlıdır. Eski köylü evleri, Kiruna'dan bir kilise ve diğer ahşap yapılarla ilginç bir açık hava müzesidir. Modern Çağ'dan önce eski zamanlarda Finlilerin nasıl yaşadığını buraya gelerek gözlemleyebilirsiniz. Eski ahşap eve şimdi Fin El Sanatları dostları yerleşti. Burada geleneksel dokuma ve tekstil ürünleri sergileniyor.

Uspenski Katedrali: Başkent Helsinki’de yer alan Ortodoks katedralidir. Katedral Rus mimar Aleksey Gornostayev tarafından tasarlanmış olup, mimarın ölümünün ardından 1862-1868 yılları arasında yapılmıştır. Avrupa'daki en büyük Doğu Ortodoks Katedrali olması en önemli özelliğidir.

Rovaniemi Katedrali: Rovaniemi Katedrali, 2. Dünya savaşında yıkılan tarihi kilisenin yerine, 1950 yılında aslına uygun olarak Mimar Bertil Liljequist tarafından tasarlanmış. Kilisede haftanın bazı günleri içerisinde bulunan 45 tuşlu org da kullanılarak kilise orkestrası tarafından akustik konser veriliyor.

Turku Kalesi: Şehrin güneyinde yer alan kale Turku'nun en turistik yerlerinden biridir. 1280'de bir adaya inşa edilmiş ve şehrin zamanla çökmesi ile ana karaya bağlanmış. 16. yüzyılda İmparator Johan burada ikamet etmiş ve o dönem kullandığı eşyalar kale içerisinde sergileniyor.

Turku Katedrali: Finlandiya'nın en önemli dini yapısı olan katedral, ulus tarihindeki bir çok önemli tarihi olaylara tanıklık ettiğinden Fin mimari tarihinin en önemli kayıtlarından biridir. Finlandiya'nın önemli sembollerinden biri olan bu katedral, Aura Nehri üzerinden görülebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.