Mevduat getirisi enflasyonu aştı! Rekor seviyeye ulaştı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nin (TCMB) geçtiğimiz hafta uygulamaya koyduğu ek sıkılaşma önlemleri bankalar da mevduat faizlerini artırdı.
Mevduat getirisi enflasyonu aştı! Rekor seviyeye ulaştı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nin (TCMB) sıkı para politikası halen sürüyor. Politika faizi %50 seviyesinde sabit tutulmasına rağmen ağustos ayında piyasada TL likidite bolluğu sebebiyle aktarım mekanizması tam olarak çalışmamış, TL mevduat faizleri %50’nin altına yerleşmeye başlamıştı. Alınan yeni tedbirlerle birlikte mevduat faizlerinde dikkat çeken yükseliş yaşanıyor.

Ağustos ayı içerisinde ve eylülün ilk haftalarında TL mevduata %50’nin üzerinde faiz uygulayan banka sayısı 3-4 iken, bu hafta bu sayının 9’a dayandığı görüldü. Yine geçen ay ortalama mevduat faizi %45’e kadar gerilerken, son güncellemelerin ardından bu oran yüzde 48-49 bandına pik attı.

Amerikan ekonomisinde faiz indirimleri konuşulurken, Türkiye'de para politikası ve maliye politikası arasındaki eşgüdümün sağlanmasıyla beraber faizin düşmesi hedefleniyor.

Haftanın faiz oranları belli oldu

Merkez Bankası, bankalarca açılan mevduatlara uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını açıkladı. Bir aya kadar vadede faiz yüzde 53.94, 3 aya kadar vadede yüzde 59.33, 6 aya kadar vadede yüzde 51.52, 1 yıla kadar vadede yüzde 54.15, 1 yıl ve daha uzun vadede faiz oranı yüzde 39 oldu.

Kaynak:BBN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.