Sadece kiralar değil aidat ücretleri de cep yakıyor! Yüzde 300 arttı
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, son 2 yıldır fahiş şekilde artan site ve konut aidat ücretlerini TBMM gündemine taşıdı. Aidat ücretlerinin son 2 yılda yüzde 200 ila yüzde 300 oranında arttığını kaydeden Ekici, “Son iki yılda özellikle büyükşehirlerde aidatlar yüzde 200 ila 300 arasında artmış bulunmakta. Yapılan araştırmalara göre İstanbul’da 100 m2 alana sahip daire başına ortalama aidat tutarı bin 600 TL’ye ulaştı” dedi. Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM’de İYİ Parti’nin barınma krizi, fahiş kira ve aidat artışlarının araştırılması amacıyla vermiş olduğu önerge üzerine Gelecek- Saadet Grubu adına söz aldı.
“AİDAT ÜCRETLERİ KİRA FİYATLARINI AŞTI”
Son 2 yılda fahiş şekilde artan site aidat ücretlerine diikati çeken Hasan Ekici, iktidarı yanlış ekonomi politikaları sonucu ortaya çıkan ekonomik kriz üzerinden eleştirdi. Son 2 yılda aidat ücretlerinin yüzde 200 ila yüzde 300 oranındı yükseldiğini ifade eden Ekici, şunları söyledi:
“İktidarın akıl dışı ekonomi politikaları sonucunda oluşan enflasyonist ortam iğneden ipliğe her şeye darbe vurmuş durumda. Fiyat sınırlamasına sahip tek rakam çalışan ücretleri ve emekli aylıkları. Bunun dışında hiçbir şeyin fiyatını kanunlarla, yönetmeliklerle sınırlamak mümkün olmuyor. Bunlardan biri de kira fiyatlarını bile aşar hale gelmiş olan apartman ve site aidat bedelleri. Son iki yılda özellikle büyükşehirlerde aidatlar yüzde 200 ila 300 arasında artmış bulunmakta.”
“LÜKS SİTELERDE AİDAT ÜCRETİ 32 BİN LİRA”
“Yapılan araştırmalara göre İstanbul’da 100 m2 alana sahip daire başına ortalama aidat tutarı bin 600 TL’ye ulaştı” diyen Hasan Ekici, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Artık yaşamın çekilmez hale geldiği; memurların ve işçilerin ailelerini Anadolu’da babaevlerine yollayıp ortak mekanlarda yaşamaya başladıkları İstanbul’dan örnek vermek gerekirse 100 m2 daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarında en yüksek rakam 4 bin 100 TL ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 3 bin 300 TL ile Şişli, 2 bin 700 TL ile Sarıyer, Üsküdar ve Ataşehir takip ediyor. Lüks sitelerde ödenen aidat rakamları ise akıl almaz boyutlara ulaşmış durumda. Beşiktaş’ta bilinirliği yüksek, markalı projelerde ortalama 100 m2 dairelerin aidatları 32 bin TL. Kullanım alanlarının 200 m2’ye ulaşması durumunda ortalama aidat rakamları da 50 bin TL’yi bulmakta”
“GELİR DAĞILIMINDAKİ UÇURUMU GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR”
Lüks sitelerdeki aidat rakamlarının son yıllarda gelir dağılımında yaratılan uçurumu da gözler önüne serdiğini vurgulayan Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, “Bir tarafta 17 bin TL. asgari ücretle, 12.500 TL emekli maaşı ile ailelerini geçindirmeye çalışan milyonlarca asgari ücretli ve emekli, diğer yanda 50 bin TL site aidatı ödeyen yüzde 2-3’lük mutlu azınlık” şeklinde konuştu.
“GENEL KURUL YAPILMADAN AİDAT ARTIŞI HUKUKA AYKIRI”
Genel kurul yapılmadan yöneticiler tarafından aidat ücretlerine zam yapılması konusuna da değinen Hasan Ekici, “Aidatlarda en temel sorunlarından olan sorunlardan biri, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesidir. Oysa yöneticilerin bunu yapmaya hakları yok. Bu durum hukuka aykırı. Mutlaka olağan veya olağanüstü genel kurulda karar alınmalıdır. Lüks harcamaların aidatlara yansıtılması başka bir sorun. Yargıtay kararları ile de sabittir ki lüks harcamaları, bunları isteyen kat malikleri öderler. Örneğin havuza çocuk kaydırağı yapılması, bahçeye çocuk parkı yapılması gibi giderlere bunları istemeyen ve kullanmayan kat malikleri veya kiracılar katılmak zorunda değildir” ifadelerini kullandı.
“APARTMAN SAKİNLERİ SAHİP OLDUKLARI HAKLAR KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELİ”
Site ve apartman sakinlerinin sahip oldukları haklar konusunda da bilgilendirilmesi gerektiğini de kaydeden Hasan Ekici, “Bunların başında da aidat zammı oranıdır. Yasada açık hüküm olmasa da yıllık TÜFE oranını geçen bir zamma itirazın mümkün olduğu söylenebilir. Lakin tıpkı kira artışı sorununda olduğu gibi, gerçek olmayan TÜFE rakamlarının her alanda olduğu gibi bu konuda da sorunlar oluşturduğu açıktır. İvedi olarak gerçekleştirilmesi gereken çözümlerin başında yapılacak düzenleme ile site yöneticilerine ve yönetim şirketlerine sertifika şartı ve adli sicil kontrolü getirilmesidir. Site aidat gelir ve giderlerinin kamu tarafından düzenli olarak denetlenmesi de gerekir” diye konuştu.
Kaynak:BBN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.