Türkiye’nin havucu Konya’dan
Konya Tarım İl Müdürlüğü Ali Ergin, Türkiye’nin havuç ihtiyacının büyük kısmının Konya’dan karşılandığını bildirdi. Özellikle Kaşınhanı çevresinde ekilen havuçların AB, Rusya ve Arap ülkelerine yoğun miktarda ihraç edildiği vurgulayan Ergin, havucun ülke ekonomisi yanında bölgede ekonominin gelişmesi, insan beslenmesi ve ihracat açısından oldukça önemli bir ürün olduğunu söyledi. Ergin, ‘’Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin destekleri, İl ve İlçe müdürlüklerimizin yapmış olduğu çalışmaların sonucunda Konya havuç üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye’de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır. Bu durum göstermektedir ki Türkiye’de havuç ekili arazinin yüzde 45.8’i, Türkiye’de üretilen havucun ise yüzde 57.3’ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır. Konya’da üretilen havuçlar mor ve sofralık havuç olarak 2’ye ayrılmaktadır. Mor havuç özellikle Ereğli ve Karapınar ilçelerinde ekilmektedir. Sofralık havuç ise Meram, Çumra, Altınekin ve Karatay ilçelerinde ekilmektedir. Konya ilinde sofralık havuç üretiminin en fazla yapıldığı, birçok havuç işleme tesisi ve soğuk hava deposu bulunan ve havuç diyarı olarak bilinen Kaşınhanı Mahallesinden AB, Rusya ve Arap ülkelerine yoğun miktarda ihracat gerçekleştirilmektedir. 2020 yılında bölgemizde yetiştirilen havuç ihracatının 30.893 tonu Konya ilinden, yaklaşık 130.000 tonu ise Mersin, İskenderun ve Edirne’den gerçekleşmektedir.’’ İfadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.