Proje okullarla ilgili yeni düzenleme: İkiye ayrılıyor
"Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. proje okulları, "özel program uygulayan okullar" ve "özel proje uygulayan okullar" olmak üzere ikiye ayrıldı ve nitelikleri yeniden belirlendi.
ÖZEL PROJE OKULLARININ NİTELİĞİ
Yeni düzenlemeye proje okulunda okulun ve öğrencilerin gelişimine katkı sunacak sürdürülebilir projeler hazırlayıp uygulama yeterliliğine sahip olması gerekiyor. Yanı sıra Okul gelişim projesi yürütmeyi taahhüt etmesi, ulusal veya uluslararası düzeyde özel program ya da proje yürütmesi, kamu veya özel sektörle işbirliği içinde projeler geliştirmesi ya da Bakanlıkça belirlenen sektörel mükemmeliyet merkezi faaliyetini yürüten bir mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu olması şartlarından en az birini sağlaması zorunlu.
Özel program uygulayan okullarda, belirli alanlarda uzmanlaşmış, öğrencilere ilgili alanlara özgü bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlayan özgün ve hedefe yönelik eğitim programları uygulanacak.
Bilim ve teknoloji gibi belirli disiplinlerde derinlemesine eğitim verilerek öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerine olanak sağlanacağı özel program uygulayan okullarda, müfredat ve öğretim yöntemleri standart eğitim programlarından farklı şekilde, alanın gereksinimlerine göre özel olarak tasarlanacak.
ÖZEL PROGRAM OKULLARININ NİTELİĞİ
Özel program uygulayan okullar, Bakanlıkça doğrudan belirlenebileceği gibi Bakanlıkça yapılan proje protokolleri kapsamında da belirlenebilecek.
Bu okulların binalarında en az 20 derslik, uygulanan özel programın niteliğine uygun yeterli sayıda atölye, laboratuvar ve branş derslikleri, görsel sanatlar atölyesi ve müzik dersliği, kütüphane veya z-kütüphane, okula ait spor salonu, açık spor alanları, konferans salonu, lojman, kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı olmak üzere okulun tüm öğrencilerini barındırabilecek kapasiteli pansiyon bulunacak.
Gerçekleştirilen program kapsamında her sınıf seviyesinde, her bir şubeden en az 8 öğrenciye bir öğretmen düşecek şekilde danışman öğretmen tanımlanacak.
Okulun ve öğrencilerin daha nitelikli hale gelmesi için "Okul AR-GE birimi" kurulacak.
Özel programın uygulandığı okullarda hedeflenen başarıya ulaşılması amacıyla danışma kurulu oluşturulacak. Okulun bulunduğu ildeki belediye ile ticaret ve sanayi odasından temsilciler, ihtiyaç olması halinde kurula davet edilebilecek.
ÖZEL PROGRAM OKULLARINDA OKUMAK İSTEYENLER NE YAPACAK?
Öte yandan, özel program uygulayan okullarda okumak isteyen öğrencilerin Bakanlık tarafından yapılan merkezi sınav sonuçlarında Türkiye genelinde yüzde 1'lik başarı diliminde yer alması ve okulda uygulanan özel program doğrultusunda okul veya Bakanlık tarafından yapılacak özel sınavda başarılı olması gerekecek.
ÖZEL PROJE UYGULAYAN OKULLAR
Özel proje uygulayan okullarda ise öğrenmede araştırma yapma, problem çözme ve düşünme becerilerini geliştirme odaklı olarak proje yaklaşımının benimsendiği, tüm öğretmen ve öğrencilerin aktif katılım sağladığı, sürdürülebilir büyümeyi amaçlayan projeler uygulanacak.
Öğrencilerin çeşitli disiplinlerde özgün projeler üreterek işbirliği yapma, sorumluluk alma ve kendi öğrenmelerini yönetme yetkinliklerinin kazanmasının amaçlandığı bu okullarda, ayrıca projeler aracılığıyla teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesi sağlanacak.
Yönetmelikle, özel proje uygulayan okulların belirlenmesinde okul, ilçe/il milli eğitim müdürlüklerinin sürece aktif katılımı düzenlendi.
Başvuru sürecinin daha sağlıklı yürütülmesi amaçlanırken, veriye dayalı başvuru süreci oluşturuldu.
Özel proje uygulayan okulların proje okulu olma niteliklerinin devam edip etmediği konusu 2 yılda bir izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacak.
OKUL GELİŞİM PROJELERİYLE EĞİTİMİN KALİTESİNİN ARTIRILMASI HEDEFLENDİ
Yönetmelikle ayrıca, özel proje uygulayan okullarda "okul gelişim projeleri" hayata geçirilecek.
Okul gelişim projeleriyle okul iklimi, etkili öğrenme ortamı, etkili yönetim, mesleki gelişim, kapsayıcılık, bireyselleştirilmiş öğrenme desteği, rehberlik ve yönlendirme faaliyetleri, akademik başarı, sağlıklı yaşam, sosyal, kültürel, bilimsel ve sportif etkinlikler yoluyla eğitimin kalitesinin artırılması ve okulun bütüncül gelişiminin sağlanması amaçlandı.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.