KÜRESEL PANİĞİN YENİ ADI: Maymun Çiçeği Virüsü

KÜRESEL PANİĞİN YENİ ADI: Maymun Çiçeği Virüsü

Dünya genelinde yayılmaya başlayan ve bugüne kadar 7 ülkede görülen maymun çiçeği virüsü, Fransa, Belçika, Almanya ve Avustralya'ya da sıçradı. Avrupa’da yayılmaya başlayan virüs küresel paniğe yol açıyor

AVRUPA’DA YAYILMAYA BAŞLADI

İlk olarak ay başında İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsünün ilerleyen günlerde çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD’ye yayılması, dünyada endişeleri artırıyor. Tarihte ilk olarak 1958’de maymunda bulunan virüs, insanlar arasında ilk defa 1970’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kayıtlara geçti. Kısa zamanda 11 Afrika ülkesine sıçrayan virüs, Afrika’nın dışında ilk olarak 2003’te ABD’de yayıldı.

EN ÇOK AFRİKA’DA ETKİLİ OLDU

Şimdiye kadar en çok Afrika’da etkili olan virüs, 2017’de Nijerya’da en büyük salgına yol açarken ülkede 200 kişi virüse yakalandı ve vakaların yüzde 3’ü hayatını kaybetti. Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Virüsün Kongo türünün yüzde 10’a kadar ölüm riski bulunuyor.

KÜRESEL PANİĞİN YENİ ADI: Maymun Çiçeği Virüsü

YÜKSEK ATEŞ VE KAŞINTI BULGUSU

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor. En son Kasım 2021’de ABD’de görülmesinin ardından aylar sonra yeniden Afrika dışına çıkan maymun çiçeği virüsü ilk olarak 7 Mayıs’ta İngiltere’de, bundan önce Nijerya’ya seyahat etmiş bir kişide tespit edildi.

ÇİÇEK AŞISI % 85 KORUMA SAĞLIYOR

Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın semptomlarının "klinik olarak daha az şiddetli olmasına rağmen geçmişte çiçek hastalarında görülenlere çok benzer" olduğunu ifade ediyor. Örgüte göre virüs, hayvandan insana ve insandan insana yakın temas yoluyla bulaşıyor. Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı da yüzde 85 koruma sağladığı ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.