Avukatlık ücretlerine dev zam

Avukatlık ücretlerine dev zam

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nde değişikliğe gidildi. Ücretlere ciddi miktarda zam yapıldı. Peki güncel avukatlık ücretleri ne kadar oldu? İşte yanıtı...

Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından hazırlanan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un onayıyla yürürlüğe giren Yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan düzenlemeyle, avukat ücretlerinde ortalama yüzde 61 ila 102,35 oranında artış gerçekleşti.

Anonim şirketlerde bulundurulması zorunlu olan sözleşmeli avukatların ücretlerinde yüzde 102,53 oranında bir artış yapılarak, mevcut ücret 15.800 TL’den 32 bin TL’ye yükseltildi. Ayrıca, özel ve tüzel kişilerin sözleşmeli avukatlarına ödeyecekleri aylık ücret 25 bin TL olarak düzenlendi.

Asliye Mahkemeleri ve Ağır Ceza Mahkemelerinde Yeni Ücretler
Asliye mahkemelerinde takip edilen davalar için avukatlık ücreti yüzde 67 oranında artırılarak 30 bin TL’ye çıkarıldı. Ağır ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerinde ise yüzde 61’lik bir artışla maktu ücret 48 bin TL oldu.

avukat.jpg

Sulh hukuk mahkemelerinde artış
Sulh hukuk mahkemelerinde görülen davalarda avukatlık ücreti yüzde 68 oranında artırılarak 10 bin 700 TL’den 18 bin TL’ye yükseltildi. Sulh ceza mahkemeleri için de benzer bir artışla, maktu ücret 13 bin 500 TL olarak belirlendi.

Yeni düzenlemeler ve eklenen hükümler
Tarifeye eklenen yeni bir bent ile “Çocuk teslimi ve kişisel ilişki kurulmasına dair ilam ve tedbir kararlarının yerine getirilmesine muhalefetten kaynaklanan işler” için avukatlık ücreti 12 bin TL olarak belirlendi.

İdare ve vergi mahkemelerinde ücretler güncellendi
İdare ve vergi mahkemelerinde ise davaların duruşmalı ya da duruşmasız olmasına göre farklı oranlarda artış yapıldı. Duruşmasız davalar için yüzde 71, duruşmalı davalar için ise yüzde 72 oranında zam gerçekleştirildi. Ayrıca, “Yargı Yerleri ile İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olan veya Para ile Değerlendirilebilen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret” başlıklı bölümdeki rakamlar da mali şartlar göz önünde bulundurularak yüzde 100 oranında artırıldı.

mahkeme.jpg

Tarifenin 14. maddesinde değişiklik
Son olarak, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 14. maddesinde yapılan değişiklikle, ceza mahkemelerinde görülen tekzip, internet içerik kaldırma ve idari para cezalarına itiraz gibi başvurularda ücretlendirme düzenlendi. İtiraz sonucu verilen karara göre, avukatlık ücretleri duruşmalı ya da duruşmasız işlere göre belirlenecek ve idari para cezasının tutarı, öngörülen maktu ücretten düşükse bu miktar kadar avukatlık ücretine hükmedilecek.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.