Salgından çıkışın umudu

Salgından çıkışın umudu

Salgından çıkışın umudu Kovid-19 aşısı için çalışmalar sonuca yaklaşıyor. Tüm dünya aşı için adeta seferberlik ilan ederken Türkiye de 13 yerli aşı adayından 3'ünün klinik deneme aşamasına geldiğini duyurdu

AŞI ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ

Dünyada yeni tip koronavirüse karşı bağışıklık sağlamayı amaçlayan aşı çalışmaları sonuca yaklaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde 42 Kovid-19 aşı adayı, klinik denemelerle insanlar üzerinde test edilirken, 151 aşı adayı da klinik öncesi geliştirme aşamasında bulunuyor. Klinik deneme aşamasına geçen aşılardan 18'i birinci, 14'ü ikinci, 10'u ise üçüncü aşamada insanlar üzerinde test ediliyor.

TÜRKİYE KLİNİK DENEMELERE HAZIR

Türkiye'den klinik öncesi geliştirme aşamasında 13 aşı adayı bulunuyor. Selçuk,Ege, Erciyes, Mehmet Ali Aydınlar, Ankara, Boğaziçi, Bezmialem Vakıf ve Ortadoğu Teknik Üniversiteleri ile Acıbadem Labmed Sağlık Hizmetleri, İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi ile Koçak Farma, Kovid-19 aşısı için çalışmaları yürütüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu aşılardan 3'ünün klinik deneme aşamasına geldiği duyurdu.

DÜNYA ÇAPINDA "AŞI SEFERBERLİĞİ"

Kovid-19 salgını, tüm dünyayı etkisi altına alırken, salgından çıkışın anahtarı olarak görülen aşı geliştirme çalışmaları aynı anda birçok ülkede birden yürütülüyor. Devlet kurumları, araştırma kuruluşları, biyoteknoloji ve ilaç şirketleri, Kovid-19'a karşı bağışıklık sağlayacak aşı geliştirmek üzere seferber olmuş durumda.  Olağan koşullarda, bir aşının geliştirilebilmesi için 10-15 yıl kadar süren uzun bir çalışma gerekirken, Kovid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmalarında alınan hızlı yol durumun ciddiyetini de ortaya koyuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.