KONYA HABER
Konya
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
KONYA
00:00:00
Güneş vaktine kalan
Ara
BBN Haber Ekonomi Konya kabak aşılı karpuzdan bıktı!

Konya kabak aşılı karpuzdan bıktı!

Son yıllarda ürün verimliliği ve dayanıklılığının artırılması amacıyla kabak aşılı karpuzlar piyasaya sürülürken, bu ürünlerin en önemli pazarı haline gelen Konya çekirdek karpuza hasret kaldı. Karpuzların kabak tadı vermesine kim son verecek?

Okunma Süresi: 2 dk

Daha çok kazanma hırsıyla tarımsal üretimdeki organiklik ve geleneksel lezzetler günden güne kaybolurken, sıcak yaz günlerinde serinlemek için soluğu karpuz tezgahlarında alan vatandaşlar da kütür kütür karpuz yemenin hayalini kurarken aşılı ürünler nedeniyle kabak tadında bir ziyafet çekmek zorunda kalıyor.

Kabağın daha dayanıklı olmasından, hastalıktan daha az etkilenmesinden dolayı kabak aşılı karpuz bol miktarda ürün veriyor. Bu da üreticinin iştahını kabartıyor ve toprağın altı kabak üstü karpuz olan fideler hızla yayılıyor.

Gelinen noktada piyasadaki karpuzların yüzde 80'i kabak köküne aşılama yapılarak üretilerek elde edilir oldu. Eski kalite ve tadı kalmayan karpuzların işgal ettiği piyasaların başında da Konya geliyor. Yıllardır kabak aşılı karpuzun tüketiciye dayatıldığını ifade eden vatandaşlar, yetkililere çağrıda bulunarak “Artık yeter! Birileri buna dur desin. Konya’mız kabak tadında karpuz yemekten bıktı. Belediyemiz ve İl Tarım Orman Müdürlüğü yetkilileri denetim yapsın. Konya’ya kabak aşılı karpuz sokmasın” diye serzeniş ve talepte bulunuyor.

Son yıllarda bazı hallerde aşılı karpuzun reddedildiğinin de altını çizen vatandaşlar Konya’nın da bir an önce bu uygulamaya geçmesini istiyor.

KABAK AŞILI KARPUZ NASIL ANLAŞILIR?

Kabak aşılı karpuzun sapı kalın, göbeği derin olur. İçinde damarı vardır, sert olur. Çekirdek karpuz ise göbeği yuvarlak ve sapı incedir. Üretici, hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu, kiloda ağır çektiği ve daha yüksek verim elde ettikleri için tercih ediyor. Çekirdek karpuzun raf ömrü kısadır. Çekirdek karpuz rafta kaldıkça içini çeker. Çünkü suyuyla yaşıyor. Kabak aşılı karpuz ise daha uzun süre dayanabilir.

İYİ KARPUZ SEÇERKEN BUNLARA DİKKAT!

Çeşide özgü büyüklüğü almış, parlak renkli, aynasının (alttaki beyaz bölümü) rengi hafif sararmış, dış kabuğu kolayca çizilen (örneğin tırnakla), fiziksel zarar görmemiş, meyve sapı taze (fazla kurumamış) ve alttan vurulduğunda tok bir ses veren karpuzlar tercih edilmeli. Emin olmayan tüketiciler karpuzu kestirmeli.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *