81 ildeki konut piyasasında balon patladı. Yeni dalgaya hazır olun

81 ildeki konut piyasasında balon patladı. Yeni dalgaya hazır olun
81 ilde beklenmedik gelişme. Kirada yeni 'talep dalgası' geliyor. İşte tüm detaylar...

81 ilde kira enflasyonu yine patlayacak. Günboyugazetesi'nin aktardığı habere göre; Düğünler, memur atamaları ve üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte başlayacak olan ev arayışları, kiralık konut piyasasında büyük bir talep artışına neden olacak

Artan barınma ihtiyacı, emlak piyasasında büyük hareketlilik yaratıyor. Düğün sezonu, kamuya yapılan öğretmen, doktor ve güvenlik görevlisi atamaları, kentsel dönüşüm projeleri ve üniversite yerleştirme sonuçlarıyla yeni ev arayışına giren öğrenciler, kiralık konut talebini önemli ölçüde artıracak. Gayrimenkul uzmanlarına göre, bu talep dalgası 600 bin ile 1 milyon arasında yeni kiralık talebi yaratabilir ve emlak piyasası ağustos ayından itibaren canlanmaya başlayabilir. Uzmanlar, son iki yıldır yüzde 25 kira artış sınırının olması ve yeni konut arzının sağlanamaması nedeniyle kiralık konut bulmanın zorlaştığını ve fiyatların yükseldiğini belirtiyor. Vergilerin ve ikinci konut alımına getirilen sınırlamaların yatırımcıları caydırdığına dikkat çeken uzmanlar, kiralık fiyatlarının çok arttığı bir döneme girildiğini ifade ediyor.

600 BİN YENİ TALEP BEKLENİYOR

Resmi verilere göre, Türkiye’de geçen yıl 565 bin 435 evlilik, 171 bin 881 boşanma ve 35 bin yabancı konut talebi oldu. Üniversitelere kayıt yaptıran 1.8 milyon kişiden dörtte birinin şehir değiştirmesi, ortalama 450 bin öğrenci talebine işaret ediyor.

3962890.jpg

Kamu atamaları, evlilikler ve üniversite öğrencileri göz önüne alındığında, ülke genelinde ortalama 600 bin yeni kiralık talebi bekleniyor. Bu yeni talep dalgası, kiralık fiyatlarında yüzde 10-30 artışa neden olabilir ve hem satılık hem de kiralık konut ihtiyacını artırabilir.

FİYATLAR YÜZDE 30 ARTACAK

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla şehir değiştirecek öğrenciler, kamu atamaları ve düğünlerin kiralık konut piyasasında talep dalgası oluşturacağını söyledi. Akdoğan, kiralık konut piyasasında hareketli bir dönem beklediklerini ve mevcut kiraların üzerine yüzde 20-30 artış yaşanabileceğini belirtti.

AĞUSTOS ORTASINDA HAREKETLİLİK BAŞLAYACAK

Keller Williams Ekol (KW Ekol) Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, kiralık konut piyasasının 15 Ağustos’tan itibaren canlanacağını söyledi. Atamalar, üniversite kayıtları ve düğünlerle birlikte talebin artacağını belirten Kurşunlu, kiralık konut fiyatlarının yaklaşık yüzde 10 artacağını öngördü. Bu dönemde hem satılık hem de kiralık konut ihtiyacının artacağını ifade etti.

TALEP ÇOK YÜKSEK, STOK ÇOK DÜŞÜK

Vartur Emlak Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Varlı, özellikle büyük şehirlerde kiralık konut talebinin ağustos ve eylül aylarından itibaren artmasını beklediklerini belirtti. Varlı, şu anda bile kiralık konut talebinin çok yüksek olduğunu ve ilan sitelerinde 600 bin satılık, 150 bin kiralık ilan bulunduğunu söyledi. Kiralık konutların daha hızlı tutulduğunu ve stokun düşük olduğunu ifade eden Varlı, yeni taleple birlikte kira fiyatlarının artmaya devam edeceğini belirtti.

KİRADA REEL ARTIŞ BEKLENMİYOR

Gayrimenkul Uzmanı Dr. Mustafa Koçak, emlak piyasasında ağustos ve eylül aylarında hareketlilik beklediklerini belirterek, yurtlara gidenlerin yanı sıra birkaç arkadaşın birleşip 2-3 odalı evleri tercih edebileceğini söyledi.

Koçak, kira artışı için bir oran vermenin doğru olmadığını ve fiyatların reel olarak artıya geçeceğini düşünmediğini ifade etti. Üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencilerle birlikte Türkiye genelinde toplam 500-600 bin yeni kiralık talep dalgası bekleniyor.

Kaynak:BBN