Le Monde: Türkiye, zayıflayan Avrupa için vazgeçilmez hale geldi
Ukrayna bağlamında Türkiye-AB ilişkileri ele alan Le Monde "Eskiden 'zahmetli' bir ortak görülen Türkiye, zayıflayan Avrupa Birliği için vazgeçilmez hale geldi" başlıklı haberini sayfalarına taşıdı.
Yıllardın AB'den uzaklaşan Türkiye
Haberde, yıllardır AB'den uzaklaşan Türkiye'nin, artık çeşitli ve karmaşık diplomatik yönleri olan bir ülke olarak görüldüğü belirtildi. "Atlantik İttifakı'nın bazı üyeleri tarafından en iyi ihtimalle 'zahmetli', en kötü ihtimalle 'yıkıcı' ve 'güvenilmez' olarak değerlendirilen Türkiye, bugün Washington'un değişen tutumu nedeniyle son derece hassaslaşan Avrupa için vazgeçilmez hale geldi." değerlendirmesi yapıldı.
22 Yıllık Erdoğan yönetimi
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 yıldır yönettiği Türkiye'nin, Rusya ile işbirliği yapabilen ve Suriye'de bu ülkenin etkisine sınır koyabilen nadir bölgesel güçlerden biri olduğuna dikkat çekildi.
"Beşşar Esed devrilmeden önce Moskova, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki etkisinin sınırlarını ve parametrelerini belirliyordu" ifadelerine yer verilen haberde şunlar kaydedildi: "Bugün tam tersi. Bu durum, AB ülkelerini Türk yetkililerini masalarına daha sık oturtacak mekanizmaları hayata geçirmeye ciddi şekilde teşvik ediyor."
Zelenskiy-Erdoğan görüşmesi
18 Şubat'ta Ukrayna'yı görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Suudi Arabistan'da bir araya geldiği hatırlatılırken, aynı zamanda Zelenskiy'nin Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğüne işaret edildi.
"Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı'nı ağırlayarak 'Türkiye'nin, Ukrayna'nın geleceğinin belirlenmesinde kilit aktör olmaya devam ettiği' mesajını verdi." ifadesi kullanılan haberde, Zelenskiy'nin, "AB, Türkiye ve İngiltere'nin, bölgeleri için güvenlik garantilerinin oluşturulması amacıyla ABD ile görüşmelere katılması gerektiğini" söyleyerek bu düşünceyi desteklediğine dikkat çekildi.
Putin-Erdoğan ilişkisi ve enerji güvenliği
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkiler kurmasına rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri olduğunun altı çizilen haberde "Türkiye, Rusya'nın Karadeniz bölgesindeki saldırgan yayılmasını, kendi ülkesinin jeopolitik ve enerji güvenliği açısından bir tehdit olarak algılamadan edemiyor." ifadelerine yer verildi.
SİHA'ların gücü
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ilk günlerinde, Ukrayna'yı desteklemekten çekinen birçok Avrupalı ülkenin aksine Türkiye'nin Montrö Sözleşmesi'ne dayanarak Boğazları Rus savaş gemilerine kapattığı; ayrıca Türkiye'nin Kiev hükümetine Bayraktar TB2 SİHA'ları sağladığına dikkat çekildi.
"Türkiye milimetrik denge politikası yürütüyor"
Ekonomim'in haberine göre şu değerlendirmede bulunuldu: "Bir yandan Ukrayna'yı silahlandırırken, diğer yandan Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarını uygulamadan Rusya ile müzakere eden Türkiye, milimetrik bir denge politikası yürütüyor."
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.