Merkez Bankası, kur korumalı desteği kaldırdı
Merkez Bankası kur korumalı mevduat hesaplarıyla ilgili yeni bir karar aldı. 2025 yılı para politikası metninde kur korumalı mevduatın (KKM) sonlandırılacağını açıklayan merkez bankası KKM ile ilgili yeni bir düzenlemeye gitti. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle, döviz yükümlülüğü olan firmaların döviz ve TL cinsinden hesaplarına sağlanan kur korumalı desteği kaldırıldı.
KUR KORUMALI MEVDUVAT NEDİR?
Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi Aralık 2021'de döviz kurlarındaki ani yükselişi kontrol altına almak için uygulamaya konulmuştu. Bu sistemle TL cinsinden mevduatlara dövize karşı koruma vaadi verilerek liraya dönüş teşvik edilmek istendi.
Eğer kurdaki değişim mevduat faizini aşarsa fark Hazine ya da Merkez Bankası tarafından karşılanıyordu. Başlangıçta KKM ile dövize olan talebin azalması ve TL'nin değer kazanması hedeflenmişti. Ancak sistemin maliyeti, döviz kurlarının yükselmeye devam etmesiyle birlikte Hazine ve Merkez Bankası üzerinde büyük bir yük oluşturdu.
KKM'NİN BÜTÇEYE MALİYETİ
2023 itibarıyla KKM'nin bütçeye maliyeti yüz milyarlarca liraya ulaştı ve bu durum kamu finansmanı üzerinde ciddi baskıya neden oldu. 14 Mayıs 2023 seçimleri sonrası ekonomi koltuğuna oturan Mehmet Şimşek, KKM'nin riskler barındırdığını ve uzun vadede kaldırmayı planladıklarını açıklamıştı. Haziranda Merkez Başkanı Fatih Karahan, "KKM kaynaklı zarar 833 milyar lira'' demişti. KKM ilk devreye girdiğinde toplam büyüklük 459 milyar 230 milyon dolar düzeyindeydi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, KKM büyüklüğü 18 Ağustos'ta 3 trilyon 407 milyar TL ile rekor düzeye çıktı. Ancak yeni ekonominin yönetiminin politikalarıyla düşüş sağlanırken. 13 Aralık itibarıyla KKM büyüklüğü 1 trilyon 169 milyar TL'ye gerilemişti.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.