O koltuklardan şikâyet arttı; "sıkışık", "sefil", "korkunç"
Uçak yolculuğu sırasında el bagajlarını koltukların altındaki dar boşluklara sığdırma güçlüğünü hemen herkes yaşıyor. Yolcular, eğilip eşyalarını yerleştirmeye çalışırken önlerindeki koltuklara çarpma riskiyle karşılaşıyor, bu da kendilerini sıkışıp kalmış hissetmelerine neden oluyor. Bu durum, pek çok kişinin aklına şu soruyu getiriyor: Uçak koltukları her zaman bu kadar dar mıydı, yoksa yolcular mı zamanla büyüdü?
Yolcular, uçaklardaki koltukların zamanla küçüldüğü görüşünde. Uzmanlar da bu görüşün doğruluğunu teyit ediyor.
Sağlık ve güvenlik riski
Gerçekten de yolcuların kapladığı ortalama alan büyürken, koltuklar küçülüyor. Havayolu şirketleri ise her uçuşa daha fazla yolcu sığdırmak için asgari koltuk boyutu düzenlemelerinden faydalanıyor. Ancak uzmanlar, uçak koltuklarının küçülmesinin bazı yolcular için potansiyel sağlık riskleri getirebileceği konusunda uyarıyor. En kötüsü de küçülen koltuklar ve daha dolu uçuşlar acil durum tahliyelerini daha zor ve potansiyel olarak daha tehlikeli hale getirebiliyor.
Popular Science'a konuşan Amerikan Ekonomik Özgürlükler Projesi Kıdemli Üyesi William McGee, “Amerikalılar giderek büyüyor, koltuklar daralıyor, uçaklar doluyor” dedi.
Havayolu koltukları ve diz mesafesi daralıyor
Son 20 yılda değişen koltuk boyutlarını takip eden ve koltukların gerçekten de daha sıkışık hale geldiğini fark eden McGee'nin analizine göre American, Delta, Southwest ve United gibi büyük havayolları, 1980'lerden bu yana diz mesafesinde 5,08 ila 12,7 santimetre ve koltuk genişliğinde yaklaşık 5,08 santimetre kayıp yaşadı.
20’nci yüzyılın sonlarında bu havayolu şirketlerinin ortalama diz mesafesi 88,9 santimetre iken, bugün bu sayı 78,74 santimetreye düştü.
Yolcular şikayetçi
Bu durum son hızla ilerlerken, yolcular giderek artan bir şekilde diz mesafesi ve diğer temel konfor unsurlarının yetersizliğinden şikayetçi.
Yolcu hakları örgütü FlyersRights'a göre, 2022 yılı itibarıyla ABD'deki havayolu yolcularının yarısından azı ekonomi sınıfındaki koltuklara makul bir şekilde sığabiliyor ve bu oran düşük bütçeli havayolları için daha da düşük.
Koltuk boyutları hakkında kamuoyundan yorum isteyen Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA), "sıkışık", "sefil", "korkunç" ve potansiyel olarak sağlığa zararlı gibi 26 binden fazla olumsuz yanıt aldığı bildirildi.
Forbes'a yorum yapan bir yolcu, "Ortalama bir insan, ancak kollarını çaprazlayarak ve tüm uzuvlarını olabildiğince toplu tutarak oturabilir" diye yazdı.
Yolcular da giderek büyüyor
Uçak koltukları da küçülürken yolcuların kapladığı alan da günden güne artıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, 2015 yılı itibarıyla ortalama bir ABD'li yetişkin, 30 yıl öncesine kıyasla 15 kilo daha ağır hale geldi. Yetişkin kadınlar şu anda aşağı yukarı 1990'ların sonundaki erkeklerin ağırlığına ulaştı. Amerikalıların boyları da bu süre zarfında biraz uzadı, ancak bu artış son yıllarda azaldı.
Popular Science'a yaptığı açıklamada, havayolu koltuklarının 1960'lardan bu yana şaşırtıcı derecede benzer (veya daha küçük) boyutlarda kaldığını söyleyen FlyersRights Başkanı Paul Hudson, "Oturma alanı olan diğer tüm mekânlarda, koltuklar insanların büyüdüğü gerçeğine uyacak şekilde büyüdü. Tiyatro koltukları, otomobil koltukları başka herhangi bir mekândaki koltuklar daha da büyüdü. Sadece havayollarında koltuklar küçüldü. Yani insan vücudunun gittiği yönün tam tersine gidiyor" dedi.
Daha küçük koltuklar sadece rahatsız edici değil tehlikeli de olabilir
Küçük koltuklar kısa uçuşlarda katlanılabilir bir sıkıntı olsa da hem McGee hem de Hudson, beş saat veya daha uzun süreli yolculuklarda potansiyel olarak tehlikeli hale gelebilecekleri konusunda uyardı.
Uzmanlar sıkışık koşullarda uzun süre oturmanın, özellikle obezite hastaları için kan pıhtılaşması riskini artırdığını söyledi. Nadir durumlarda, bu pıhtılar pulmoner emboli veya venöz tromboembolizm gibi ciddi durumlara yol açabiliyor.
CDC yönergeleri, bu riski azaltmak için yolcuların her iki ila üç saatte bir hareket etmelerini öneriyor, ancak uzun süreli türbülanslı uçuşlar yapan herkes, bunu söylemenin yapmaktan daha kolay olduğunu biliyor.
Tahliyeyi de zorlaştırıyor
Uzmanlar, daha küçük ve sıkışık koltukların acil durumlarda uçakların güvenli bir şekilde tahliye edilmesini zorlaştırma riski taşıdığını belirtiyor.
FAA düzenlemelerine göre, havayolu şirketlerinin dolu bir uçağın 90 saniye içinde tahliye edilebileceğini göstermelerini gerektiriyor. İdeal koşullar altında bile bu oldukça zor bir hedef, ancak günümüzün kalabalık kabinleri bunu daha da zorlaştırıyor.
Hudson, yolcuların ayağa kalkmak ve kabinde dolaşmak için ellerinden gelen her fırsatı değerlendirmelerini tavsiye etti.
Başlangıçta planlamış olsun ya da olmasın, sırasındaki başka biri ayağa kalktığında kalkmayı alışkanlık haline getirdiğini vurgulayan Hudson ayrıca pıhtılaşma riski taşıdığını düşünen kişilere, bu riski azaltmak için uçmadan önce reçetesiz kan sulandırıcı ilaç almayı düşünmelerini önerdi.
Hudson, sözlerini, "Vücudumuz uzun süre, saatlerce dar alanlarda oturmak için yaratılmadı" dedi.
Popular Science'ın "Why are airline seats so small? It all started in 1978." başlıklı haberinden derlenmiştir
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.